BrainsFirst ‘onmisbaar puzzelstukje’

Gepubliceerd op 17 augustus 18, 11:25
ALKMAAR- BrainsFirst en AZ hebben zich na een jarenlange samenwerking officieel aan elkaar verbonden. In het AFAS Stadion ondertekenden oprichter Eric Castien van het neurowetenschappelijk bedrijf en AZ’s Directeur Voetbalzaken Max Huiberts het contract.

De collaboratie tussen BrainsFirst en AZ startte zes jaar geleden, toen nog in onderzoekende sfeer. Het Amsterdamse bedrijf doet breintesten door middel van uitdagende computergames, waarmee verschillende hersengebieden worden aangesproken. Zo wordt het breinpotentieel ‘gemeten’. Dit gebeurt al in onder meer de luchtvaart en de financiële wereld, maar ook in topsport maakt het na jarenlange validatie definitief zijn entree. AZ is een van de eerste clubs die ermee werken.

Talent van de toekomst
“Wij zijn een club die graag anders denkt en handelt”, zegt AZ’s Hoofd Prestatie & Ontwikkeling Marijn Beuker. “Wij kijken altijd naar nieuwe oplossingen die ons verder kunnen brengen. Het meten van het brein van voetballers is iets waar de topsportwereld nog maar weinig ervaring mee heeft. Omdat wij verwachten dat dit in de toekomst essentieel gaat zijn, past dit in onze strategie om het talent van de toekomst op te leiden.”

Castien: ‘Brengen voetbalbrein in kaart’
“Wij brengen bij AZ het voetbalbrein van spelers in kaart”, legt Eric Castien uit. “In 2012 begon deze samenwerking met een onderzoek naar de vraag of breinfuncties medebepalend zijn voor de prestaties op een voetbalveld. Inmiddels zijn we erachter dat dit het geval is, dat topvoetballers binnen de lijnen hoogbegaafd gedrag vertonen. We hebben naast topspelers op Champions League-niveau ook honderden jeugdspelers – waarvan sommigen inmiddels in het eerste van AZ spelen – jarenlang gevolgd en kunnen nu de conclusie trekken dat deze methode waardevolle prestatie-informatie oplevert.”

Onmisbaar puzzelstukje
Castien benadrukt dat een succesvolle voetbalcarrière absoluut niet gegarandeerd is bij een hoge score in de breintest van BrainsFirst. “Uiteraard moeten ook je fysieke, motorische, tactische en technische vaardigheden goed zijn, anders zal je het niet redden. Maar onze tool is wel een onmisbaar puzzelstukje in het herkennen en vervolgens opleiden van topspelers. Het gaat hier namelijk over het meten van eigenschappen die met het blote oog niet goed te zien zijn, zoals de snelheid van informatieverwerking of anticipatievaardigheden.”

Logische samenwerking
Met het meten van het brein kan het cognitieve vermogen van een voetballer in een vroeg stadium worden bepaald. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk hoe snel en kwalitatief hoogwaardig een speler in staat is om spelsituaties juist in te schatten. Met deze kennis wordt de mogelijkheid vergroot om jeugdspelers een opleiding op maat aan te bieden. Beuker: “Wij zijn op veel manieren bezig om iets uit mensen te halen waarvan anderen zeggen dat ze het niet kunnen. De samenwerking met BrainsFirst sluit hier heel goed bij aan.”

Castien: ‘Mooi signaal’
Eric Castien is blij dat AZ en BrainsFirst zich nu op papier aan elkaar hebben verbonden. “Voor ons een mooi signaal dat AZ na het afronden van de onderzoeksfase de waarde van BrainsFirst ziet. Samen hebben we dit product gefinetuned; wij zijn heel blij met de rol die AZ hierin had. De mensen van de club hielden ons continu scherp, waardoor wij de test verder konden verbeteren. Zo moet het ook zijn. Vanuit de club bestaan bepaalde ideeën, wij proberen die op wetenschappelijk verantwoorde wijze in een theorie te vatten om meningen en feiten van elkaar te onderscheiden.”

Brandenburg: ‘Cognitieve capaciteiten in kaart gebracht’
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg is blij dat de samenwerking tussen AZ en BrainsFirst wordt geïntensiveerd. “BrainsFirst brengt de cognitieve capaciteiten op voetbalgebied in kaart. Daardoor worden wij in staat gesteld ons huiswerk aan de poort nog beter te doen, en bij binnenkomst van nieuwe spelers helder voor ogen te hebben welke potentie zij hebben. Hetzelfde geldt voor spelers die al actief zijn binnen de AZ Jeugdopleiding. Door te weten waartoe zij op cognitief vlak in staat zijn, hebben wij nog meer mogelijkheden hen een opleiding op maat te bieden.”

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl