BrainsFirst-oprichter Castien op AZ Seminar

BrainsFirst-oprichter Castien op AZ Seminar

Gepubliceerd op 08 februari 19, 13:20

ALKMAAR- Eric Castien is de eerste spreker van het AZ Voetbalschool Seminar. De oprichter van het neurowetenschappelijk bedrijf BrainsFirst vertelt op 7 maart in het AFAS Stadion uitgebreid over ‘het herkennen van talent op basis van het voetbalbrein’. Klik hier om je in te schrijven.

BrainsFirst werkt al jaren samen met AZ en brengt voor de Alkmaarse club ‘het voetbalbrein van spelers in kaart’. Dit gebeurt met breintesten in de vorm van uitdagende computergames die verschillende hersengebieden aanspreken. Zo wordt het breinpotentieel ‘gemeten’. Dit gebeurde al in onder meer de luchtvaart en financiële wereld, maar ook in topsport maakt het nu na jarenlange validatie zijn entree. AZ is een van de eerste voetbalclubs die ermee werken.

Champions League-niveau
“Op het AZ Voetbalschool Seminar kom ik vertellen over wat wij hebben onderzocht onder tweeduizend profvoetballers van twaalf jaar tot Champions League-niveau”, vertelt Castien. “Tipje van de sluier: het gaat over spelintelligentie, het meetbaar maken daarvan en het herkennen van het talent op basis van het voetbalbrein.”

Iniesta
De BrainsFirst-oprichter noemt enkele voorbeelden van topvoetballers die tijdens de hoogtijdagen van hun carrière aantoonden over extreem veel spelintelligentie te beschikken. “Als je naar voetballers als Iniesta, Pirlo of Sneijder kijkt, dan zijn dat jongens die hoogbegaafd gedrag vertonen. Maar wat maakt hen nou zo voetbalslim? Dat is waar we het op 7 maart in het AFAS Stadion over gaan hebben.”

Onmisbaar puzzelstukje
In 2012 begon de samenwerking tussen BrainsFirst en AZ met een onderzoek naar de vraag of breinfuncties medebepalend zijn voor de prestaties op een voetbalveld. Castien: “Inmiddels zijn we erachter dat dit het geval is. Uiteraard moeten ook je fysieke, motorische en technische vaardigheden goed zijn, maar onze tool is wel een onmisbaar puzzelstukje in het herkennen en opleiden van topspelers. Het gaat hier namelijk over het meten van eigenschappen die met het blote oog niet goed te zien zijn, zoals de snelheid van informatieverwerking en anticipatievaardigheden.”

‘Wat is écht talent?’
De wetenschappelijke kijk van Castien op potentie sluit naadloos aan bij het thema van het AZ Seminar 2019. Tijdens het AZ Voetbalschool-evenement op donderdag 7 maart in het AFAS Stadion staat de vraag ‘Wat is écht talent?’ centraal. Binnenkort worden meer sprekers bekendgemaakt voor de tiende editie van het AZ Seminar.