AZ zonder Holman en Klavan naar Heerenveen

Gepubliceerd op 18 februari 11, 00:00
ALKMAAR- Gertjan Verbeek blikte vrijdag tijdens het wekelijkse persmoment vooruit op het treffen met zijn oude club sc Heerenveen. De trainer ging onder meer in op zijn schorsing van één duel en hij sprak over de behoorlijke lijst afwezigen bij AZ: “Holman en Klavan kunnen ook niet spelen.”

“Het had geen zin om tegen mijn schorsing in beroep te gaan”, opende Verbeek desgevraagd de zitting. “Als arbiters dingen in hun aanklacht zetten die niet waar zijn, kun je beter ophouden. Ik had inderdaad aanmerkingen, maar in alle redelijkheid en met respect. Dat hebben zestien miljoen Nederlanders zelf kunnen horen. Onwaarheden opschrijven vind ik niet respectvol. Dat zegt meer over de scheidsrechter dan over mij. Wat die onwaarheden zijn? Dat is iets tussen Bas Nijhuis en mij. Maar hij weet dondersgoed waar ik het over heb. Misschien is het een goede optie om de vierde man met een beeldscherm voor zijn neus aan de andere kant van het veld te zetten. Dan kan hij zich wellicht beter op zijn taak concentreren.”

Zijn tribuneplaats in Heerenveen brengt voor Verbeek niet alleen nadelen met zich mee: “Het laatste halfuur van de thuiswedstrijd tegen PSV heb ik alles van bovenaf veel beter kunnen zien. Ik zag meer diepte en had beter inzicht in de ruimtes op het veld. Het is eigenlijk raar dat de coach normaal gezien op één van de minst effectieve plaatsen van het stadion moet zitten. Mijn assistent Michel Vonk zit altijd op de tribune. Hij ziet de dingen duidelijker dan wij beneden. Tijdens het duel hebben we veel contact. Nu kan ik het zelf eens van daaraf zien. Maar ik mag helaas geen contact met andere trainers hebben. Tot en met zaterdagmiddag ben ik verantwoordelijk, daarna moeten de andere trainers het doen.”

AZ moet het in Heerenveen doen zonder Brett Holman (privéomstandigheden) en de geschorste Niklas Moisander. Daarnaast zijn Sergio Romero (enkel), Joey Didulica (nek) en Ragnar Klavan (teen) geblesseerd. Maarten Martens hield aan de wedstrijd tegen PSV een enkelblessure over en is een twijfelgeval voor het duel van zaterdag. Dirk Marcellis keert daarentegen na een schorsing terug als rechtsback, Simon Poulsen vervangt Klavan en Johann Berg Gudmundsson keert naar alle waarschijnlijkheid ook terug in de basis.

Over de komende tegenstander wilde Verbeek weinig kwijt. “Ze hebben verdiend gewonnen van NAC”, zei de trainer. Op de vraag waarom, bleef Verbeek terughoudend: “Dat ga ik niet zeggen. Ik ben trainer van AZ en niet van sc Heerenveen. Het is niet aan mij om iets over Heerenveen te zeggen. Dat is aan Ron Jans. Ik praat nooit over de tegenstander.”

Verbeek maakt zich - met onder meer wedstrijden tegen sc Heerenveen, FC Twente en Ajax in het verschiet – niet druk over de doelstelling: het behalen van Europees voetbal. “Zolang we niet in één duel vier punten moeten halen, raken we niet in de war. Ons spel is goed, maar de punten blijven uit. Dat komt vanzelf wel goed. Presteren is een beter fundament om succesvol te zijn dan winnen. Ik heb het eerder meegemaakt dat we gezien ons spel te weinig punten haalden. Vraag zaterdag maar aan de supporters bij Heerenveen.”