AZ via ASWH naar kwartfinales beker

Gepubliceerd op 14 december 16, 21:50
ALKMAAR- AZ heeft woensdagavond met 2-0 gewonnen van ASWH en plaatste zich daardoor voor de kwartfinales van de KNVB Beker. In een matig duel verzorgden Robert Mühren en Fred Friday, verdeeld over twee helften, de doelpunten voor de ploeg van John van den Brom.

AZ begon het bekerduel met twee debutanten in de basis. Onder de lat startte de 21-jarige keeper Nick Olij. Calvin Stengs (17) maakte als rechtsbuiten zijn eerste minuten in de Alkmaarse hoofdmacht. Daarmee verschenen er liefst acht spelers die de Alkmaarse jeugdopleiding doorliepen aan de aftrap.

Mühren
Niet geheel onverwachts kwam het eerste gevaar van de thuisploeg. Met iets meer dan vijf minuten op de klok probeerde Mühren Stef Doedée uit met een afstandsschot. Met enige moeite wist de ASWH-doelman de poging met zijn vuisten te verwerken. Niet veel later moest de keeper gestrekt naar de hoek op een vrije trap van Derrick Luckassen.

ASWH
In de 23e minuut lieten ook de bezoekers zich gelden. Een indraaiende vrije trap van Mels van Driel werd verlengd door centrale verdediger Jerry Tieleman en zijn kopbal ging net naast de goal van Olij. Aan de andere kant streepte de mee opgekomen Thomas Ouwejan de bal in de handen van Doedée.

Van de lijn
Na 36 minuten was ASWH het dichtst bij de openingstreffer. Een corner van de ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht belandde op het hoofd van aanvoerder Jesper van den Bosch, maar bij de eerste paal stond Helmer goed opgesteld om de bal weg te trappen.

Mühren 1-0
Op slag van rust was het toch AZ dat op 1-0 kwam. Een voorzet van Muamer Tankovic belandde via een ASWH-been voor de voeten van Mühren, die de bal met zijn linker uit de draai hoog in de touwen schoot.

Olij
Na de thee was het opnieuw Mühren die probeerde het net te vinden. Helmer lepelde de bal met zijn linkervoet in het strafschopgebied, maar de Volendammer produceerde met zijn hoofd een slap rollertje. Van Driel testte niet veel later Olij voor het eerst. De linkshalf haalde van afstand uit, waarna de jonge AZ-doelman horizontaal naar de hoek moest.

Tankovic
Tankovic kreeg na ruim een uur een opgelegde kans om de voorsprong te verdubbelen. Na een snelle uitbraak via Mühren, kapte de Zweed zichzelf vrij en had alle tijd om uit te halen. Het vizier stond echter niet op scherp en de inzet ging ruim naast.

Paal
In de 75e minuut was AZ tweemaal dicht bij een goal. Eerst schoot Friday een voorzet van Fernando Lewis op de paal. Nog geen minuut later werd een inzet van Stengs van de lijn gehaald.

Friday 2-0
Met het einde in zicht, werd het alsnog 2-0 voor de Alkmaarders. Invaller Iliass Bel Hassani probeerde Levi Garcia te bereiken, maar een ASWH-verdediger onderschepte de voorzet en kopte terug op zijn doelman. Doedée verkeek zich, liet de bal los en Friday schoot vervolgens raak in het lege doel.

Loting
Door de zege plaatste AZ zich voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Donderdagavond vindt na Heracles Almelo - Sparta Rotterdam in het Polman Stadion de loting plaats.

Van den Brom: 'Belangrijkste is volgende ronde'
"Het belangrijkste is dat we door zijn", zei Van den Brom na afloop. "We hebben dat gedaan door een aantal jongens rust te geven, waardoor ook een aantal jongens de kans heeft gekregen om hun debuut te maken. Dat zijn mooie dingen."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - ASWH 2-0 (1-0)

Achtste finales KNVB Beker

Opstelling AZ: Nick Olij; Fernando Lewis, Derrick Luckassen, Pantelis Hatzidiakos, Thomas Ouwejan; Jeremy Helmer, Robert Mühren (76. Iliass Bel Hassani), Ben Rienstra; Calvin Stengs, Fred Friday, Muamer Tankovic (65. Levi Garcia).
Opstelling ASWH: Stef Doedée; David Almeida, Stanley Husen, Jerry Tieleman (83. Nick Slotboom), Victor de Blok; Jesper van den Bosch, Lars Bosscha (67. Gilmaro van de Werp), Peter Verhoeve, Mels van Driel; Peter de Lange, Robbert Olijfveld (89. Bart Deprez).

Scoreverloop: 44. Mühren 1-0, 87. Friday 2-0.
Gele kaarten: Van den Bosch (ASWH)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Siemen Mulder
Toeschouwers: 4.006