AZ versterkt zich met Tankovic

Gepubliceerd op 26 juni 14, 14:15
ALKMAAR- AZ heeft donderdag aanvaller Muamer Tankovic (19) tot 2019 vastgelegd. De Zweeds international komt over van het Engelse Fulham, waar hij zijn contract niet verlengde. Tankovic is linkerspits, maar kan ook uit de voeten als ‘nummer tien’ en op de andere posities voorin.

De rechtsbenige Tankovic - mede in het bezit van een Bosnisch paspoort - kwam in zijn vaderland uit voor Hageby IF en IFK Norrköping. In 2011 vertrok hij op 16-jarige leeftijd naar Fulham. Bij die club maakte hij grote indruk in onder meer Fulham Onder 21, waarmee hij tweemaal landskampioen van Engeland werd. In de vorige twee jaargangen werd hij topscorer van dat kampioenselftal.

Premier League
In dat seizoen maakte Tankovic onder René Meulensteen ook zijn basisdebuut in de Premier League. Op bezoek bij Manchester United (2-2) speelde hij als schaduwspits. In totaal kwam de technicus tot drie duels in de Premier League, waarin hij Fulham niet kon behoeden voor degradatie.

Interlands
Op 5 maart 2014 maakte Tankovic op bezoek bij Turkije zijn debuut voor het Zweedse nationale elftal. Dat is tot nog toe zijn enige A-interland. Tankovic werd afgelopen seizoen met vijf goals topscorer van de totale EK Onder 19-kwalificatiereeks. Hij produceerde onder meer een hattrick tegen Bosnië, het land waar zijn roots liggen.

Stewart: ‘Doelgerichte aanvaller’
“Met Muamer Tankovic hebben we een groot talent in huis gehaald”, sprak Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart tevreden. “We volgen hem al sinds zijn periode bij Norrköping. Hij is een doelgerichte aanvaller, die zowel diep als tussen de linies kan spelen. Tankovic is technisch begaafd en beschikt over veel creativiteit. Met hem halen we tevens een jongen met bravoure naar AZ. Hij is zelfverzekerd en speelt daarom met bluf.”

Tankovic: 'AZ slagvaardig'
“Bij Fulham ben ik via de jeugd bij het eerste team gekomen”, keek Tankovic terug. “Niet veel jonge spelers kunnen zeggen dat ze op hun 18e basisspeler zijn in een wedstrijd tegen Manchester United. Helaas zat Fulham in een moeilijke positie. Vechtend tegen degradatie werd er in de laatste maanden niet meer naar de jeugd omgekeken. De trainer koos voor oudere spelers. In drie jaar tijd heb ik veel geleerd, maar voor mij was het tijd om daar weg te gaan. AZ was heel slagvaardig. Bij deze club kan ik leren van een legende als Marco van Basten.”

'Speel om het publiek te vermaken'
“Ik geloof in mezelf. Dat zal ik laten zien op het veld”, beloofde de Zweed. “Ik speel om mezelf en het publiek te vermaken. Mijn sterkste punten zijn mijn doelgerichtheid, techniek en visie. Ik creëer kansen voor anderen, maar ik scoor nóg liever zelf. De afgelopen twee seizoenen ben ik topscorer geworden van Fulham Onder 21. Hopelijk kan ik die lijn doortrekken.”

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl