Dos Santos: ‘Kriebels snel weg’

Gepubliceerd op 25 oktober 14, 22:43
ALKMAAR- ‘Ik ben trots dat deze jonge gasten vandaag weerbaarheid en strijd hebben getoond’, zei John van den Brom zaterdag na het 2-2 gelijkspel in eigen huis tegen FC Groningen. Eén van die jonge gasten is Dabney dos Santos (18), die als zoveelste jeugdexponent zijn debuut in de hoofdmacht maakte.

Een minuut nadat voormalig jeugdspeler Mikhail Rosheuvel de achterstand had verkleind tot 1-2, kwam Dos Santos in het veld voor een ander talent uit de Alkmaarse kweekvijver: Thom Haye. “Ik voelde kriebels in mijn buik”, zei Dos Santos na afloop. “Gelukkig ging dat gevoel snel weg. Dat ik er bij een achterstand inkwam, vond ik niet erg. Het gaf me de kans om de wedstrijd misschien wel om te keren, bijvoorbeeld door te scoren.”

Dos Santos: “Als opdracht kreeg ik mee om de aanval te ondersteunen door meer achter de spits te spelen; beweeglijk zijn rondom Robert Mühren. Ik denk dat ik het redelijk deed. Ik mocht van Celso Ortiz bijvoorbeeld alle corners nemen. Al met al is het voor mij persoonlijk een mooie avond. Mijn debuut maken, daar heb ik altijd van gedroomd. Hier ben ik heel blij mee.”

‘Goed voorgevoel’
De middenvelder, die in 2013 een contract tekende tot de zomer van 2016, werd vorig seizoen tijdens het uitduel met PAOK Saloniki voor het eerst in de wedstrijdselectie opgenomen. “Sinds dat moment, in december, mocht ik ook al vaker met het eerste elftal meetrainen. Dat maakte me beter, maar mijn wedstrijden speelde ik nog steeds alleen bij Jong AZ. Ik mocht wel al een paar keer op de bank zitten. Toen ik hoorde dat dat vandaag weer zo was, hoopte ik al dat ik mijn debuut zou maken. Een goed voorgevoel. Derrick Luckassen zei me ook al: 'Jij gaat je debuut maken'.”

Dos Santos: “Hoe ik mezelf als speler zou omschrijven? Ik ben een middenvelder met een dribbel en een steekpass waarmee ik aanvallers in de ruimte kan wegsturen. Een ander sterk punt is mijn snelheid.”

Doelstelling
Woensdag gaat AZ in het bekertoernooi op bezoek bij GVVV. “Ik hoop dat ik dan weer aan spelen toekom. Misschien wel in de basis”, zei de spelmaker met een lach. “Ik heb voor mezelf de doelstelling dat ik tot de winterstop vijf invalbeurten wil maken. In totaal hoop ik dit seizoen op vijftien wedstrijden.”

Tekst: Eelke Schulte Nordholt / AZ Media
Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl