Bezoek uit Baskenland

Gepubliceerd op 25 november 20, 11:03

ALKMAAR- AZ speelt donderdag in de groepsfase van de Europa League tegen het Spaanse Real Sociedad. Hoe presteren de Basken dit seizoen en op welke spelers moet je speciaal letten? AZ Media zocht het voor je uit.

Historie
Real Sociedad de Fútbol werd in 1909 opgericht en was in 1929 medeoprichter van de hoogste afdeling in het Spaanse voetbal: La Liga. Sociedad pendelde vervolgens tot 1967 regelmatig heen en weer tussen La Liga en de Segunda División (het tweede niveau). Na 1967 speelde de club 40 jaar onafgebroken op het hoogste niveau, waar het in de jarig '80 ook de grootste successen vierde. In die jaren werden er twee landstitels (1981, 1982), één supercup (1982) en één nationale beker (1987) veroverd. Aan het einde van seizoen 2006-2007 kwam er een einde aan 40 jaar La Liga in San Sebastián. De club degradeerde, maar wist in 2010 weer te promoveren en haalde sindsdien al een aantal keer Europees voetbal.

Trainer
La Real staat onder leiding van Imanol Alguacil. De 49-jarige oefenmeester komt uit de buurt van San Sebastián, speelde zelf 128 wedstrijden voor Sociedad en werkte zich daarna als trainer op langs verschillende jeugdelftallen, tot hij eind 2018 werd benoemd tot hoofdtrainer. Dat dat een gelukkig huwelijk is mag duidelijk zijn. Met een winstpercentage van 46% in La Liga moet hij alleen clublegende Alberto Ormaetxea (47%), die de club naar de enige twee landstitels ooit leidde, voor zich dulden.

Belangrijke spelers
De leider van het elftal is de 23-jarige aanvoerder Mikel Oyarzabal. Hij is een kind van de club, heeft inmiddels meer dan 200 officiële wedstrijden achter zijn naam staan en is vanzelfsprekend immens populair in Estadio Anoeta. Daarnaast heeft de club voormalig Arsenal-verdediger Nacho Monreal onder contract staan, én herbergt de selectie voormalig Eredivisie-sensatie Alexander Isak. 

Jesper Karlsson in duel met Nacho Monreal

Afgelopen seizoen
De Txuri-Urdin (de wit-blauwen) sloten het seizoen 2019-2020 af op een 6e plaats in de competitie. Normaal gesproken een uitstekende eindnotering voor de Basken, maar nu een positie waar men wellicht nog wel eens van baalt. Begin maart stond de club namelijk nog 4e, een plek die recht geeft op Champions League-voetbal. Maar na de herstart van de competitie werden in 11 wedstrijden slechts 10 punten bij elkaar gevoetbald. Daarmee was een 6e plek het maximaal haalbare. Daarnaast haalde de ploeg van trainer Alguacil de finale van de Copa de Rey, die het tegen streekgenoot en aartsrivaal Athletic Bilbao zou spelen. Maar omdat beide clubs deze wedstrijd niet zonder fans wilden spelen, is deze nog niet afgewerkt. 

Huidig seizoen
In het huidige seizoen lijkt de club vleugels te hebben gekregen. Sociedad is namelijk de verrassende koploper van La Liga. Dat is iets wat uiteraard niet compleet uit de lucht komt vallen. De ploeg opereert vanuit een hecht team, met ervaren spelers en jong talent. Dat talent kan niet alleen heel goed voetballen, maar het zijn ook vaak zelfopgeleide jongens die uit de buurt komen. Dat resulteert in 23 punten uit de eerste 10 wedstrijden, met 21 doelpunten voor en slechts 4 tegen. In de Europa League hebben de Basken na 3 wedstrijden 6 punten verzameld.

Blessures
Spelmaker David Silva is tegen AZ niet inzetbaar. De 34-jarige middenvelder kampt met een hamstringblessure.

Tenues
AZ treedt donderdag aan in de bekende rode shirts, met witte broek en witte sokken. De bezoekers uit Spanje spelen in de geheel zwarte uittenues. 

Moreno
Oud-AZ’er Héctor Moreno kwam tussen 2018 en 2019 tot 38 wedstrijden in het wit-blauw van Sociedad. De Mexicaanse verdediger kwam in 2008 naar Alkmaar en speelde 99 duels voor AZ.

Nederlanders
In de geschiedenis van Real Sociedad komen we 2 Nederlanders tegen: Jeffrey Sarpong en Sander Westerveld. Sarpong speelde 21 duels voor La Real en Westerveld maakt 84 keer zijn opwachting. De keeper was een vaste waarde in het elftal dat in 2003-2004 knap 2e eindigt in de competitie.

Sem Westerveld
Sem Westerveld, zoon van Sander Westerveld, speelt in de jeugd bij AZ. Hij is ook geboren in het Spaanse San Sebastian, waar Real Sociedad vandaan komt.

Bronnen: André Liefaard (statisticus AZ), Transfermarkt, Squawka

Wedstrijd

0
Europa League
AZ - Real Sociedad
donderdag 26 nov 2020, 21:00
Wedstrijd informatie
0