AZ verzekerd van Europese overwintering

Gepubliceerd op 28 november 13, 20:47
ALKMAAR- AZ heeft donderdag door een 2-0 thuiszege op Maccabi Haifa overwintering in Europees verband veiliggesteld. De ploeg van Dick Advocaat trof in het AFAS Stadion een taaie tegenstander, maar goals van Nemanja Gudelj en Johann Berg Gudmundsson volstonden voor de zege.

Advocaat koos tegen de Israëlische topploeg Maccabi Haifa voor zijn vertrouwde elf namen. Nick Viergever en Gudelj - allebei tegen Roda JC al vroeg naar de kant vanwege rode kaarten - stonden zodoende weer tussen de lijnen.

Combinaties
Met elf man lukte het AZ maar moeilijk om de tegenstander zijn wil op te leggen. Maccabi Haifa staat dan slechts op twee punten in Groep L, de ploeg legde enkele goede combinaties op de mat. De eerste kans van de wedstrijd kwam echter voort uit een counter van AZ. Via Gudelj en Gudmundsson kreeg Martens een schietkans, die in de handen van doelman Bojan Saranov eindigde.

Gudelj: 1-0
Na een halfuur spelen vond ook Gudelj de Servische keeper op zijn pad. Een krachtige vrije trap werd knap uit de hoek gebokst door zijn landgenoot. Even later passeerde Gudelj diezelfde doelman wel. Na een vrije trap van Martens mocht de AZ’er bij de tweede paal vrij raakschieten.

Kans Abuhazira
Vlak na de rust was Maccabi tweemaal dicht bij een treffer. Eerst schoot Rayo hard voorlangs, daarna strafte Shimon Abuhazira mistasten van Mattias Johansson niet af. De doorgebroken aanvaller schoot in zeer kansrijke positie naast.

Twee doelpunten
In de slotfase nam AZ het heft meer in handen. De Israëlische opponent leefde in de wetenschap nog twee doelpunten nodig te hebben om nog kans te maken op kwalificatie, maar erg aanvallend werd het niet bij de bezoekers. Het was AZ dat kansen kreeg via Viergever (schot net naast en kopbal net naast) en Gudmundsson (schot op keeper).

Gudmundsson: 2-0
Pas ver in blessuretijd stelde AZ de zege volledig veilig. Gudmundsson kreeg de bal in de diepte mee en schoot laag en geplaatst in de verre hoek. Dit doelpunt kan voor AZ grote waarde hebben, want een 2-2 gelijkspel (of meer) op bezoek bij PAOK volstaat nu voor groepswinst.

Advocaat: ‘Bepaalde spanning’
“Ik had het idee dat er een bepaalde spanning op de groep stond”, zei Advocaat na afloop. “We hadden niet de rust in ons spel die we normaal wel hebben. We leden veel balverlies. Pas toen Maarten Martens naar links verhuisde, speelden we iets meer op balbezit. Dat kwam ook door Viktor Elm, die sterk inviel. Ik had geen moment meer het idee dat zij nog twee keer zouden scoren. Het is mooi dat we ons gekwalificeerd hebben. In Griekenland kan ik wat andere jongens aan het werk zien. Kijken hoe die het eraf gaan brengen.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Maccabi Haifa 2-0 (1-0)

Groepsfase Europa League

Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Nick Viergever; Nemanja Gudelj, Celso Ortiz, Maarten Martens; Johann Berg Gudmundsson, Aron Jóhannsson (81. Denni Avdic), Roy Beerens (68. Viktor Elm).
Opstelling Maccabi Haifa: Bojan Saranov; El’ad Gabai, Edin Cocalic, Dekel Keinan, Taleb Tawatha; Rayo, Avihay Yadin (79. Gustavo Boccoli), Ran Abukrat; Idan Vered (62. Shlomi Azulay), Alon Turgeman, Shimon Abuhazira (70. Dino Ndlovu).

Scoreverloop: 37. Gudelj 1-0, 90+4. Gudmundsson 2-0.
Gele kaarten: Turgeman (Maccabi Haifa).
Roda kaarten: -
Scheidsrechter: Alexey Kulbakov (W-Rus)
Toeschouwers: 11.211

Stand Groep L
1. PAOK Saloniki 5-11 (8-4)
2. AZ 5-11 (6-2)
3. Maccabi Haifa 5-2 (4-8)
4. Shakhter Karagandy 5-2 (4-8)

Foto's: Ed van de Pol /www.edvandepol.nl