Berghuis: ‘Voorgevoel was goed’

Gepubliceerd op 18 januari 14, 21:50
ALKMAAR- Nadat Steven Berghuis zijn bos bloemen te water had gelaten, stond de Man of the Match zaterdagavond de pers te woord. Over zijn twee goals tegen NAC Breda (3-0), Etiënne Reijnen en de druk die met zijn plotselinge basisplaats gepaard ging. “Dit was mijn kans.”

“Ik had me voorgenomen om simpel te beginnen aan de wedstrijd”, opende Berghuis zijn terugblik. “Ik wilde vast aan de bal zijn zonder te veel risico’s op balverlies. Dat ik halverwege de eerste helft de 1-0 maakte, hielp me enorm. Het was goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik had vooraf namelijk wel het gevoel dat dit mijn kans was. Nerveus, nee, dat was ik niet.”

Reijnen
Berghuis: “Ik was blij dat Etiënne Reijnen als rechtsback achter me stond. Zo hebben we uit bij PAOK ook samen gespeeld. Op de trainingen voelen we elkaar ook goed aan. Hij weet hoe ik de bal wil hebben en helpt me altijd om opties te bieden. Toen ik wist dat hij ook zou spelen, had ik al een goed gevoel.”

‘Ben er nog niet’
“In balbezit heb ik goed gespeeld vandaag”, vervolgde de buitenspeler. “Ik maakte goede keuzes: soms kort kaatsen en soms openen naar de andere kant. Of ik vlak voor tijd een publiekswissel kreeg? Nou, eerlijk gezegd voelde ik wat in mijn hamstrings. Blijkbaar kan ik nog geen 90 minuten aan, haha. Na deze goede wedstrijd ben ik er nog niet. Dat realiseer ik heel goed. Ik hoop dit vast te houden en zelfs nog beter te gaan spelen. Advocaat zei in ieder geval dat ik het goed heb gedaan en verdiend Man of the Match ben geworden.”

“Ik heb tot nu toe in mijn carrière alleen bij VVV een vaste basisplek gehad. Bij AZ is me dat nu in anderhalf jaar niet gelukt. Het wordt voor mij dus wel tijd. Gertjan Verbeek zei steeds dat ik eerst meer inhoud moest krijgen, maar voor mijn gevoel krijg je dat ook door wedstrijden te spelen. Zo kan dat groeien.”

Berghuis: “Ik wist vrijdag nog niet dat ik in de basis zou beginnen. Ik had het wel willen weten, want dan bereid je je toch iets anders voor. Mijn voorgevoel was wel goed, maar pas twee uur voor de wedstrijd werd het bekend gemaakt en wist ik het zeker. Dat vond ik wel heel kort, maar zo werkt het bij Advocaat.”

Tekst: Eelke Schulte Nordholt / AZ Media
Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl