AZ verwelkomt Beane als clubadviseur

Gepubliceerd op 17 maart 15, 21:30

ALKMAAR- AZ heeft de Amerikaanse sportlegende Billy Beane als clubadviseur aan zich weten te binden. De 52-jarige General Manager van Major League-honkbalclub Oakland Athletics gaat de club onder meer adviseren op het gebied van topsportbeleid en innovatie.

Bijna twee decennia geleden verraste Beane de honkbalwereld. Als General Manager van de bescheiden Oakland Athletics wist hij op regelmatige basis gevestigde topclubs te verslaan. Een geweldige prestatie, aangezien Oakland van alle 30 clubs in de Major League Baseball slechts de 24e begroting heeft. Dankzij zijn innovatieve Moneyball-principe wist hij met zijn club in de laatste drie jaar de meeste zeges in de American League te behalen. Beane werd enkele jaren geleden verkozen in de top-10 van beste en meest invloedrijke Amerikaanse sportbestuurders van alle sporten.

Stewart: 'Past bij ambitie'
"We zijn al enkele maanden in gesprek met Billy Beane", reageert AZ's Directeur Voetbalzaken Earnest Stewart. "Zijn kennis en ideeën hebben diepe indruk op ons gemaakt. Ook beschikt Billy over een uitstekend netwerk in de voetballerij. Vooral op het gebied van innovatie denkt hij altijd meerdere stappen vooruit. Dat past bij de ambitie van AZ."

Eenhoorn: 'Direct enthousiast'
"Voor mijn komst naar AZ waren ze hier in Alkmaar al langer geïnteresseerd in het Moneyball-principe", zegt Directeur Algemene Zaken Robert Eenhoorn. "Door mijn verleden in het honkbal heb ik goed contact met Billy. Toen wij hem benaderden, was hij direct enthousiast over deze functie bij AZ. Hij heeft als geen ander aangetoond om via innovatie het gat te kunnen dichten met topclubs. We kijken uit naar de samenwerking. Hij gaat ons vanuit Amerika van advies voorzien, maar zal ook naar Alkmaar komen."

Beane: 'Blij met deze kans'
"Ik ben erg blij met deze kans om als adviseur aan AZ verbonden te zijn", reageert Beane. "AZ beschikt over een rijke historie en een mooie prijzenkast, maar ik zie ook veel paralellen met de uitdagingen die wij bij Oakland Athletics zijn aangegaan. Ik hou van voetbal, dus ik zie dit als een mooie stap. Daarnaast spreken de geschetste toekomstplannen van AZ mij erg aan."