AZ wint bij AFC ‘34

Gepubliceerd op 09 juli 14, 20:45
ALKMAAR- AZ heeft woensdagavond tijdens het tweede oefenduel van de voorbereiding AFC ’34 met 1-4 verslagen. Op het complex van de Hoofdklasser zorgden Muamer Tankovic (2), Markus Henriksen en Djavan Anderson voor de AZ-treffers.

Van Basten, die deze eerste weken van de voorbereiding al voorzichtig zoekt naar zijn ideale opstelling, begon met Steven Berghuis op tien, Guus Hupperts als rechtsbuiten, testspeler Freddy Adu in de spits en nieuwkomer Tankovic als linksbuiten.

Achterstand
Laatstgenoemde was dominant aanwezig tijdens het eerste bedrijf. Na een vroege doelpoging die net over vloog, zag hij hoe zijn te zachte terugspeelbal werd afgestraft. Jalel Ben Ahmed profiteerde dankbaar van deze buitenkans, waardoor AZ dus voor het tweede oefenduel op rij al vroeg op achterstand kwam: 1-0.

Tankovic
Een minuut later maakte Tankovic zijn fout vanaf de strafschopstip goed: 1-1.
Nadat de aanvaller twee schoten op de doellijn gered zag worden, bracht Adu Tankovic na een half uur met succes in stelling: 1-2. Terwijl doelman Yves De Winter goed redding bracht op een schot van Lars Boekel, was het aan de andere kant opnieuw raak. De met overtuiging spelende Berghuis lanceerde Markus Henriksen: 1-3. De paal voorkwam dat ook Adu tot scoren kwam.

Anderson
Het compleet andere team dat de tweede helft aan de aftrap stond, schroefde de score al vroeg op naar 1-4. De mee opgekomen nieuweling Anderson schoot op aangeven van Mikhail Rosheuvel overtuigend raak tijdens zijn officieuze AZ-debuut. In het vervolg was AZ amper in staat om tot uitgespeelde kansen te komen, waardoor het duel op een bescheiden zege uitdraaide.

Van Basten: ‘Niet overtuigend’
“Als we de kansen die we hebben gekregen hadden afgemaakt, zet je een mooie score neer”, concludeerde Van Basten na afloop. “Deze 1-4 is toch niet echt overtuigend. Ik ben uiteindelijk dan ook niet tevreden. AFC heeft een goede ploeg, maar je moet gewoon meer afstand nemen.”

En over testspeler Adu: “We zijn nu een aantal dagen met hem onderweg en moeten kijken hoe zich dat ontwikkelt. Als afmaker was hij vandaag niet heel indrukwekkend, maar hij had wel een goede pass op Tankovic, die vervolgens scoorde. Hoe Adu mij kan overtuigen? Goed spelen en doelpunten maken.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AFC ‘34 - AZ 1-4 (1-3)

Oefenduel

Basisopstelling AFC ‘34: Joey Wiese; Lars Boekel, John van der Kort, Emre Aykan, Sandro Staal; Nick Burger, Mo Quamar, Rob Oudejans; Eelke de Graaf, Menno Meijland, Jalel Ben Ahmed.
Opstelling AZ: Yves De Winter (46. Esteban); Mattias Johansson (46. Djavan Anderson), Jeffrey Gouweleeuw (46. Derrick Luckassen), Jan Wuytens (46. Wesley Hoedt), Ridgeciano Haps (46. Donny Gorter); Celso Ortiz (46. Joris van Overeem), Steven Berghuis (46. Thom Haye), Markus Henriksen (46. Viktor Elm); Guus Hupperts (46. Mikhail Rosheuvel), Freddy Adu (46. Eli Babalj), Muamer Tankovic (46. Fernando Lewis).

Scoreverloop: 11. Ben Hamed 1-0, 12. Tankovic (pen.) 1-1, 32. Tankovic 1-2, 40. Henriksen 1-3, 53. Anderson 1-4.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl