Beerens: ‘Kwam iets los binnen het team’

Gepubliceerd op 23 november 13, 23:01
ALKMAAR- Negen AZ’ers hebben zich zaterdag in het AFAS Stadion naar een 2-2 gelijkspel geknokt tegen Roda JC. De ploeg van Dick Advocaat moest ruim zeventig minuten met twee man minder verder. Roy Beerens prees de mentaliteit van zijn team: “Niemand heeft verzaakt.”

“Ik voelde me het laatste kwartiertje persoonlijk het lekkerst”, keek de buitenspeler terug. “Door de wissel van Aron Jóhannson kwam ik in de spits te spelen. Ik mocht rennen en sleuren, dus kon nog meer mijn energie kwijt. Heerlijk. Ik heb ontzettend veel meters moeten maken. De trainer hield ons continu bij de les. Je hoorde zijn stem zelfs boven het publiek uit. Dat is lekker. Mede daardoor knalden we er met z’n allen bovenop.”

‘Keurig gedaan’
“We hebben het keurig gedaan met negen man tegen elf. Dit is geen maximaal resultaat, maar 2-2 is best redelijk. Het tekent onze mentaliteit dat we met twee man minder nog twee keer scoorden. De tweede helft hadden we er misschien nog wel eentje bij mogen prikken. Nu kregen we helaas in de laatste minuut alsnog de gelijkmaker om de oren. Dit hebben we niet verdiend.”

Fitheid
“Voor degenen die nog twijfelden aan onze fitheid, die twijfel is vandaag wel weggenomen”, knipoogde Beerens. “Meer dan 70 minuten met twee man minder spelen, dat is een aanslag op je lichaam. We hielden stand, vonden zelfs nog lucht om aanvallend wat te doen. Het heeft ook met mentale frisheid te maken. Van mezelf wist ik al dat ik heel diep kan gaan, maar de anderen hebben dat ook laten zien. Niemand heeft verzaakt.”

Tegenslag
“Tot nu toe hadden we onder deze nieuwe trainer nog geen tegenslag gehad”, keek Beerens terug. “Dit was de eerste keer. Dan is het interessant hoe de groep daarop zou reageren. We mogen trots zijn op de manier waarop we ermee zijn omgegaan. Mooi voetbal zat er niet meer in, dus moesten we het op een andere manier oplossen.”

Demouge
Beerens: “Roda bracht al tijdens de rust Marc Höcher en Frank Demouge in de ploeg. Mark-Jan Fledderus ging achterin spelen, voor de vroege voorzet. Dan weet je dat ze veel de lange bal gaan hanteren. Daar konden wij ons goed op instellen. Een compliment voor Jeffrey Gouweleeuw en Jan Wuytens. Ons centrale duo had de zaakjes op orde.”

Steun publiek
“Het publiek dat massaal achter ons stond, was voor de hele spelersgroep misschien wel het meest positieve van vanavond”, zei Beerens. “Dat zeiden we net nog tegen elkaar in de kleedkamer. We hebben een rare periode achter de rug, met wat tegenslagen. Nu beloonde het publiek ons met hun steun. Er kwam daardoor iets los binnen het team. Hopelijk houden we dat vol de komende tijd. We hebben hun steun hard nodig.”

‘Valt iets te halen’
“We moeten namelijk goed beseffen dat er dit seizoen echt iets te halen valt voor ons”, sloot Beerens af. “PSV speelde vanavond weer op het nippertje gelijk. De top en de subtop staan dicht bij elkaar, zowel op de ranglijst als qua kwaliteit. De traditionele top-3 is niet meer superieur zoals jaren geleden. Wij hebben een team dat van iedereen kan winnen. Men mag rekening gaan houden met AZ.”

AZ TV
Bekijk hieronder op AZ TV ook de reactie van Jan Wuytens.

Tekst: Daan Ruiter / AZ Media
Foto's: Ed van de Pol /
www.edvandepol.nl