Berkhout: ‘In staat wedstrijd te lezen’

Gepubliceerd op 01 november 18, 15:38
ZAANSTAD- AZ Onder 14 begon de competitie met een gelijkspel en een nederlaag, maar liet daarna geen punt meer liggen. Trainer Bram Berkhout constateert dan ook een stijgende lijn bij zijn leergierige ploeg. “Deze jongens willen heel graag het spel beter leren begrijpen.”

De teams waartegen punten werden verloren, zijn ook de tegenstanders in de komende twee speelronden: Feyenoord en FC Utrecht. Zaterdag reist AZ eerst af naar Rotterdam. “Als je naar de stand kijkt, vormen wij met hen de top drie. Dit zijn ook de tegenstanders waar wij niet van wonnen, maar vorige keer hebben wij tegen Feyenoord heel aardig gespeeld. We lieten zien in staat te zijn een wedstrijd te lezen en ons vervolgens aan te passen.”

Wedstrijden lezen
De oefenmeester constateerde dat zijn spelers tijdens het duel met Feyenoord herkenden waar de mogelijkheden lagen. Zij gingen vervolgens anders spelen, werden dominanter en knokten zich van een 0-2 achterstand naar een 2-2 gelijkspel. “Dat was heel leuk om te zien en past ook bij deze groep, die sowieso al een heel behoorlijk instapniveau had. Ik zie echt ontwikkeling in het lezen van wedstrijden en hoe we samenspelen.”

Werkethos
“We zijn steeds beter in staat samen te anticiperen op situaties. Dat verrast mij niet. Ik werk week in week uit met deze groep en weet dus hoe ambitieus de jongens zijn en dat zij een uitstekende werkethos hebben. Zij willen heel graag het spel beter leren begrijpen. Dat merk je aan de vragen die ze stellen, maar ook in hoe ze initiatief nemen in het kijken van analysebeelden en alle extra dingen die je kunt doen om het maximale uit je eigen ontwikkeling te halen. Dat loont ook.”

Concurrentie
Na de 5-0 nederlaag in Utrecht werden achtereenvolgens FC Twente (8-0), Sparta Rotterdam (0-5), PSV (6-2) en Ajax (3-6) met royale cijfers aan de kant gezet. De gretigheid druipt ervan af. “Dit is een sterke groep met veel concurrentie op verschillende posities. Daar gaan ze goed mee om, want ze halen op dit moment het beste in elkaar naar boven. Individueel zijn ongetwijfeld een aantal jongens hiermee aan het stoeien, maar voor de groep is dit goed.”

Volgende stap
“Ik hoop zaterdag weer ons aanpassingsvermogen en de absolute overtuiging dat de wedstrijd gewonnen kan worden terug te zien”, blikt Berkhout vooruit op het duel op Sportcomplex Varkenoord. “In het verdedigen, aanvallen, de manier van duelleren, lef tonen en omschakelen hebben we al goede progressie geboekt, nu is het tijd om de volgende stap te maken.”

Programma AZ Jeugdopleiding
In de havenstad wordt zaterdag om 12:00 uur afgetrapt, tegelijkertijd met Feyenoord - AZ Onder 15. Ook op het AFAS Trainingscomplex valt die dag genoeg te beleven. De AZ Jeugd werkt op Zaanse bodem namelijk vijf competitieduels af. Klik hier voor het volledige programma.