‘Deze ploeg kan gaan verrassen’

Gepubliceerd op 16 augustus 18, 12:54
ZAANSTAD- Na een leerzaam debuutjaar begint voor Jong AZ maandag het tweede seizoen in de Eerste Divisie. Op het AFAS Trainingscomplex wordt geopend tegen Almere City. Joris Kramer (22), Ferdy Druijf (20) en Mohamed Taabouni (16) blikken vooruit.

Mo, jij maakt komend seizoen mogelijk je debuut in het betaald voetbal. Nerveus?
Taabouni: “Ik reken er wel een beetje op dat ik minuten ga krijgen, want volgens mij heb ik in de voorbereiding een goede indruk achtergelaten. Maar zenuwachtig? Nee. Voor mij is het vooral mooi als ik op dit niveau mag meedoen. Een extra motivatie en nog meer weerstand. Ik merkte in het oefenduel met FC Volendam al dat alles in een veel hoger tempo gaat.”

Is het dan echt zo anders om op profniveau actief te zijn, vergeleken bij jeugdcompetities?
Druijf: “Ja, absoluut. In de Eerste Divisie heb je te maken met een hoger niveau, fysiek is het ook heel anders. Je tegenstanders zijn groter en ouder, sommige zijn de dertig al gepasseerd. Je speelt ook voor veel meer publiek in grotere stadions, zoals komend seizoen bij FC Twente en Roda JC. Dat brengt extra druk met zich mee, al heb ik daar persoonlijk niet zoveel last van.”
Kramer: “De druk valt inderdaad wel mee als je eenmaal op het veld staat. Dan let je daar niet meer op. Het is vooral mooi om wedstrijden te spelen in een vol stadion, waarbij je voelt dat het echt ergens om gaat.”

Aan mooie affiches komend seizoen in ieder geval geen gebrek. Kijken jullie nog uit naar specifieke wedstrijden?
Taabouni: “Twente-uit. Zij hebben natuurlijk een goede ploeg en het lijkt me dan ook een zware wedstrijd, maar vooral ook mooi om daar te spelen.”
Kramer: “De hele competitie is sterker geworden. Als je ziet wat voor spelers hier en daar zijn aangetrokken, dan wordt de concurrentie beter en beter. Het wordt dan ook lastiger voor ons om goede resultaten te boeken. Aan de andere kant hebben wij ook meer ervaring. Wij hebben een heel aantal jongens in de selectie die er afgelopen seizoen ook al bij waren.”
Druijf: “Ik denk dat we de ervaringen van vorig seizoen dan ook moeten meenemen en zoveel mogelijk overgeven aan de jongere jongens, zoals Mo.”

Twee andere nieuwe gezichten bij Jong AZ zijn de hoofdtrainers: Koen Stam en Michel Vonk. Hoe bevalt het trainen onder dit duo?
Kramer: “Goed. Het zijn allebei heel gedreven trainers.”
Druijf: “Met Michel en Koen is het weer heel anders dan vorig seizoen. Dat is logisch, iedere trainer heeft zijn eigen aanpak en werkwijze. Wat opvalt is dat we nu met precies dezelfde spelintenties en -principes spelen als AZ 1.”
Kramer: “Dat is alleen maar goed. Zo weet je wat je te wachten staat als je de stap naar het eerste maakt.”

De afgelopen weken hebben jullie een intensieve voorbereiding gedraaid, met oefenwedstrijden tegen onder meer FC Emmen, Jong PSV en FC Emmen. Hoe staan jullie ervoor?
Taabouni: “Ik denk dat deze ploeg kan gaan verrassen. Dat mensen naar ons kijken en denken: dat is een goed voetballend team.”
Druijf: “Dat is ook een van de doelstellingen voor het komende seizoen. We willen goed spel op de mat leggen, voetbal spelen dat leuk is om naar te kijken. Als dat in combinatie gaat met goede resultaten, dan is dat helemaal mooi. We willen sowieso hoger eindigen dan vorig seizoen, het linkerrijtje is waar we op inzetten. Zelf wil ik meer doelpunten maken en als het even kan ook nog een goaltje meepikken bij AZ 1.”
Kramer: “We gaan ook voor een periodetitel, een ander doel dat we hebben uitgesproken. Vorig seizoen waren we daar al dicht bij, maar grepen we er net naast. Het moet meezitten, maar ik denk wel dat het erin zit. We hebben veel scorend vermogen en zijn in staat als team samen te werken. Ook hebben we de intentie er verdedigend kort op te zitten, hoog druk te zetten en het zo tegenstanders lastig te maken.”

Het gaat nu bijna beginnen. Maandag thuis tegen Almere City. Zin in?
Druijf: “Natuurlijk! Ik kijk er zeker naar uit. Het is altijd leuk als het seizoen weer begint. Hopelijk komen er maandag veel mensen naar ons complex om ons aan te moedigen.”

Seizoenkaart
Jong AZ speelt komend seizoen negentien thuisduels, waarvan er zestien worden afgewerkt op het AFAS Trainingscomplex en drie in het AFAS Stadion. Voor iedere wedstrijd kost een losse kaart € 5, maar er zijn ook seizoenkaarten verkrijgbaar. Voor slechts € 25 bezoek je alle thuiswedstrijden, inclusief die tegen Go Ahead Eagles, Roda JC, FC Twente, Telstar, FC Volendam, NEC en Sparta. Klik hier voor meer informatie.

Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto's header: Ed van de Pol (Kramer en Druijf), Herbert Dekkers (Taabouni)
Foto onder: Orange Pictures / Fred Rotgans