AZ wint Youth League-duel bij Angers

AZ wint Youth League-duel bij Angers

Gepubliceerd op 03 november 21, 19:52

ANGERS- AZ heeft woensdag een belangrijke slag geslagen in de tweede ronde van de UEFA Youth League. De ploeg van Jan Sierksma won in Stade Raymond-Kopa zijn eerste van twee ontmoetingen met Angers SCO. De Fransen kregen na ruim een uur een rode kaart en AZ profiteerde niet veel later met een doelpunt van Lewis Schouten: 0-1. 

Het eerste speldenprikje kwam van de Onder 19-kampioen van Frankrijk, nadat rechtsachter Alpha Camara met wat geluk door kwam. Zijn schot was een gemakkelijk prooi voor Sem Westerveld. Ruim zeven minuten later werd er meer van de doelman gevraagd. Noah Nadje kreeg zijn hoofd tegen een voorzet, maar Westerveld tikte de bal over de lat.

Gelanceerd
AZ kwam in de 29e minuut tot zijn eerste serieuze kans. Fedde de Jong werd op de rechterflank gelanceerd en kon vrij op het Franse doel af. Hij schoot vanuit een moeilijke hoek op Theo Borne.

Vanaf de achterlijn
Ook de twee daaropvolgende mogelijkheden waren voor AZ. Een voorzet kwam bij Myron van Brederode, die met een volley hard naast schoot. Op slag van rust had de aanvaller andermaal de openingstreffer op zijn schoen. Maxim Dekker legde vanaf de achterlijn terug op Van Brederode. Ditmaal schoot hij net over.

Scrimmage
Vlak na rust kreeg Angers - dat gesteund werd door ruim drieduizend supporters - een enorme kans. Uit een hoekschop ontstond een scrimmage, waarna de thuisploeg tweemaal kon schieten. De eerste inzet werd geblokt en Westerveld wierp zich voor de tweede. 

Tegen de touwen
In de 61e minuut moest Angers verder met tien man. Yacine Gaya kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding op Ernest Poku. Niet veel later profiteerde AZ. Een voorzet van Poku kwam bij Lewis Schouten, die de bal van randje zestien tegen de touwen schoof: 0-1.

Opportunistisch
De Fransen gingen hierna opportunistischer spelen, waardoor AZ meer ruimte kreeg. Dat leverde kansen op voor Van Brederode (schot voorlangs) en invaller Ro-Zangelo Daal (schot gekeerd door Borne). In de laatste minuten was met name De Jong dichtbij. Na een knappe pass van Van Brederode kwam hij vrij voor doel, maar schoot net naast.

Return in Zaanstad
Door de overwinning heeft AZ een goede uitgangspositie voor het bereiken van de volgende ronde in de Youth League. Op dinsdag 23 november komt Angers op bezoek in Zaanstad voor de return. Dat duel is gratis te bezoeken op vertoon van een test- of vaccinatiebewijs. 


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Angers SCO - AZ 0-1 (0-0)
UEFA Youth League

Opstelling Angers SCO: Theo Borne; Alpha Camara, Kevin Boma, Yacine Gaya, Loic Breton; Loïs Martins (66. Christian Yakite), Walim Lgharbi (81. Selyane Raïb), Waniss Taïbi; Leny Payraudeau (32. Moussa Grange), Noah Nadje, Noah Ndeke. 
Opstelling AZ: Sem Westerveld; Jorn Berkhout, Wouter Goes, Maxim Dekker, Misha Engel; Nick Twisk, Fedde de Jong, Lewis Schouten; Ernest Poku (82. Ro-Zangelo Daal), Mexx Meerdink (62. Nick Koster), Myron van Brederode. 

Scoreverloop: 70. Schouten 0-1. 
Gele kaarten: Nadje, Martins (Angers SCO), Schouten, Poku, Engel (AZ). 
Rode kaarten: 61. Gaya (2x geel).
Scheidsrechter: Morten Krogh. 

Foto's: Angers SCO / Flashline Photographe