AZ na rust langs Heracles

AZ na rust langs Heracles

Gepubliceerd op 29 september 19, 18:34

DEN HAAG- AZ heeft zondagmiddag drie punten overgehouden aan het thuisduel met Heracles Almelo. Na rust liep de ploeg van Arne Slot uit naar 2-0. Teun Koopmeiners (penalty) en Calvin Stengs verzorgden de goals in het Cars Jeans Stadion.

Slot koos voor het treffen met Heracles voor twee wijzigingen ten opzichte van het midweekse uitduel met Feyenoord (0-3). Pantelis Hatzidiakos begon in plaats van Ron Vlaar. Albert Gudmundsson verving Stengs op de rechterflank.

Kansen
AZ begon goed aan het treffen met Heracles en dat resulteerde al snel in een paar doelpogingen. Een schot van Idrissi ging naast, terwijl Hatzidiakos zijn vrije trap net over het doel zag zeilen.

Boadu
De grootste kans in de openingsfase was voor Myron Boadu. Een heerlijke crossbal van Fredrik Midtsjø werd gecontroleerd door Oussama Idrissi en hij legde af op de jonge spits, maar die kon net niet binnenwerken.

Blaswich
Niet veel later had Jonas Svensson een prachtige steekbal op Boadu in huis, die ‘m controleerde en nét te dicht op Janis Blaswich stond om te scoren. Kort daarna had de Duitse doelman zijn voeten en de paal nodig voor een inzet van Gudmundsson. De bijbehorende corner werd bijna in één keer binnengeschoten door Koopmeiners, maar Blaswich was net op tijd om te redden.

Blessure Gudmundsson
De actie van Gudmundsson bleek direct zijn laatste te zijn, want hij moest zich geblesseerd laten vervangen door Stengs. Het eerste wapenfeit van de invaller was een fraaie pass op Boadu. Opnieuw controleerde de spits de bal, maar wederom was Blaswich op tijd zijn doel uit om het schot onschadelijk te maken.

Lat en paal
Ook Svensson had geen geluk. Een voorzet van de Noorse rechtsachter ging op de lat en vervolgens frommelde Boadu de bal tegen de paal. Op slag van rust kreeg Idrissi de uitgelezen kans om raak te schieten, alleen Blaswich bleek opnieuw een sta-in-de-weg.

Bizot
Direct na de onderbreking moest Marco Bizot voor het eerst ingrijpen. Orestis Kiomourtzoglou vond zijn weg richting het Alkmaarse doel, haalde uit en zag hoe de AZ-keeper de bal uit de verre hoek tikte. 

Penalty
Tien minuten na rust was het eindelijk raak voor AZ. Svensson kroop voor Alexander Merkel, waarna de Kazach de rechtsback neerhaalde in de zestien. Pol van Boekel gaf daarop een strafschop en die werd benut door Koopmeiners. De aanvoerder schoot via het been van de keeper raak: 1-0.

Heracles
Echt grote kansen voor beide ploegen bleven vervolgens uit. Pas in het laatste kwartier kroop Heracles wat uit haar schulp. Eerst volleyde oud-AZ’er Dabney dos Santos in de handen van Marco Bizot. Enkele minuten later schoot Cyriel Dessers via Stijn Wuytens net naast.

Stengs 2-0
Vlak voor tijd besliste AZ het duel. Stengs kreeg de bal aan de rechterkant van het veld, dribbelde naar de as en haalde met links uit in de korte hoek: 2-0.

Record
Door de zege heeft de ploeg van Slot negentien punten na acht Eredivisie-wedstrijden. Sinds de invoering van het drie punten-systeem lukte dat geen enkele AZ-trainer.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - Heracles Almelo 2-0 (0-0)
Eredivisie

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Pantelis Hatzidiakos, Stijn Wuytens, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Albert Gudmundsson (28. Calvin Stengs), Myron Boadu (75. Yukinari Sugawara), Oussama Idrissi (82. Zakaria Aboukhlal).
Opstelling Heracles Almelo: Janis Blaswich; Tim Breukers, Robin Pröpper, Mats Knoester, Lenanrt Czyborra; Orestis Kiomourtzoglou, Alexander Merkel, Mauro Júnior (73. Jeremy Cijntje); Sylvester van der Water (73. Dabney dos Santos), Cyriel Dessers, Joey Konings.Scoreverloop: 55. Koopmeiners (pen.) 1-0, 89. Stengs 2-0.
Gele kaarten: Wijndal, Midtsjø (AZ), Pröpper, Breukers, Merkel (Heracles Almelo).
Rode kaarten: - 
Scheidsrechter: Pol van Boekel
VAR: Luca Cantineau
Toeschouwers: 7.241
Man of the Match: Fredrik Midtsjø

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl