Eenhoorn: 'Discussie door interpretatie'

Gepubliceerd op 13 maart 19, 17:10

ALKMAAR- Na de vraag aan Max Huiberts over scouting, gaat Robert Eenhoorn deze week in op een VAR-kwestie. 

Hallo Robert,
Wat is jouw mening over de VAR? En wat zou de voetbalwereld kunnen leren van andere sporten die hier al langer gebruik van maken? (Sjoerd Bakkum, Assendelft)

Bedankt voor jouw vraag, Sjoerd. Het idee dat sport eerlijker gemaakt wordt door de inzet van een Video Assistant Referee is natuurlijk prima. Bij veel sporten zie je dat een VAR wordt gebruikt bij zaken die zwart-wit zijn. Dus: is het buitenspel of niet? Is de bal over de lijn of niet? Is het hands of niet? Videobeelden kunnen sport op deze manier eerlijker maken. Dit soort situaties bieden ook geen ruimte voor discussie. Een mooi voorbeeld van goed gebruik van technologie is de goedgekeurde goal tijdens het Champions League-duel tussen Juventus en Atlético Madrid.

Bij het voetbal is er echter direct al voor gekozen om meer dan alleen duidelijke zwart-wit-momenten te beoordelen via de VAR. Situaties waarbij de interpretatie van mensen doorslaggevend is, zorgen ervoor dat in een aantal gevallen discussies ontstaan. Maar, zoals ik in het begin van dit antwoord aangaf, het is een goede ontwikkeling om met de hulp van technologie sport eerlijker te maken. 

Met vriendelijke groet,

Robert Eenhoorn

Ook een vraag?
Wil jij iets weten van Max Huiberts of Robert Eenhoorn? Stel jouw vraag via dit formulier. Uit alle inzendingen kiest de directie van AZ wekelijks de meest relevante of origineelste vraag die beantwoord wordt. De beste vraag van het seizoen is goed voor een VIP-arrangement voor twee personen tijdens AZ - PSV op zondag 12 mei om 14:30 uur in het AFAS Stadion.