Blinde clubliefde

Gepubliceerd op 28 januari 20, 11:03

ALKMAAR- AZ heeft sinds 2007 een tribune voor visueel beperkte fans, die door speciaal commentaar toch in het stadion van de wedstrijd kunnen genieten. Supporter Arnold werd gevolgd tijdens zijn bezoek aan het AFAS Stadion en ontmoette na afloop doelpuntenmaker Oussama idrissi.

Arnold zag zijn club kampioen worden in de Eredivisie (1981), meerdere KNVB Bekers veroveren en menig grote namen furore maken in De Alkmaarderhout. Tot enkele jaren na de eeuwwisseling zijn leven op de kop kwam te staan. “In 2002 heb ik een longaandoening gekregen en onderging ik een transplantatie. Tijdens de transplantatie heb ik door een zuurstoftekort een lichte herseninfarct gekregen en daardoor ben ik blind geworden”, vertelt Arnold in onderstaande video.

De voetbalfan ging niet bij de pakken neerzitten, maar was een van de eerste supporters die zich aanmeldde voor de blindentribune. “Nu voel ik de sfeer, ruik ik het gras en beleef ik alles mee. Het feit dat ik niets kan zien, is voor mij niet zo heel erg. Ik maak er gewoon zelf een feestje van in mijn hoofd", aldus Arnold.

Primeur
Voetbal is er voor iedereen en moet beschikbaar zijn voor alle fans. Daarom geeft AZ ook visueel beperkte mensen de kans om te genieten van de voetbalsfeer in het AFAS Stadion. AZ was de eerste Nederlandse club met een blindentribune, inmiddels heeft ruim de helft van de eredivisieclubs speciale plekken voor slechtziende en blinde supporters. 

De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie.