AZ Vrouwen kampioen na galavoorstelling

Gepubliceerd op 28 mei 09, 00:00
TILBURG- De AZ Vrouwen zijn na een galavoorstelling tegen enige concurrent Willem II landskampioen van de Eredivisie Vrouwen geworden. Waar de ploeg van trainer Ed Engelkes aan een gelijkspel genoeg had voor de titel, freewheelde de Alkmaarders in Tilburg naar een 0-6 overwinning.

In een drukbezocht Willem II Stadion (10.000 toeschouwers) was het initiatief in de openingsfase voor de thuisploeg. Echte kansen leverde het echter niet op. De eerste de beste kans voor de AZ Vrouwen was direct raak. Daphne Koster nam op intelligente wijze een snelle vrije trap, waardoor Dyanne Bito vrij baan had op rechts. Haar lage voorzet werd met enig fortuin binnengewerkt door Chantal de Ridder: 0-1.

Het doelpunt in de eerste helft bleek een voorbode voor een waar AZ-feest na rust. De AZ Vrouwen logenstraften de uitspraak dat ‘een kampioenswedstrijd zelden van hoog niveau is’. Vlak na rust gooide Claudia van den Heiligenberg het duel op slot op, om daarna uit een corner met het hoofd ook nog de 0-3 aan te tekenen. De dartelende linksbuiten deed Willem II na een uur nog meer pijn door haar hattrick te completeren: 0-4.

Willem II stelde weinig tegenover het Alkmaarse spervuur. De thuisploeg speelde gelaten en creëerde de gehele wedstrijd slechts één kans (kopbal net over). Wel blonken de Tricolores uit in ruw spel, dat mede resulteerde in twee strafschoppen voor AZ. Aanvoerder Liesbeth Migchelsen faalde beide keren niet en bepaalde de eindstand op 0-6. Zo lieten de AZ Vrouwen in Tilburg niets aan het toeval over: Voor het tweede jaar op rij zijn zij de besten van Nederland.

“Dit voelt geweldig”, jubelde Engelkes na afloop. “Dat wij onze enige overgebleven concurrent zó pijn kunnen doen in de kampioenswedstrijd is fantastisch. Er stond vanavond een hecht team. Van tevoren hoop je op 0-1 of 0-2, maar dit was totaal onverwacht. Na de 0-1 wist ik dat het goed zat. Dit kampioenschap is een prijs van het hele team. De basis stond goed en de wissels die wij inbrachten speelden dit seizoen ook prima.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
Willem II Vrouwen – AZ Vrouwen 0–6 (0-1)

Opstelling Willem II Vrouwen: Veerle Willekens, Manoe Meulen, Kika van Es, Niki de Cock, Marlou Jacobs, Dominique Vugts, Mauri van de Wetering (54. Karin Stevens), Jessica Torny (71. Tamara Valentijn), Renee Slegers, Leonie Haagmans (46. Jette van Vlerken), Kirsten van de Ven.

Opstelling AZ Vrouwen: Loes Geurts, Dyanne Bito, Liesbeth Migchelsen (82. Leonoor van Nieuwenhuizen), Kim Dolstra, Sharon Kok, Daphne Koster, Linda Bos (80. Bouchra Moudou), Jessica Fishlock, Loïs Oudemast (59. Latoya Mitchell), Chantal de Ridder, Claudia van den Heiligenberg.

Scoreverloop: 12. De Ridder 0-1, 47. Van den Heiligenberg 0-2, 55. Van den Heiligenberg 0-3, 60. Van den Heiligenberg 0-4, 72. Migchelsen 0-5 (pen), 78. Migchelsen 0-6 (pen).
Gele kaarten: Haagmans, Van de Ven (Willem II Vrouwen), Migchelsen (AZ Vrouwen)
Rode kaarten: -
Toeschouwers: 10.000