Dos Santos: 'Hogere niveau vasthouden'

Gepubliceerd op 01 december 13, 13:32
ALKMAAR- AZ Onder 19 klopte zaterdagmiddag ogenschijnlijk vrij eenvoudig Vitesse A1 en behield daarmee haar derde plaats in het klassement. Dabney Dos Santos Souza zette vroeg in de wedstrijd met een assist zijn ploeg op het goede spoor.

Het was niet echt makkelijk”, was de eerste reactie van de middenvelder na afloop van het gewonnen duel. “Er werd toch veel strijd geleverd en door de vele omschakelingen gingen het veel heen en weer. Het niveau lag bij ons wel hoger, we hebben er niet echt alles uit gehaald. We hadden het onszelf makkelijker kunnen maken door eerder de kansen af te maken.”

De eerste helft was duidelijk de beste van de Alkmaarse talenten. “Na de rust gingen we langzamer spelen en lag het tempo veel lager.” Het betekende dat Vitesse A1 ondanks de 2-0 achterstand in de wedstrijd kon blijven. “Dat we pas tien minuten voor tijd de eerste echte kans weggeven is een compliment voor het samenwerken met elkaar. Anderzijds had ik op dat moment nog wel het gevoel dat het nog zomaar gelijk kon worden.”

Training
Zelf keek de dynamische middenvelder terug op een geslaagde wedstrijd. “Ik heb vele ballen gevraagd, openingen gegeven en had ook nog een assist op het eerste doelpunt”, klinkt het tevreden.

Sinds enkele weken traint Dos Santos Souza als enige eerstejaars A-Junior ook mee met het groepje dat is ontstaan na het aanstellen van Dick Advocaat. Omdat de opvolger van Gertjan Verbeek de voorkeur heeft om met een kleinere selectie te werken, trainen een aantal jonge talenten nu samen met enkele spelers van AZ Onder 19. Deze groep werkt samen van zondag tot en met donderdag waarna op vrijdag de jongens van Onder 19 samen met hun team het duel van zaterdag voorbereiden.

Doorgroeien
“Het is voor mij persoonlijk een positieve ervaring”, evalueert hij de nieuwe situatie. “Het niveau is nog hoger dan bij de Onder 19 en er wordt veel meer van je gevraagd. De spelers van Jong AZ zitten er veel korter op en dat dwingt je om sneller te handelen. Door er zelf aan te wennen, verhoog je je eigen niveau en kan ik doorgroeien naar het niveau dat bij Jong AZ wordt vereist.” Het resulteerde al in een paar optredens bij Jong AZ.

De terugschakeling naar AZ Onder 19 ervaart hij nog als het moeilijkst. “Het is erg lastig om dat hogere niveau mee te nemen. Je zakt automatisch terug naar het niveau van de A-Junioren. Het is taak nu om ook bij mijn eigen team dit hogere niveau aan te houden.” Het is naar eigen zeggen niet zijn enige leerpunt. “Ik ben af en toe nog te nonchalant en denk er nog wel eens te makkelijk over. Dat zijn zeker zaken die beter kunnen.”