De Winter: ‘Ik zeg wereldkampioen’

Gepubliceerd op 15 oktober 13, 17:03
ALKMAAR- Het nationale voetbalelftal van België heeft zich afgelopen vrijdag geplaatst voor het WK 2014. We spraken met doelman Yves De Winter over de plaatsing, de keepers en zijn verwachtingen van de Rode Duivels.

Waar was Yves De Winter afgelopen vrijdag om 18:00 uur?
“Toen zat ik te eten in een restaurant in de stad. Dus ik heb niet gekeken. Ik ben wat dat betreft al genoeg met voetbal bezig en heb daarbuiten voldoende andere bezigheden.”

Je wist wel dat België het opnam tegen Kroatië?
“Ja, daar was ik van op de hoogte, maar ik had op dat moment iets anders te doen. Ik heb via een app gezien dat ze gewonnen hadden.”

Heb je nog met jongens gevoetbald die op dit moment bij de Rode Duivels zitten?
“In de jeugd heb ik bij Westerlo gevoetbald, maar vanuit daar zijn er geen andere spelers geweest die de nationale ploeg hebben gehaald. Ik ben een aantal keer opgeroepen voor de nationale ploeg (in 2009, red.). Dus met een aantal van de jongens die er nu bij zit heb ik wel gespeeld.”

Wat heb je meegekregen van de gekte die in België is ontstaan na de plaatsing?
“Het wordt wel gehyped in België en naar mijn mening volkomen terecht. Als je land zich na twaalf jaar weer eens plaatst voor een eindtoernooi dan mag dat gevierd worden. Je zag het bijvoorbeeld op social media zoals Facebook, iedereen berichtte over de Rode Duivels. Maar meer dan dat heb ik er niet van meegekregen.”

Hoe schat je de kansen van dit België in op het WK?
“We maken een heel goede kans volgende zomer. Je moet als land een beetje geluk hebben met de loting van de tegenstanders. Als de groepsindeling meezit, zie ik België ver komen.”

En hoe ver is ver?
“Ik zeg gewoon wereldkampioen. Het moet toch een keer gebeuren. Ik denk dat als het niet lukt met de lichting de we nu hebben het heel lastig wordt om ooit nog wereldkampioen te worden. Alhoewel deze generatie voetballers na het WK natuurlijk nog niet is uitgespeeld. Ze zouden het wellicht daarna nogmaals kunnen proberen.”

Je hebt het over een goede lichting. Wat vind je van de keepers die België op dit moment heeft?
“Op de eerste plaats staat Thibaut Courtois van Atlético Madrid. Hij is voor mij op dit moment de beste keeper in Europa. Courtois is nog jong en speelt in een sterke competitie. Daarnaast doet hij veel ervaring op bij een goede club en pakt al prijzen. Die jongen heeft alles mee.”

En de positie van tweede keeper?
“Wat dat betreft mag misschien in Europa maar één persoon zeggen dat hij net zo goed is als Courtois. Dat is dan toevallig de tweede keeper van België: Simon Mignolet van Liverpool. Dan mag je inderdaad wel spreken van een extreem goede lichting.”

Je bent op dit moment zelf tweede keeper bij AZ. Zien we jou in de komende jaren nog bij de Rode Duivels?
“Het zal heel moeilijk worden om de twee huidige keepers voorbij te streven. Die zijn van wereldklasse. Er is dan nog wel een derde positie, maar je moet wel realistisch blijven. Ik zal eerst elke week moeten spelen om überhaupt in beeld te komen. Op dit moment ben ik helemaal niet bezig met het nationale elftal, maar met AZ.”

Tekst: Jos van den Berg (Stag.) / AZ Media