Billy Beane neemt minderheidsbelang in AZ

Gepubliceerd op 04 september 20, 10:59

ALKMAAR- AZ en Billy Beane zetten een belangrijke volgende stap in de toekomstige ontwikkeling van de club. AZ en Beane hebben een overeenkomst gesloten om de samenwerking verder te verstevigen. De Amerikaan neemt een aandeel in de club van net onder de 5%.

De samenwerking met Beane wordt verder geformaliseerd. De club en Beane hebben een overeenkomst gesloten waarin wordt vastgelegd dat er een aandeel wordt genomen in de club met een maximum van net onder de 5%. Beane, Executive Vice President van Major League-honkbalclub Oakland Athletics, is sinds 2015 al betrokken bij AZ als adviseur. Door deze overeenkomst wordt de samenwerking verder versterkt.

Eenhoorn: ‘Expertise, ervaring en netwerk’
"Gedurende de afgelopen vijf jaar heeft de rol van Billy als adviseur ons veel voordelen gebracht", zegt AZ's Algemeen Directeur Robert Eenhoorn. "De samenwerking over de afgelopen jaren heeft ons laten zien hoe geweldig het is om de breedte en diepte van Billy's kennis en ervaring tot onze beschikking te hebben. Het is van onomstotelijke toegevoegde waarde geweest. Door dit nu te formaliseren, verzekeren we ons  van duurzame samenwerking met het oog op de toekomst van AZ. Gebruik maken van Billy's expertise, ervaring en netwerk gaat in onze visie ongelooflijk waardevol zijn voor die toekomst.”

Visie en strategie
Eenhoorn: “Billy's ervaring in het leiden van een belangrijke Amerikaanse sportorganisatie, met een beperkt budget, spreekt voor zich. Hij zal dan ook een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van AZ's visie en strategie voor de komende jaren."

(Neelissen, Eenhoorn, Huiberts, Beane)

Neelissen: ‘Vruchtbare samenwerking’
René Neelissen, voorzitter Raad van Commissarissen: "Via Billy ontsluiten we een enorm netwerk in de sportwereld. We zijn er zeer van overtuigd dat daarin veel is te winnen voor ons. In sommige aspecten is de voetbalsport een voorloper in vergelijking met andere sporten, maar in veel opzichten is het tegenovergestelde waar. Billy heeft ons geholpen die aspecten te erkennen en er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Onze vruchtbare samenwerking, die in 2015 begon, heeft nu geleid tot de beslissing om Billy een belang van maximaal net onder de 5% in AZ toe te kennen.”

Duurzaam en langdurig karakter
“Onze visie ten aanzien van de toekomst van AZ heeft ons doen inzien dat het nodig is dat de samenwerking een duurzaam en langdurig karakter moet krijgen via deze financiële overeenkomst”, vervolgt Neelissen. “AZ laat door deze overeenkomst tevens zien dat de club openstaat voor externe financiering. Echter zullen louter financiële overwegingen nimmer de doorslag geven. Alle toekomstige activiteiten moeten wat dat aangaat passen in de visie en plannen van de club voor de toekomst. Alle beslissingen op dat vlak zullen gedreven worden door de toekomst van AZ, zowel nationaal als internationaal."

Beane: ‘Geweldige ervaring’
"Het is een eer om mijn rol bij AZ te formaliseren en deze volgende stap te zetten als onderdeel van de toekomst van de club”, reageert Beane. “De samenwerking met Robert en de rest van het team hier, gedurende de afgelopen vijf jaar, is een geweldige ervaring geweest. Deze overeenkomst verzekert die samenwerking voor de nabije toekomst. Ik ben trots op alles wat de club in recente jaren heeft gepresteerd en ik kan niet wachten om te beginnen met het werken aan de toekomst van AZ."