Brandenburg: ‘Fantastische dag’

Gepubliceerd op 08 mei 18, 16:14
ALKMAAR- Voor Myron Boadu, Tijjani Reijnders en Mees Hoedemakers eindigde het seizoen zondag met een prachtige primeur. De drie talenten maakten in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen PEC Zwolle hun debuut in de hoofdmacht. Het tekent de in bloei staande AZ Jeugdopleiding.

Boadu was met zijn zeventien jaar de jongste van het stel debutanten. “Dit voelt heel goed”, straalde de jonge aanvaller na afloop voor de camera van AZ TV. “Hier heb ik heel lang voor gewerkt en dan is het mooi om je debuut te maken. Ik wilde gewoon mijn ding doen en aan de supporters laten zien wie ik ben. Dat ging goed. Ik heb laten zien wat ik kan, maar dit is alleen het begin. Er komt nog veel meer aan.”

Brandenburg: ‘Vaste waarde worden’
Ambitieus is ook Paul Brandenburg. Het Hoofd Jeugdopleiding is blij met het debuut van Boadu, Hoedemakers, Reijnders en eerder Teun Koopmeiners en Ferdy Druijf, maar benadrukt dat het om meer draait dan je entree maken. “Wij doen het goed als we ieder jaar vijf debutanten afleveren. Het is ook iets heel moois om je debuut te maken, maar nog belangrijker is dat je een vaste waarde wordt. Het doel is om erbij te blijven en ook echt invloed te hebben op het resultaat, in verdedigend dan wel aanvallend opzicht.”

De norm
Brandenburg geniet dan ook vooral van het definitief doorbreken van spelers als Koopmeiners, Guus Til, Thomas Ouwejan, Pantelis Hatzidiakos en Owen Wijndal. “Zij zijn nu vaste waardes in de A-selectie en drukken hun stempel op het spel. Om dat voor elkaar te krijgen moeten wij ze compleet afleveren en onze manier van werken continu tegen het licht houden. Opdat wij dus spelers als Til en Stengs kunnen blijven afleveren. Dat is de norm.”

Perspectief
Zondag stonden met Boadu, Reijnders en Hoedemakers weer een aantal spelers op met de ambitie de top te halen. “Het was een fantastische dag. Niet alleen vanwege de 6-0 zege op PEC en het feit dat Jahanbakhsh topscorer werd, maar ook vanwege de debutanten. Dat straalt naar al onze talenten uit dat er bij AZ enorm veel perspectief is voor jongens die hier in de opleiding spelen. Dat is waar iedereen die hier werkt iedere dag zijn bed voor uitkomt en keihard voor werkt: het klaarstomen voor het betaald voetbal.”

Oranje
De doorstroom van AZ Jeugd naar het betaald voetbal heeft dit seizoen met de entree van Jong AZ in de Jupiler League vanzelfsprekend een flinke boost gekregen. Maar met het debuut van Til in Oranje kreeg het succes van de AZ Jeugdopleiding dit seizoen ook weer een nieuwe dimensie. “Ik heb dit al vaker gezegd, maar ik verwacht dat Til niet de laatste zal zijn. Ik ben er heilig van overtuigd dat in de komende jaren meer spelers Tils voorbeeld volgen met een entree in het Nederlands Elftal.”

Boadu: ‘Bleef vrolijk’
Voor Boadu is dat nog niet aan de orde, wel is hij om een extra reden een mooi voorbeeld voor de AZ Jeugd. Hij bleef bij blessureleed namelijk hard en gefocust werken en kon daardoor zijn debuut in AZ 1 maken. “Ik raakte vorig jaar op het EK geblesseerd en moest zes maanden revalideren. Dat was zwaar, maar ik bleef altijd vrolijk. Daarna kreeg ik een kleine terugslag en moest ik weer een week of zes revalideren. Vanaf daar werkten we voorzichtig naar mijn comeback toe, vandaar dat ik nu ‘pas’ mijn debuut maak. Het voelt heerlijk om zo beloond te worden. Daar ben ik heel blij mee.”

Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl