De Koning: 'Alles meegemaakt'

Gepubliceerd op 07 december 13, 09:38
ALKMAAR- Hij werd bij beide clubs liefkozend Hansie the King genoemd. Hans de Koning (53) over zijn tijd bij AZ ('78-'88) en FC Twente ('88-'93) en het duel van zaterdagavond. "Het wordt een doelpuntrijk gelijkspel."

“AZ en FC Twente spelen een hoofdrol in mijn leven”, zegt de huidige trainer van FC Volendam. “In 1978 kwam ik als ventje van zeventien bij AZ binnengelopen. Ik heb daar alles meegemaakt: van kampioenschap tot degradatie. Toen de gebroeders Molenaar nog in het bestuur zaten, hadden we tijdens de lunch broodjes met zalm en haring. Na het Molenaar-tijdperk veranderde dat in boterhammen met hagelslag. De selectie werd minder goed omdat alle internationals noodgedwongen verkocht werden, waardoor we geen Eredivisie-waardige ploeg hadden.”

Perfecte mix
De Koning: “Maar tussen pakweg 1977 en 1983 hadden we echt een topploeg. Ja, ik ben het met Hans Kraay Jr. eens dat er op FC Barcelona na, geen beter middenveld is geweest dan dat van ons. Onze ploeg was een perfecte mix van technische, dienende en scorende spelers. Heel uitgebalanceerd, ook qua leeftijd. En de reserves waren gretige honden, zoals ik, die altijd klaar stonden om in actie te komen. Onze grootste kracht was dat we altijd met elkaar spraken over hoe het beter kon. Heel volwassen.”

FC Twente
“Bij FC Twente heb ik ook de nodige ups and downs meegemaakt: van een nominatie voor Oranje, de minst gepasseerde keeper van Nederland tot vier of vijf keer op rij Europees voetbal. Helaas kwam er door een zware blessure al op mijn 33e een eind aan mijn carrière. Ik had mijn bekken verbrijzeld en bleek later ook een scheur in mijn wervelkolom te hebben. En dat terwijl ik in de bloei van mijn loopbaan zat… Ik had nog een jaar of vijf willen keepen, maar kon geen risico nemen. Mijn vrouw zei als dreigement: ‘Kijk uit wat je met je lichaam doet, want als je in een rolstoel belandt ga ik je echt niet duwen hoor.’ Supporters van AZ en FC Twente zouden een afscheidswedstrijd voor me organiseren, maar dat is er vreemd genoeg nooit van gekomen. Heel jammer.”

Gelijkspel
“Ik verwacht voor vanavond een gelijkspel. Geen brilstand maar een doelpuntrijke wedstrijd. Ik houd het op 2-2. Onder Dick Advocaat presteert AZ heel goed. Beide ploegen doen niet voor elkaar onder.”

Tekst: Eelke Schulte Nordholt / AZ Media
Foto: Archief AZ