AZ Vrouwen veroveren KNVB beker

Gepubliceerd op 21 mei 11, 00:00
HEERENVEEN- De AZ Vrouwen hebben zaterdagavond de KNVB beker gewonnen. In het Abe Lenstra Stadion werd sc Heerenveen met 0-2 verslagen dankzij treffers van Claudia van den Heiligenberg en Chantal de Ridder. Zo sluit de ploeg van Ed Engelkes een periode van vier seizoenen succesvol af.

Toen de AZ-trainingsjacks na de warming-up uitgingen, werd het publiek getrakteerd op zenuwslopende zuurstokroze shirts zonder AZ-logo. Het was een geheime actie van de spelersgroep, gericht tegen het besluit van AZ om na vier jaar te stoppen met het vrouwenelftal.

In deze tricots, die ongelukkig werden gecombineerd met de normale gele uit-broeken, begon de ploeg van Engelkes matig aan de wedstrijd. sc Heerenveen zorgde voor veel gevaar over de rechterflank, waar de snelle Shanice van der Sanden veel werd gezocht. Sylvia Smit was tijdens het eerste kwartier twee keer dicht bij de openingstreffer. Eerst lobte ze over het AZ-doel, vervolgens bracht uitblinker Loes Geurts redding op een hard schot van de spits.

AZ, dat moeite had met de lange ballen van sc Heerenveen, beet van zich af via Karin Legemate, die keeper Roxanne van den Bergh van afstand op de proef stelde. Tien minuten voor rust was het wel raak voor AZ. Loïs Oudemast gaf vanaf links nauwkeurig voor en zag Van den Heiligenberg bij de tweede paal scoren: 0-1.

Beide ploegen, die tot de finale geen tegentreffer incasseerden, maakten er na rust een rommelige vertoning van. Kansen waren er wel. Zo voorkwam Van den Bergh dat De Ridder de bal in de bovenhoek krulde en stuitte ook Oudemast op de voormalige AZ-keeper. 

Nadat de thuisploeg wat speldenprikken had uitgedeeld, ontnam De Ridder alle spanning door er vijf minuten voor tijd 0-2 van te maken. De spits werd bediend door Karin Legemate en profiteerde vervolgens met een lob van ondoortastend verdedigen in de Heerenveen-defensie.

Zo voegden de AZ Vrouwen na drie landstitels wederom zilverwerk aan de prijzenkast toe en gaat Engelkes als succescoach de boeken in.

“Slechte wedstrijden moet je ook winnen”, zei de oefenmeester na afloop. “Dit is de slagroom op de taart, want dit was de enige prijs die nog ontbrak. Ik vond Heerenveen goed spelen, Loes Geurts hield ons een paar keer goed op de been. Ik ben super tevreden met het resultaat.” En over de actie met de roze shirts: “Daar was ik helemaal niet blij mee. Ik wist er niets vanaf, het was een voldongen feit. Tijdens de rust heb ik het rechtgezet, want dit was niet respectvol. De club is vier jaar lang goed voor ons geweest, dan moet je dus ook tijdens de laatste wedstrijd gewoon in het AZ-shirt spelen.”

Bekijk op AZ TV de reactie van doelpuntenmaker Van den Heiligenberg.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:

sc Heerenveen Vrouwen – AZ Vrouwen 0-2 (0-1)

Finale KNVB beker

Opstelling sc Heerenveen Vrouwen: Roxanne van den Berg, Marieke de Boer (46. Nathalie Kothai), Lisanne Schaareman, Jorike Olde Loohuis, Si Shut Hau, Nangila van Eyck, Shanice van den Sanden, Sylvia Smit, Marije Brummel, Sherida Spitse.

Opstelling AZ Vrouwen: Loes Geurts; Dyanne Bito, Suzanne Marees, Kim Dolstra, Karin Legemate; Desiree van Lunteren, Loïs Oudemast (90. Stefanie van der Gragt), Annelies Zondag; Amber van der Heijde (73. Linda Bakker), Chantal de Ridder, Claudia van den Heiligenberg.

Scoreverloop: 35. Van den Heiligenberg 0-1, 85. De Ridder 0-2.

Gele kaarten: Van der Heijde, Van den Heiligenberg (AZ).

Rode kaarten: -

Toeschouwers: 4.000

Foto's: www.edvandepol.nl