‘Eigen ervaringen delen met AZ Jeugd’

Gepubliceerd op 13 september 18, 15:07
ZAANSTAD- Met Julian Jenner en Gijs Luirink zijn dit seizoen twee oud-profvoetballers toegevoegd aan de technische staf van de AZ Jeugdopleiding. Jenner als techniektrainer, Luirink als trainer/coach van AZ Onder 16. “Kan onze spelers een spiegel voorhouden.”

Gijs Luirink stond tussen 2006 en 2011 als speler onder contract in Alkmaar en is nu dus terug als trainer. De voormalig verdediger (35) denkt dat zijn ervaring in het betaald voetbal iets kan toevoegen. “Ik weet bijvoorbeeld hoe het is om je voor te bereiden op trainingen en wedstrijden. Ook weet ik vanuit mijn eigen ervaring op het veld welke keuzes je met en zonder bal allemaal kunt maken. Dat zijn ervaringen die ik graag wil delen met onze jeugdspelers.”

Voorwaarde
“Ik heb zelf ook als vijftienjarige in de jeugdopleiding van een profclub gespeeld”, vervolgt Luirink. “Dat maakt het makkelijk je te verplaatsen in je eigen spelers. Hetzelfde geldt voor een speler die geblesseerd is. Ik heb fysieke problemen gehad in mijn actieve loopbaan en kan onze talenten dus een spiegel voorhouden, duidelijk maken waarom het belangrijk is topfit te zijn en wat je eraan kunt doen om dat te worden. Wil je elke dag beter worden, dan is fit zijn de eerste voorwaarde.”

Techniektrainer Jenner
Julian Jenner was vorig seizoen als stagiair trainer/coach al betrokken bij het toenmalige AZ Onder 16, waarmee hij landskampioen werd. Nu bekleedt hij als techniektrainer een nieuwe functie binnen de AZ Jeugdopleiding. “Ik werk met onze spelers aan hun technische vaardigheden, zoals het volhouden van passeerbewegingen bij een hoge intensiteit. Ik zie dat daar al mooie stappen in gemaakt worden.”

Bagage
Bij zijn werkzaamheden zijn de ervaringen uit zijn actieve loopbaan cruciaal. “Ik heb op hoog niveau gespeeld in een tijd dat er ontzettend veel kwaliteit rondliep in de Eredivisie en weet dus wat daarbij komt kijken. Als je in de top wilt spelen moet je vooral beschikken over heel veel technische bagage, of je nu speelt als aanvaller, op het middenveld staat of linksback bent. Het gaat erom hoe je onder grote druk handelt. Eén verkeerde aanname en je bent de bal kwijt.”

Kleine ruimtes
Volgens de nu 34-jarige voormalig vleugelflitser – die behalve in de Eredivisie ook in Engeland, Duitsland en Hongarije speelde – zijn spelers die technisch uitblinken schaars geworden. “De ruimtes zijn in het moderne voetbal heel klein en er zijn maar weinig spelers die een mannetje kunnen uitspelen en zo het verschil maken. Als je technisch vaardig bent, ben je dus altijd van meerwaarde voor je ploeg. Dan heb je echt iets extra’s.”

Op alle fronten
Waar de oud-aanvaller van AZ zeer specialistisch werk verricht, richt Luirink zich op alles dat komt kijken bij de ontwikkeling van jeugdspelers. “Julian heeft vanuit zijn ervaring en specialiteit echt een toegevoegde waarde in het ontwikkelen van balvaardigheid van onze spelers. Van mezelf licht ik er liever niet één specialiteit uit. Als hoofdtrainer moet ik van alle markten thuis zijn, waarbij ik weer veel kan leren van de trainers die geen profvoetballer zijn geweest en op andere gebieden verder zijn. Dat draagt weer bij aan mijn streven om onze spelers te helpen zich op alle fronten te ontwikkelen.”

Brandenburg: ‘Goede mix trainers’
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg is blij met de aanwezigheid van oud-profs op het AFAS Trainingscomplex. “Wij geloven bij AZ dat we een goede mix van trainers moeten hebben. Dus naast bijvoorbeeld docenten en mensen uit het amateurvoetbal ook trainers met een verleden als prof, zoals Gijs en Julian. Zij hebben de kwaliteiten om toptrainers te zijn, ook omdat zij onze talenten op detail kunnen opleiden. Die details hebben zij namelijk zelf in zich opgenomen tijdens hun actieve loopbaan, waarin zij zich hebben gemeten met de top. Nu delen zij die ervaring met onze toekomstige profs.”

Meer ervaring
Luirink en Jenner zijn niet de enige jeugdtrainers van AZ met een rijke ervaring in het betaald voetbal. Zo hebben Koen Stam en Michel Vonk samen Jong AZ onder hun hoede, is Martin Haar nog altijd nauw betrokken bij de AZ Jeugd, Kenneth Goudmijn de trainer van AZ Onder 17, Sieme Zijm assistent bij AZ Onder 19 en sinds dit seizoen met de Hongaarse oud-doelman Bela Szénási een nieuwe keeperstrainer actief in de bovenbouw.

Tekst: AZ Media / Sven Bersee