Baas: 'Voelde heel speciaal'

Baas: 'Voelde heel speciaal'

Gepubliceerd op 26 september 19, 11:03

ZAANSTAD- Het zijn mooie tijden voor Justin Baas. Amper twee weken na zijn betaald voetbal-debuut met Jong AZ, maakte de Horinees ook zijn eerste minuten voor het nationale team van de Filipijnen. “Heel speciaal om voor je land uit te komen.”

Op Guam, een eiland middenin de Grote Oceaan op zo’n 3000 kilometer van het vaste land van Azië, stond Baas op 10 september aan de aftrap. Nadat de verdediger een paar dagen eerder tegen Syrië nog op de bank bleef, gaf bondscoach Scott Cooper de jongeling in het WK-kwalificatieduel met Guam het vertrouwen. Het duel werd met 1-4 gewonnen.

Indruk
“Dat ik speelde was voor mij best een verrassing”, geeft Baas toe. “De coach kwam tijdens de trainingsweek naar me toe en zei dat ik als nieuweling indruk op hem maakte. Volgens hem was ik er in eerste instantie bij gehaald als 22e man, maar wilde hij me de kans geven om als basisspeler te starten tegen Guam. Dat voelde heel speciaal, om voor mijn land te spelen in een WK-kwalificatieduel.”

Goed gevoel
Voor Baas was het de volgende in een reeks verrassingen. Hoewel hij bij de voorselectie zat, zag hij niet aankomen dat hij al zo snel bij het nationale team zou worden gehaald. “Er zijn wel eerder wat gesprekken geweest over een interlandcarrière bij de Filipijnen. De technische staf gaf daarin aan mij al heel lang te volgen en alles te weten van mij. Dat gaf direct een goed gevoel.”

Housewarming
Toen hij het goede nieuws over de oproep ontving, was de negentienjarige AZ’er uit Hoorn omringd door zijn familie. “We zaten op de housewarming van mijn zus toen ik bericht kreeg van de bondscoach. Toen ik ophing en het vertelde, was iedereen natuurlijk hartstikke blij voor me.”


Bundesliga

In aanloop naar de interlandperiode zocht Baas uit met wie hij op het veld zou staan. “Ik heb mijn teamgenoten opgezocht op Instagram en gekeken bij welke clubs ze spelen. Op die manier kon ik hun niveau een beetje inschatten. Zo zag ik dat aanvoerder Stephan Schröck kort geleden nog in de Duitse Bundesliga speelde en een paar van hen actief waren op het tweede niveau van Spanje.”

Lupang Hiniram
Het team bestaat daarnaast uit veel spelers die, net als Baas, een dubbele nationaliteit hebben. Het gezamenlijk meezingen van Lupang Hiniram, het Filipijnse volkslied, was dan ook nog niet aan de orde. “Slechts een aantal jongens spraken Filipijns. Onderling communiceerden we vooral in het Engels, deels omdat de stafleden ook een andere nationaliteit hebben. Zelf spreek ik ook Filipijns, maar het volkslied kende ik nog niet.”

Extra zout eten
In Azië merkte Baas al snel dat het luchtvochtigheidspercentage in de Filipijnen veel ligt dan in Nederland. “Het was heel benauwd. We trainden vooral in de schemering, maar zelfs dan was het nog warm. Bij AZ heb ik geleerd hoe je daarmee omgaat. Het belangrijkste is veel water drinken en je lichaam afkoelen tijdens pauzes. Daarnaast moet je door de dag heen wat extra zout eten, zodat je meer vocht vasthoudt.”

Volle zon
Het zijn lessen die op Guam al helemaal van pas kwamen, want daar werd op klaarlichte dag gespeeld. “We speelden in de volle zon op kunstgras. Dat was best pittig. Gelukkig zijn we er goed mee omgegaan en wonnen we met 1-4.”

Stretcher
Baas speelde de wedstrijd niet uit, want na een uur moest de AZ’er per brancard van het veld worden gedragen. Op dat moment stond het 0-2. “Ik overstrekte mijn hamstring en dat was best pijnlijk. Gelukkig viel de schade mee en ben ik inmiddels weer wedstrijdfit.”


Betaald voetbal

En dus sloot hij snel weer aan bij het Alkmaarse beloftenteam, waarmee hij eind augustus bij TOP Oss (1-2 zege) debuteerde in het betaald voetbal. “Ik wil dit seizoen zoveel mogelijk spelen bij Jong AZ en hetzelfde geldt voor de Filipijnen”, zegt Baas, die al een oproep ontving voor de volgende kwalificatiewedstrijd tegen China. “Hopelijk plaatsen we ons voor het WK en de Azië Cup.”

Heel speciaal
Zijn eerste wedstrijd in dienst van de Filipijnen was volgens Baas heel bijzonder. “Ik wist van tevoren al dat ik in de basis zou starten. Daardoor leef je erg naar de wedstrijd toe. Het is heel bijzonder om voor je land uit te komen, maar ik voel me er niet anders door nu ik weer bij AZ ben.”

Gullit
Naast Baas maakten recent meer AZ’ers hun debuut voor vertegenwoordigende elftallen. Zo kwam Maxim Gullit met Oranje Onder 19 voor het eerst in actie als jeugdinternational. Hier was hij onderdeel van een team met Kenzo Goudmijn en Mees Bakker. Laatstgenoemde keerde tegen het Portugal van AZ-speler Félix Correia een strafschop.

Twisk
Bij Oranje Onder 17 maakte Nick Twisk zijn debuut tijdens een dubbele ontmoeting met Frankrijk. Ploeggenoot Yusuf Barasi was in beide gewonnen duels trefzeker, ook Fedde de Jong, Jurre van Aken en Myron van Brederode kwamen in actie.

Achttien jeugdinternationals
In totaal zaten tijdens de afgelopen interlandperiode achttien AZ’ers bij Oranje-jeugdteams. Naast de eerder genoemde namen waren de Alkmaarders hofleverancier bij Jong Oranje. Owen Wijndal, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners, Dani de Wit en Myron Boadu ontvingen allen een oproep. Bij de Onder 20-groep maakten Jasper Schendelaar en Zakaria Aboukhlal deel uit van de selectie, terwijl Mo Taabouni, Soulaïman Allouch en Tijs Velthuis tot Oranje Onder 18 behoorden.

Seizoenkaart
Met Jong AZ werkt Baas toe naar de volgende thuiswedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Op maandag 30 september is FC Den Bosch de opponent op het AFAS Trainingscomplex. Kaarten kosten aan de poort € 5, terwijl voor € 30 ook een speciale Jong AZ-seizoenkaart verkrijgbaar is.

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto's: Guam Football Association en Herbert Dekkers