Beerens: ‘Valt echt iets te halen’

Gepubliceerd op 22 november 13, 12:52
ALKMAAR- Roy Beerens is de spil in het bewegingsvoetbal dat Dick Advocaat graag ziet. AZ Media sprak met hem in aanloop naar het thuisduel met Roda. De 25-jarige aanvaller over zijn positie, toekomst en Oranje. "Ik hoor er niemand over"

Is dit een interview met een rechts- of linksbuiten?
“Beide. Johann Berg Gudmundsson en ik krijgen van Advocaat de vrijheid om van kant te wisselen. Ben ik erg blij mee, omdat ik zo veel energie kwijt kan. Het loopt bij mij en Johann goed. Onderling bepalen we wanneer we van positie veranderen, het is dus niet zo dat we vanuit de dug-out een seintje krijgen.”

Gudmundsson en jij zijn blij. Geldt dat ook voor spits Aron Jóhannsson?
“Ja, zeker. We weten heel goed hoe we elkaar moeten bedienen. Voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord kwam Aron naar me toe en zei: ‘Ik wil scoren uit een penalty en jij kunt die voor me verdienen met je dribbels.’ Dat is dus gelukt. Hij stond al even droog en een spits heeft goals nodig.”

Als je op een derde van de competitie tweede staat met één punt achterstand op de koploper, wat zegt dat dan?
“Als je al onze spelers vergelijkt met die van de topclubs, zijn wij helemaal niet zoveel minder. Het kwaliteitsverschil valt heel erg mee. Wij hebben het heel goed gedaan tegen de clubs die nu in het linkerrijtje staan. Met elkaar moeten we beseffen dat er echt iets te halen valt, dat moeten we uitstralen. Zo van: we gaan jullie kapotspelen. We hebben het daar onderling over. Als wij stabiel blijven presteren, profiteren we van de steken die de concurrentie wekelijks laat vallen.”

Welk gevoel overheerst bij jou sinds Advocaat aan het roer staat: vertrouwen of dat je wekelijks examen moet doen?
“Ja, beide. In de eerste week zei hij tegen me: ‘Je bent een enorm ettertje omdat je voorin altijd bezig bent.’ Bedoelde hij goed. Iedereen heeft specifieke kwaliteiten en Advocaat weet die er bij veel jongens uit te halen. Het ene moment is hij agressief en zit hij er kort op. Vervolgens breekt hij de spanning met een grapje. Advocaat heeft het beide in huis.”

Je bent de laatste weken in vorm. Hoe ver zit je naar jouw gevoel af van een plek in Oranje?
“Ver, want ik hoor er niemand over. Ik zie ook wel dat veel jongens een kans krijgen. Als ik mijn vorm vasthoud en mijn rendement laat stijgen, zou het zomaar kunnen gebeuren. Zolang ik blijf voetballen, blijf ik voor het hoogst haalbare gaan.”

Dat geldt dus ook voor de competitie waarin je speelt. Welk land past goed bij jouw kwaliteiten?
“Ik denk de Spaanse competitie, omdat het daar veel om techniek draait. Ik heb hier nog een contract voor anderhalf jaar, dus we zullen zien hoe het loopt.”

AZ Speelt
Het complete interview met Beerens lees je in AZ Speelt. Dit programmamagazine bevat ook interviews met Henk Dijkhuizen en Piet de Visser. AZ Speelt wordt zaterdag uitgedeeld aan de bezoekers van AZ - Roda JC.

Tekst: Eelke Schulte Nordholt / AZ Media
Foto's: Ed van de Pol /
www.edvandepol.nl