Dekker: 'Er kwamen direct zenuwen op'

Gepubliceerd op 24 november 22, 13:33

ALKMAAR- Het zijn bijzondere maanden voor Maxim Dekker. De achttienjarige verdediger begon het seizoen bij Jong AZ, maar groeide al snel uit tot een belangrijke kracht in de Alkmaarse hoofdmacht. Het jeugdexponent vertelt over zijn eerste seizoenshelft in de A-selectie. "Toen kreeg ik al het idee dat ik in de basis zou staan."

"Het was een bijzonder half jaar voor mij", begint Dekker. "Ik speelde begin dit seizoen met Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie, wat natuurlijk een prachtig podium is. Dat ging heel goed." De Rijsenhouter verlengde eind mei zijn contract bij AZ tot medio 2026. Daarbij werd hij tevens overgeheveld naar het eerste team. "Ik zat daar op het begin van het seizoen op de bank en heb uiteindelijk zelfs aardig wat minuten gemaakt. Heel mooi."

Naast Beukema
Op 1 september kreeg Dekker zijn kans in het competitieduel met NEC. "Tijdens de afsluitende training voor de wedstrijd werd ik opeens naast Sam Beukema neergezet als het centrale duo. Toen kreeg ik al het idee dat ik in de basis zou staan. Een dag later kreeg ik tijdens de wedstrijdbespreking de bevestiging dat ik ging starten. Het was voor mij de eerste keer en we speelden ook nog thuis. Dat was heel speciaal. Er kwamen direct zenuwen op, dus ik ging mijzelf extra goed voorbereiden. Maar ik had er vooral heel veel zin in."

Positieve reacties
"Het spelen in een vol AFAS Stadion voelde heel bijzonder. Het resultaat was natuurlijk wel jammer, want we speelden 1-1. Toch was het voor mijzelf een prachtig moment en voor een eerste keer vond ik het prima gaan." Het leverde Dekker veel positieve reacties op. "Dat mensen positief over je praten is altijd mooi. Wel probeer ik daar zo min mogelijk mee bezig te zijn, aangezien je er niet veel aan hebt. Nu kan het goed zijn, maar over een half jaar ook weer minder. Het belangrijkste is dat je er iedere wedstrijd staat en klaar bent voor de volgende."

Reservebank
Na vier opeenvolgende basisplaatsen zat Dekker in de derby tegen Ajax (2-1 zege) weer op de reservebank. Dit doordat aanvoerder Bruno Martins Indi terugkeerde van een blessure. Toch kwam Dekker vlak voor rust alsnog in het veld, nadat de routinier uitviel met een nieuwe blessure. 

Topwedstrijden winnen
"Het was duidelijk dat Bruno weer fit was, dus kreeg ik weer een plekje op de bank. Rond de 38e minuut zag ik hem opeens op het veld zitten en kreeg ik het signaal dat ik moest gaan warmlopen. Bruno kon niet verder, dus moest ik er gelijk in. In de eindfase werden we een beetje terug gedwongen, maar we stonden als team heel goed. De wil om te winnen was enorm en dan zie je dat je als team topwedstrijden kunt winnen."

AZ TV
Bekijk hieronder het volledige AZ TV-interview met Dekker.