AZ Vrouwen wederom kampioen na monsterzege

Gepubliceerd op 12 mei 10, 00:00
TILBURG- De AZ Vrouwen zijn woensdag op bezoek bij Willem II voor de derde maal op rij landskampioen van Nederland geworden. De ploeg van trainer Ed Engelkes stelde – net als vorig seizoen – de titel veilig via een 0-6 zege in Tilburg. De uitreiking van de schaal is een week uitgesteld vanwege de vliegramp in Libië.

Na de gemiste kampioenskans van vorige week bij FC Twente, lieten de AZ Vrouwen in Tilburg vanaf de eerste minuut concentratie en gretigheid zien. Van kampioensspanning was weinig te merken. Na een gelijkopgaande openingsfase kwamen de bezoekers nog binnen het kwartier op voorsprong. De gedreven spelende Jessica Fishlock kwam op rechts door en bediende Chantal de Ridder op maat, die van dichtbij kon inkoppen: 0-1.

Na de openingsgoal liet het aanvalstrio van AZ – Annelies Zondag, De Ridder en Claudia van den Heiligenberg – een zeer hoog rendement zien. Eerst was Van den Heiligenberg trefzeker na perfect aangeven van Zondag; daarna was De Ridder het eindpunt van een aanval via Van den Heiligenberg. Nog voor rust bepaalde Zondag de ruststand op 0-4 na wederom een uitstekende voorzet van Van den Heiligenberg.

“In de rust probeer je toch heel zakelijk te zijn”, keek Engelkes na afloop terug. “We mochten niet achterover gaan leunen. We vinden dat we de beste ploeg zijn, dan moet je dat ook in de tweede helft laten zien.”

Dat het elftal van Engelkes goed naar haar coach luistert, bleek na rust. Zonder een kans weg te geven freewheelde AZ naar het derde landskampioenschap op rij. Fishlock bepaalde met twee parels van doelpunten de eindstand op 0-6. De 0-5 kwam voort uit een Braziliaanse truc van De Ridder; de tweede was een vrije trap van 25 meter die onhoudbaar achter Willem II-keeper Veerle Willekens binnensloeg.

Na afloop van het duel heeft de KNVB in de kleedkamer medailles uitgereikt aan de selectie van AZ. Vanwege de vliegramp in Libië worden ook de feestfoto’s pas donderdag op AZ.nl getoond. Ook Engelkes reageerde na afloop gepast op het kampioenschap en de uitgestelde feestvreugde: “Dit is een afspraak die we met alle partijen hebben genomen. In kleine kring vieren wij toch wel ons feestje. Het is gepaster om volgende week pas een groot feest te vieren.”

“Vooraf was ik al blij geweest met een 0-1 zege”, reageerde Engelkes op de gewonnen wedstrijd. “Dat je dan weer tegen dezelfde club in een kampioenswedstrijd met 0-6 wint, is wel heel bijzonder. Vorige week gaven we niet thuis, maar vanaf zondag proefde ik dat het voor dit duel wel goed zat. Ook al zijn we nu voor de derde keer op rij kampioen: het blijft geweldig.”

AZ TV en fotoverslag

Bekijk ook de samenvatting en reacties en het fotoverslag.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Willem II Vrouwen – AZ Vrouwen 0-6 (0-4)

Opstelling Willem II Vrouwen: Veerle Willekens, Manoe Meulen, Kika van Es, Niki de Cock, Daniëlle van de Donk, Marjolijn van de Bighelaar (84. Dominique Vugts), Mauri van de Wetering, Renèe Slegers, Cindy Burger (74. Marlou Jacobs), Maran van Erp, Marlou Peeters.
AZ Vrouwen: Loes Geurts; Dyanne Bito, Stefanie van der Gragt, Kim Dolstra, Jody Villan; Jessica Fishlock, Desiree van Lunteren (64. Bouchra Moudou), Karin Legemate (74. Linda Bos); Annelies Zondag (50. Loïs Oudemast), Chantal de Ridder, Claudia van den Heiligenberg.
Scoreverloop: 14. De Ridder 0-1, 32. Van den Heiligenberg 0-2, 35. De Ridder 0-3, 39. Zondag 0-4, 71. Fishlock 0-5, 78. Fishlock 0-6.

Gele kaarten: -
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Souwen.