AZ wint Noord-Hollandse derby

AZ wint Noord-Hollandse derby

Gepubliceerd op 18 september 22, 18:52

ALKMAAR- AZ heeft zondagmiddag de Noord-Hollandse derby gewonnen. In eigen huis werd Ajax met 2-1 verslagen. De doelpunten kwamen op naam van Mees de Wit en Jens Odgaard. Dankzij de overwinning is AZ het enige team dat nog ongeslagen is in de Eredivisie.  

Pascal Jansen veranderde zijn team ten opzichte van de Europese wedstrijd tegen FC Vaduz op een paar plekken. Milos Kerkez keerde weer terug in de basis, evenals Pantelis Hatzidiakos. Mees de Wit begon als linksbuiten en Yukinari Sugawara als rechtsbuiten. 

Vroege goal
De eerste grote kans kwam in de zevende minuut op naam van Odgaard. De Deen wist met een uiterste strekking een voorzet van Sugawara richting doel te krijgen, maar Remko Pasveer redde. Vijf minuten later kwam Ajax tot een doelpunt. Kenneth Taylor ontsnapte aan de aandacht na een lange bal van Daley Blind en vond Mohammed Kudus voor het doel. De aanvaller tikte de bal binnen: 0-1. 

Achtervolging
AZ moest daarop in de achtervolging. Tijjani Reijders stoomde na vijfentwintig minuten op over de as van het veld en probeerde het zelf, maar zijn poging werd in tweede instantie gepakt door Pasveer. Slechts een minuut later toonde AZ zich wederom gevaarlijk voor het doel van de doelman, nu kwam Sam Beukema nét niet bij de bal om hem binnen te tikken. Een schot van Jordy Clasie ging even later naast. 

Dubbel toegeslagen
AZ bleef de bovenliggende partij en kwam in de veertigste minuut dan tot de gelijkmaker. Na een miskleun van Devyne Rensch was Mees de Wit alert en schoot de bal zonder twijfelen in de verre hoek binnen. Met behoorlijk wat minuten extra tijd in de eerste helft was het daarmee nog niet gedaan. Na een werkelijk waar magnifieke bal van Hatzidiakos, hij kan zo ingelijst worden in het museum, was het Odgaard die oog in oog kwam met Pasveer. De Deen twijfelde niet en schoot de bal hard binnen, waardoor AZ met een 2-1 voorsprong de rust in ging. 

Over en weer
De thuisploeg begon ook sterk aan de tweede helft. Een volley van Reijnders werd door Pasveer op de paal getikt en na een uur spelen was het Hatzidiakos die de bal voorgaf, maar geen AZ'er vond om binnen te tikken. Een minuut later passeerde Sugawara zijn man en kwam tot een schot. In de korte hoek schoot hij vervolgens de bal op het gezicht van Pasveer. Een spectaculaire poging van Odgaard werd eveneens gepakt door de Ajax-doelman en een kopbal van Dani de Wit ging maar net naast. 

Van de lijn
Aan de andere kant kwamen de Amsterdammers in de zeventigste minuut gevaarlijk dicht bij. Kudus kwam tot een schot en het doel lag open, alleen Dani de Wit haalde de bal op spectaculaire wijze van de lijn. Tien minuten later gebeurde nagenoeg hetzelfde. Dit keer was het Reijnders die op de doellijn op wonderbaarlijke wijze de bal uit het doel hield. 

Slotfase
Met acht minuten blessuretijd beloofde het een interessant einde van de wedstrijd te worden. Een kopbal van Ocampos werd naast gekeken door Hobie Verhulst en slechts een minuut later tikte de doelman op fraaie wijze een kopbal over. Het bleef overleven voor de Alkmaarders, maar een schot van Dušan Tadić ging via een been van AZ naast. AZ wist de resterende minuten ongeschonden door te komen en versloeg de Hoofdstedelingen met met 2-1. Dat betekent dat AZ na zeven speelronden de enige Eredivisie-ploeg zonder nederlaag is. Een lekker begin van de interlandperiode.

Mees de Wit viert de 1-1 / Foto: Ed van de Pol 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Ajax 2-1 (2-1)
Eredivisie

Opstelling AZ: Hobie Verhulst; Pantelis Hatzidiakos, Sam Beukema, Bruno Martins Indi (45+2. Maxim Dekker), Milos Kerkez; Tijjani Reijnders, Jordy Clasie, Dani de Wit; Yukinari Sugawara, Jens Odgaard (85. Mayckel Lahdo), Mees de Wit (85. Riechedly Bazoer). 

Opstelling Ajax: Remko Pasveer; Devyne Rensch (64. Brian Brobbey), Jurriën Timber, Calvin Bassey, Daley Blind; Edson Álvarez, Kenneth Taylor (46. Davy Klaassen), Steven Berghuis; Dušan Tadić, Mohammed Kudus (81. Lorenzo Lucca), Steven Bergwijn (82. Lucas Ocampos. 

Scoreverloop: 12. Kudus 0-1, 41. Mees de Wit 1-1, 45+6. Odgaard 2-1. 
Gele kaarten: Kerkez, Odgaard, Reijnders (AZ), Taylor, Álvarez (Ajax). 
Rode kaarten
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Toeschouwers: 18.772.