Bekertoernooi ten einde voor AZ

Bekertoernooi ten einde voor AZ

Gepubliceerd op 20 januari 21, 22:52

ALKMAAR- AZ is woensdag uitgeschakeld in de TOTO KNVB Beker. In de achtste finales werd een 0-1 nederlaag geleden tegen Ajax.

In een gelijk opgaande beginfase kregen beide ploegen een forse mogelijkheid. De eerste was voor AZ. Calvin Stengs speelde op rechts zijn man uit en gaf een teruggetrokken voorzet op Albert Gudmundsson, die ondanks veel ruimte over schoot.

Weggewuifd
Aan de overzijde probeerde Quincy Promes het van afstand: paal. Na een kwartier dacht de thuisploeg recht op een penalty te hebben, toen Gudmundsson werd gevloerd door Edson Álvarez. Scheidsrechter Jochem Kamphuis wuifde het echter weg en er is in deze bekerronde nog geen VAR.

Klutssituatie
Na een overleefde klutssituatie voor het doel van Marco Bizot, was AZ opnieuw dreigend. Myron Boadu dribbelde in en haalde van buiten het strafschopgebied venijnig uit, maar Maarten Stekelenburg bracht redding.

Rebound
Ruim tien minuten voor het rustsignaal ging het mis. Een door Perr Schuurs verlengde corner ging nog over; een minuut later stond het alsnog 0-1. Jurgen Ekkelenkamp en Promes schoten op Bizot, waarna Zakaria Labyad van dichtbij in de rebound raak schoot.

Halve kansen
In de eerste helft ging nog een vrije trap van Teun Koopmeiners naast, terwijl een voorzet van Owen Wijndal op het dak van het doel zeilde. Ook in het eerste kwartier na rust bleef het aanvankelijk voor halve kansen. Zo moest Stekelenburg bij een voorzet van Wijndal en bij een vrije trap van Midtsjø.

Sterke fase
Nadat Timo Letschert voorkwam dat Promes kon scoren en Bizot een schot van Davy Klaassen pakte, begon een sterke fase van AZ. Zo gleed Boadu bij de tweede paal bijna een voorzet van Jesper Karlsson binnen en kopte Bruno Martins Indi naast uit een corner.

Afgevlagd
Boadu deed een minuut later wél het net bollen, maar maakte daarbij hands en werd teruggefloten. Even later kon de jonge spits alleen op Stekelenburg af en werd hij volstrekt ten onrechte afgevlagd voor buitenspel.

Ultieme poging
In de slotfase kopte Álvarez op de lat en schoot Ryan Gravenberch op de paal. AZ bleef zo in de race en waagde nog een ultieme poging om verlenging af te dwingen. Verder dan gepareerde schoten van Letschert en Midtsjø en een kopbal over van Martins Indi kwam de ploeg echter niet.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Ajax 0-1 (0-1)

TOTO KNVB Beker | Achtste finales

Opstelling AZ: Marco Bizot; Pantelis Hatzidiakos (61. Yukinari Sugawara), Timo Letschert, Teun Koopmeiners, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Calvin Stengs, Jordy Clasie (46. Bruno Martins Indi); Albert Gudmundsson (80. Håkon Evjen), Myron Boadu, Zakaria Aboukhlal (61. Jesper Karlsson).
Opstelling Ajax: Maarten Stekelenburg; Devyne Rensch (61. Jurriën Timber), Perr Schuurs, Lisandro Martinez, Nicolas Tagliafico; Edson Alvarez, Jurgen Ekkelenkamp (61. Davy Klaassen), Ryan Gravenberch, David Neres (46. Sébastien Haller), Zakaria Labyad (79. Dusan Tadic), Quincy Promes.

Scoreverloop: 34. Labyad 0-1.
Gele kaarten: Koopmeiners, Gudmundsson (AZ), Rensch, Gravenberch (Ajax).
Rode kaarten: - 
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl

Wedstrijd

KNVB Beker
AZ - AFC Ajax
woensdag 20 jan 2021, 21:00
Wedstrijd informatie