De Visser: ‘AZ gaat meedoen om de titel’

Gepubliceerd op 23 november 13, 08:53
ALKMAAR- Hij staat bekend als dé ontdekker van Ronaldo. Meesterscout Piet de Visser (79, foto links) heeft echter ook een loopbaan als trainer achter de rug. Zaterdag staan AZ en Roda JC tegenover elkaar, twee voormalige werkgevers: “Op mijn totoformuliertje staat een 1.”

Hoe gaat het met uw gezondheid?
“Afgelopen januari heb ik de zoveelste operatie ondergaan. Ik was drie maanden uit de roulatie vanwege een uitgezaaide kankertumor. Die hebben ze gelukkig weg kunnen halen. Na de herstelperiode ben ik alweer op reis geweest naar Mexico, Colombia en Ecuador. Tussendoor ging ik natuurlijk ook nog naar Engeland om mijn werkgever Chelsea te bezoeken. Het gaat dus de goede kant op. Ik ben weer op reis en zie veel wedstrijden. Voetbal is mijn hobby en mijn medicijn.”

Is Chelsea uw enige werkgever?
“Volkomen. Vroeger deed ik PSV ernaast, maar op een gegeven moment kwam in Eindhoven de kink in de kabel. Bij PSV gingen ze moeilijk doen, vooral meneer Jan Reker. Na mijn vertrek uit Eindhoven heb ik trouwens ook nog even wat voor AZ gedaan. Dirk Scheringa en Marcel Brands vroegen me om adviezen over spelers in het buitenland. Toevallig of niet, maar dat was precies in het kampioensjaar 2008-2009. Dat vond ik heel leuk om te doen. Toen Chelsea kwam, ben ik daarmee echter gestopt.”

Bent u als scout van Chelsea ook actief voor Vitesse?
“De baas van Chelsea heeft twee vrienden die momenteel Vitesse runnen. Hij heeft mij gevraagd om die club een beetje te helpen. Als ik een speler voor Chelsea vind die nog wat moet rijpen, dan bellen we met Vitesse. Ik heb goed contact met Mohammed Allach en Peter Bosz. Momenteel zitten er vijf of zes spelers van Chelsea. Die rijpen lekker daar.”

Ziet u veel wedstrijden in Nederland?
“Nou, ik ben vooral actief in Zuid-Amerika. Toch zie ik ook regelmatig wedstrijden in Nederland, al is het via de televisie.”

Wat vindt u van de kritiek op het huidige niveau van de Eredivisie?
“Alles staat zo kort op elkaar doordat topclubs niet meer durven te investeren in Zuid-Amerikaanse talenten. Ze hebben vaak gezegd dat ik alleen maar Brazilianen wil stallen in Holland, maar dat is helemaal niet waar. Er gaat gewoon veel talent weg. Ik ben dan een voorstander van kwaliteit terughalen uit het buitenland. Nederlandse jongelingen spelen beter met toptalenten uit het buitenland naast zich. Ik heb dertien jaar voor PSV gescout. In die periode hebben we grote talenten goedkoop gekocht en voor grote bedragen verkocht. Denk aan Ronaldo, Gomes en Jefferson Farfan. Farfan kostte twee miljoen, Gomes nog niet eens. Ze gingen later voor meer dan tien miljoen weg. Ze maakten PSV in de tussentijd drie keer kampioen. Het is niet voor niets dat PSV daarna geen kampioen meer is geworden. In Zuid-Amerika moet je er bovenop zitten. Ik heb laatste weer wat jongens in Colombia en Ecuador gezien, die kun je voor een redelijke prijs kopen. Zulke talenten zijn in Nederland niet te betalen.”

Was Celso Ortiz ook zo’n groot talent?
“Ortiz heb ik als jeugdspeler regelmatig aan het werk gezien, bij onder meer Paraguay Onder 17. Toen vond ik hem al een uitstekend spelertje. Ik zag hem tegen Feyenoord weer eens aan het werk. Die jongen speelt fantastisch. Het verwondert me dat hij pas zo laat een kans krijgt bij AZ. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.”

Wat is uw indruk van AZ?
“Ik heb AZ dit seizoen alleen op televisie gezien. De ploeg maakt op mij een uitstekende indruk. AZ is een uitgebalanceerde mix tussen jong talent en oudere spelers met ervaring. Er staat een team. Ze gaan dit seizoen meedoen om de landstitel, samen met Ajax, PSV en Vitesse. AZ heeft de ervaring die Ajax en PSV momenteel te weinig hebben. Ik vind het leuk om Dick Advocaat zo bezig te zien. In mijn periode als trainer van ADO Den Haag was hij daar speler. Toen had ik al veel bewondering voor zijn inzet en visie op voetbal. Later heeft hij die lijn als trainer doorgezet.”

Advocaat heeft - net als u - een verleden bij Roda JC, de komende tegenstander. Wat verwacht u van het duel van zaterdag?
“Ik vind Roda JC erg wisselvallig. De ene week kunnen ze alles, de andere week helemaal niks. Dat heeft AZ minder. Het is AZ - Roda, dus op mijn totoformuliertje staat een 1. AZ wint. Het is wel speciaal, want Roda-trainer Ruud Brood heeft bij Willem II en NAC ook nog onder mij gespeeld. Ook in Ruud zag ik toen al een potentiële trainer.“

Tot slot: u bent veel in Zuid-Amerika. Heeft u nog een tip voor AZ?
“Een scout mag nooit uit zijn programma klappen. Meerdere clubs vragen me dit, maar ik ga geen spelers tippen. Tijdens een reis zie ik twee tot drie wedstrijden per dag, dat maanden lang. Natuurlijk zie ik talent, maar die zijn voor Chelsea of Vitesse. Mijn baas in Londen zal het niet leuk vinden als ik AZ ga helpen.”

Tekst: Daan Ruiter / AZ Media
Foto’s: VI-Images & Archief AZ