AZ Voetbalschool Seminar: 'Kennisdeling, dat is heel belangrijk'
Gepubliceerd op 14 maart 23, 09:17ALKMAAR- Gevraagd naar de motivatie van hoofdgast Frank de Boer om de top van het profvoetbal te halen, hoeft hij niet lang na te denken. Tijdens het AZ Voetbalschool Seminar van deze maandagavond is hij duidelijk: "Elke keer dat je niet probeert beter te worden, is een stap terug. Ik wilde elke bal die ik gaf de beste laten zijn."
Het AZ Voetbalschool Seminar is bedoeld om het niveau van amateurclubs in de omgeving naar een hoger plan te tillen. Verenigingen die in de loop der jaren een verbond hebben gesloten met AZ komen bijeen voor een inspirerende sessie. Deze keer is leergierigheid het thema om dieper op in te gaan. De avond wordt in goede banen geleid door AZ TV-presentator Marlon Braakman.
Kees Smit
Zo tegen zeven uur 's avonds zien ruim 350 mensen van verschillende amateurclubs uit de regio terug hoe Kees Smit ter hoogte van de middenlijn op doel schiet. In 2015 maakte de talentvolle middenvelder de stap van De Foresters uit Heiloo naar de AZ Voetbalschool. Op twee grote schermen in de Georg Kessler Lounge is de weergaloze goal van Smit tegen Barcelona de afsluiter van een video over de opmerkelijke prestaties in de Youth League van AZ.
De plek waar talent vandaan komt
Nog opmerkelijker, vertelt hoofd jeugdopleiding Paul Brandenburg later: het grootste deel van de groep die Europees zo goed presteert, komt voort uit de AZ Voetbalschool. Dat is waarom die verschillende amateurclubs vanavond aanwezig zijn: om ze te inspireren, omdat zij de plek zijn waar de meeste van deze talenten vandaan komen. Uiteindelijk zijn dit de clubs waar jongens zoals Kees Smit beginnen met voetballen.
Mindset
AZ's hoofd topsportbegeleiding Bart Heuvingh vertelt in het eerste bedrijf over hoe groeimindset een rol speelt in de leergierigheid van kinderen. "Gras groeit niet door eraan te trekken, het moet groeien door een goede voedingsbodem", is een van de oneliners waarmee hij de toon zet. Als hij in het begin van zijn praatje de zaal drie vragen over groei voorlegt, valt al snel de term 'mindset'. Daar borduurt hij op verder in de rest van zijn presentatie. Het publiek krijgt de verschillen tussen een statische mindset en een groeimindset te zien: zie ik bijvoorbeeld na een fout géén mogelijkheid om te groeien (statisch), of zie ik juist mogelijkheden tot verbetering (groei)?

ShowYourSkills
AZ-partner ShowYourSkills vertelt over de applicatie, waarmee het bedrijf jonge voetballers uitdaagt om skill challenges te voltooien. Als de vraag wordt gesteld wie denkt dat kinderen niet zonder hun telefoon kunnen, gaan de meeste vingers de lucht in. Dat is waarom ShowYourSkills de fysieke en de digitale wereld aan elkaar probeert te linken. Met ruim zevenhonderd verschillende oefeningen op verschillende niveaus krijgt ieder kind de kans zich op zijn eigen tempo te ontwikkelen.
'Plezier is de key'
Als Frank de Boer na de pauze aan het woord komt, vertelt hij over de fase waarin hij begon met voetballen. Samen met broer Ronald was hij altijd op pad. "Plezier is de key", stelt hij. "Als je geen plezier of passie hebt, dan zal het nooit wat worden. Ik had altijd zin om te trainen, met de intentie om er uiteindelijk beter door te worden. De lat lag heel hoog, zelfs als we dik wonnen. Werd het 15-0, dan dacht ik: het had ook 18-0 kunnen zijn."
'Het gaat om intrinsieke motivatie'
Het roept een herinnering op aan een moment van De Boer als trainer. Bij een 5-0 voorsprong schoot hij uit zijn slof. De link naar het huidige werk van de oud-prof is snel gemaakt. De Boer laat er geen misverstand over bestaan: als je de top wil bereiken, moet het vooral uit jezelf komen. "We kunnen je als staf stimuleren, we staan altijd met feedback voor je klaar, maar het is niet zo dat ik met een zweep achter je aan moet. Het gaat om intrinsieke motivatie. Negentig tot vijfennegentig procent moet uit jezelf komen."

Leergierigheid van het team
In het afsluitende panelgesprek schuiven Heuvingh en AZ Onder 13-trainer Sander Veraart aan. Die laatste krijgt vanuit het publiek een prikkelende vraag: tot nu toe ging leergierigheid vooral over het individu. Hoe vertaal je dit naar het stimuleren van leergierigheid bij een team?
'Met elkaar afspraken maken'
Veraart: "Het start met een cultuur waarin iedereen samen iets wil bereiken. Als jij een seizoen start en je gaat met elkaar afspraken maken, dan zeg je: dit is wat we samen willen, en daar kunnen we elkaar ook op aanspreken. Bij ons bij de Onder 13 is het zo: spelers kiezen zelf hun ontwikkelpunten uit. Als jouw wapen dribbelen is, wat doet Messi heel goed waar jij nog beter in kunt worden? Dan benoemen we het proces. Op die manier proberen we een bepaalde cultuur in de groep te krijgen, waardoor ze plezier hebben, maar ook de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Eén van onze afspraken is: niet fouten maken mag, maar fouten maken móet. Mits je er maar van leert en vervolgens doorgaat."

'Kennisdeling heel belangrijk'
Wat er na de afsluiting van het seminar is blijven hangen bij Rob Tol van partnerclub De Blokkers? De jeugdcoördinator schiet meteen de oneliner van Heuvingh te binnen. "Juist het niet trekken aan het grassprietje, maar de basis gezond houden, dat sprak me aan. Deze avonden zijn verder ook leuk omdat, als je jaren in de voetballerij rondloopt, ook veel bekende gezichten van andere verenigingen ziet. Kennisdeling, dat is heel belangrijk."
'Een eyeopener'
Bestuurslid voetbaltechnische zaken André Janmaat en hoofdtrainer Leon Roorda van partnerclub S.V. 's-Graveland blikken terug op een leerzame avond. "Als je dit zo leest en hoort, word je er weer enthousiast van. Die input nemen we mee terug naar de club", zegt Janmaat. Roorda: "Het is voor ons een eyeopener. Ik zeg niet dat we bedrijfsblind zijn, maar je denkt soms heel snel: wat jij doet of waar je mee bezig bent, dat zal wel de leidraad zijn. Als je dan deze avond ziet, zie je bepaalde kernwaarden waarvan je toch denkt: daar kunnen we wat mee."
Partner worden
Ook partner worden om een volgend seminar bij te kunnen wonen? Neem dan gerust contact op met AZ via voetbalschool@az.nl of d.zwagerman@az.nl.
Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl