AZ via Giannina door in Europa

Gepubliceerd op 04 augustus 16, 20:54
ATHENE- AZ heeft zich donderdagavond door een 1-2 zege op PAS Giannina gekwalificeerd voor de play-offronde van de Europa League. In het Peristeri Stadion waren Dabney dos Santos en Derrick Luckassen trefzeker. In eigen huis had AZ al met 1-0 gewonnen.

In vergelijking met de heenwedstrijd in Alkmaar hadden beide teams één wijziging in de basisopstelling aangebracht. Bij AZ maakte Rens van Eijden - met masker - zijn officiële debuut en had Mattias Johansson zijn plek afgestaan aan Luckassen. Bij Giannina werd Dimitris Ferfelis vervangen door Pedro Conde.

Conde
Deze Conde maakte in de negende minuut de openingstreffer uit een snelle counter van de Grieken. Een voorzet vanaf links belandde op het hoofd van de Spanjaard en doelman Sergio Rochet kon de bal bij de eerste paal niet tegenhouden: 1-0.

Dos Santos
Giannina trok een handbalverdediging op waar AZ bij een temperatuur van circa dertig graden pas na een half uur doorheen kwam. Luckassen stuurde Alireza Jahanbakhsh in de diepte en zijn voorzet werd door Dos Santos binnen gegleden: 1-1.

Mokerslag
De gelijkmaker kwam bij de Grieken aan als een mokerslag. Het betekende dat Giannina nog twee keer zou moeten scoren. Even later zorgde Luckassen voor de definitieve doodsteek. De rechtsback stoomde door over rechts en schoot hard en hoog de 1-2 binnen.

Spannend
Met het vooruitzicht dat ze nu nog drie keer moesten scoren, begon Giannina aan de tweede helft. AZ bleef echter controle over de wedstrijd houden, hoewel de Grieken via Christopher Maboulou, Alexios Michail en Andi Lila nog in de buurt van een goal waren.

Til
Voor Guus Til werd het een avond die hij niet snel zal vergeten. De speler uit de AZ Jeugdopleiding debuteerde in een officiële wedstrijd voor AZ en werd daardoor één van de 152 AZ-spelers die door de jaren heen voor de Alkmaarders uitkwamen in Europees verband.

Horde
In de slotminuut vergat Wout Weghorst zich nog de belonen door de bal rakelings over het Griekse doel te jagen, maar de spits kan zich met AZ gaan opmaken voor de laatste horde richting de groepsfase van de Europa League.

Van den Brom: 'Twee fantastische goals'
“Ik vind dat we niet goed zijn begonnen”, reageerde John van den Brom. “We waren de eerste vijftien minuten ongeconcentreerd en slap en kregen daardoor een goal tegen. Toen zag je dat we wakker schrokken en het laatste uur hebben we prima gespeeld en maakten we twee fantastische goals. Dan staat het 2-1 en is de wedstrijd gelopen. Ik vind dat we het de tweede helft prima hebben uitgespeeld.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
PAS Giannina - AZ 1-2 (1-2)
Derde voorronde Europa League

Opstelling PAS Giannina: Alexandros Paschalakis; Nikos Karanikas, Themis Tzimopoulos (46. Apostolos Skondras), Theodoros Berios, Alexios Michail, Martin Lopez; Chrysovalantis Kozoronis (78. Christos Donis), Andi Lila, Noé Acosta; Evripidis Giakos (51. Christopher Maboulou), Pedro Conde.
Opstelling AZ: Sergio Rochet; Derrick Luckassen, Ron Vlaar, Rens van Eijden, Ridgeciano Haps; Markus Henriksen, Joris van Overeem (71. Guus Til), Stijn Wuytens; Alireza Jahanbakhsh, Wout Weghorst, Dabney dos Santos (79. Levi Garcia).

Scoreverloop: 9. Conde 1-0, 29. Dos Santos 1-1, 36. Luckassen 1-2.
Gele kaarten: Van Overeem (AZ), Kozoronis, Berios, Lila (PAS Giannina)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter:
Robert Schörgenhofer (Oos)
Toeschouwers: 3.373

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl