AZ wint op Het Kasteel

Gepubliceerd op 15 september 17, 21:51
ROTTERDAM- AZ heeft vrijdagavond op Het Kasteel de vierde competitiezege op rij geboekt. Sparta werd met 0-2 verslagen door twee goals van Wout Weghorst, die zijn seizoentotaal daarmee al op zes bracht.

Alireza Jahanbakhsh, die een week eerder tegen NAC Breda niet meedeed wegens een klichte liesblessure, keerde terug in de basisformatie van John van den Brom. Dat ging ten koste van Jeremy Helmer, die weer plaatsnam op de bank.

Strafschoppen Weghorst
AZ begon alert en sterk aan de wedstrijd, maar scoorde in de eerste twintig minuten niet. In de 21e minuut maakte Sherel Floranus een overtreding op Thomas Ouwejan, waarna scheidsrechter Mulder een penalty toekende. Weghorst schoot, maar doelman Roy Kortsmit stopte zijn inzet. Maar die penalty moest opnieuw genomen worden: volgens de grensrechter was Kortsmit te vroeg van de lijn. Ook de tweede poging van Weghorst werd door Kortsmit uit de hoek gedoken.

Goal Weghorst
Weghorst maakte dat in de eerste helft nog goed toen hij de lage corner van Marko Vejinovic hard inschoot: 0-1. Daarmee werd de teller voor Vejinovic op vier assists gezet.

Reddingen Bizot
Tegen het einde van de eerste helft werd Sparta wat dominanter op de helft van AZ. In één minuut tijd kreeg Marco Bizot het druk: hij redde twee kopballen achter elkaar, waaronder één van Robert Mühren. Sparta verdiende nog een aantal corners, maar wist nooit echt door de verdediging te dringen.

Topscorer Eredivisie
Ook in de tweede helft was AZ overheersend en offensief. In de 61e minuut werd dat bekroond: Nadat de verdediging op de linkerkant onder druk werd gezet, heroverde AZ de bal. Jahanbakhsh legde de bal na een kort combinatiespel klaar voor Weghorst, die beheerst zijn tweede goal van de avond binnenschoot: 0-2.

Knokkende Spartanen
Sparta liet zich echter niet uit het veld slaan en knokte zich in de slotfase van de wedstrijd terug op de helft van AZ. Dat leidde tot een grote kans en een treffer van de jonge Sparta-spits Ragnar Ache, maar hij stond buitenspel. Ache werd nogmaals gevaarlijk voor de goal, maar kopte in de handen van de sterk keepende Marco Bizot. In de minuten die volgden hield Bizot AZ op de been met meerdere pogingen van respectievelijk Kenneth Dougall, Ryan Sanusi en Craig Goodwin.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Sparta - AZ 0-2 (0-1)
Eredivisie

Opstelling Sparta: Roy Kortsmit; Sherel Floranus, Jeffrey Chabot (75. Ryan Sanusi), Bart Vriends, Nicholas Marfelt; George Dobson (80. Deroy Duarte), Robert Mühren, Kenneth Dougall; Loris Brogno (66. Stijn Spierings), Ragnar Ache, Craig Goodwin.
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar, Stijn Wuytens, Thomas Ouwejan; Guus Til, Marko Vejinovic, Joris van Overeem; Mats Seuntjens (88. Fredrik Midtsj), Wout Weghorst, Alireza Jahanbakhsh.

Scoreverloop: 35. Weghorst 0-1, 61. Weghorst 0-2.
Gele kaarten: -
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Siemen Mulder
Toeschouwers: 10.210

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl