Eindbalans AZ Jeugd (2018-2019)

Eindbalans AZ Jeugd (2018-2019)

Gepubliceerd op 04 juni 19, 14:16

ZAANSTAD- Het seizoen van de AZ Jeugdopleiding zit erop. AZ Onder 13 en Onder 12 werden landskampioen en AZ Onder 15 won de beker, maar er gebeurde meer tussen augustus 2018 en juni 2019. Tijd om de balans op te maken.

Jong AZ
In het seizoen van Jong AZ zat een scherp stijgende lijn. De ploeg van trainersduo Michel Vonk en Koen Stam had het voor de winterstop zwaar, maar pakte in de tweede seizoenshelft 2,3 keer zoveel punten. Bovendien werden knappe zeges geboekt op onder meer Sparta (3-2), Go Ahead Eagles (3-2) en NEC (4-0) en werd FC Twente in het kampioensduel op 0-0 gehouden.

Ferdy Druijf was topscorer van Jong AZ met veertien goals, een aantal dat hij sinds januari op huurbasis bij NEC opvoerde tot 29. Daarmee eindigde de Uitgeester als topscorer van de Keuken Kampioen Divisie. Ook werd de spits uitgeroepen tot Beste Talent van het seizoen, een titel die Kenzo Goudmijn over de vierde periode kreeg.

Het hoogtepunt van de pas 17-jarige middenvelder kwam iets later, toen hij op bezoek bij Excelsior zijn officiële debuut voor AZ 1 maakte. Goudmijn behoorde met Bram Franken en Mees Bakker ook tot Oranje Onder 18. Owen Wijndal, Druijf en Tijjani Reijnders kwamen in actie voor Oranje Onder 20, Richard Sedlacek voor Tsjechië Onder 20 en Myron Boadu, Jasper Schendelaar en Peer Koopmeiners voor Oranje Onder 19, 


AZ Onder 19
Ook AZ Onder 19 maakte een fraaie ontwikkeling door. In de najaarscompetitie legden de mannen van Robert Franssen nog op de valreep beslag op een kampioenspoule-ticket. In de tweede seizoenshelft werd het gat met de top van Nederland gedicht en gingen de Alkmaarders een paar weken aan kop. Een intense titelstrijd volgde, maar AZ greep helaas net naast het kampioenschap en werd derde van Nederland.

De goede ontwikkeling van de ploeg was op individueel vlak te merken aan onder meer het doorschuiven van Kenzo Goudmijn, Jasper Schendelaar en Peer Koopmeiners naar Jong AZ. Daarnaast maakten ook Mees Bakker, Joey Jacobs, Thijs Oosting, Mohamed Taabouni, Justin de Haas en Maxim Gullit hun opwachting in de Keuken Kampioen Divisie.


AZ Onder 17
Met een derde stek in de najaarscompetitie plaatste AZ Onder 17 zich overtuigend voor de kampioenspoule. Daarin kende de formatie van Kenneth Goudmijn echter een valse start, waarna prolongatie van de landstitel er niet meer in zat. In het bekertoernooi bereikten de Alkmaarders de halve finale, waarin zure uitschakeling na penalty's volgde.

Persoonlijk succes was er op diverse fronten. Zo werd Souläiman Allouch in de winterstop doorgeschoven naar AZ Onder 19 en won hij samen met Mohamed Taabouni het EK Onder 17. Verder maakten Tiago Cukur en Rivano Stacie hun debuut als jeugdinternational van Turkije en Curaçao en tekende verdediger Jorn Berkhout zijn eerste contract. Berkhout speelde ook voor het Onder 17-futureteam van de KNVB, net als Zico Buurmeester.


AZ Onder 16
AZ Onder 16 werd met overmacht winterkampioen, maar presteerde daarna wisselvalliger. Het team van Gijs Luirink eindigde als tweede in de voorjaarscompetitie en kon zo de Onder 15-titel in de volgende leeftijdscategorie net niet prolongeren.

Gedurende het seizoen werd de individuele ontwikkeling van diverse spelers beloond met het doorschuiven naar oudere teams. Zo maakten jeugdinternationals Yusuf Barasi, Myron van Brederode, Fedde de Jong, Rio Hillen, Kian Fitz-Jim en Jurre van Aken hun opwachting in AZ Onder 19 en Onder 17. Barasi, De Jong, Hillen en Fitz-Jim gingen in de winterstop ook met de A-selectie mee op trainingskamp in Turkije.

AZ Onder 16 speelde verder enkele uitdagende internationale duels. Zo werd bij de opening van de indoorhal op het AFAS Trainingscomplex Real Madrid verslagen en volgde recent een leerzaam toptoernooi in Italië. Naast bovengenoemde jeugdinternationals maakten ook Loek Postma en Nick Twisk hun opwachtig in Zeist, waar zij een oefeninterland met de Onder 16-futures speelden.


AZ Onder 15
Het seizoen van AZ Onder 15 kende een fraaie climax. De ploeg van Michael van Zijtveld moest in de competitie genoegen nemen met een gedeelde derde plaats, maar won wel de beker. Na zeges op FC Twente, Sparta en Excelsior werd in de finale Ajax met 0-3 aan de kant gezet. “Hier hebben we het hele jaar voor gewerkt”, zei verdediger Maxim Dekker. “Gedurende het seizoen zijn we zo veel beter geworden. We hebben echt grote stappen gezet en winnen nu terecht de beker. Dat geeft een onbeschrijflijk gevoel.”

Dekker behoorde met Sem Dekkers, Wouter Goes, Bayron Strijdonck, Tymen Niekel en Daniël Beukers ook tot het zestal dat voor Oranje Onder 15 speelde. Daarnaast kwamen Jesse Buurmeester, Ro-Zangelo Daal en Dave Kwakman in actie voor het KNVB-futureteam in deze leeftijdscategorie en maakte Aethan Yohannes zijn debuut voor Amerika Onder 15.


AZ Onder 14
Voor de winterstop was AZ Onder 14 de beste ploeg van het land in deze leeftijdscategorie. In de voorjaarscompetitie kenden de manschappen van trainer Bram Berkhout echter een valse start. Die leek wel goed gemaakt te worden toen de Alkmaarders tijdelijk het minste aantal verliespunten hadden, maar het gat naar de koppositie werd uiteindelijk niet gedicht. De ploeg kon de wintertitel dus geen passend vervolg geven moest genoegen nemen met de derde plaats.

In Sint-Petersburg was eerder samen met Onder 17, Onder 16 en Onder 15 wel beslag gelegd op de Dimitri Besov Cup. Mede dankzij een zege en een gelijkspel van Onder 14 tegen Zenit, ging de cup mee naar Zaanstad.


AZ Onder 13
AZ Onder 13 toonde in de najaarscompetitie al aan tot de top van Nederland te behoren, want daarin eindigde de ploeg van Jeroen Peetoom bovenaan. Na de winterstop werd een spannende titelstrijd gevoerd met de leeftijdsgenoten van Sparta. Beide ploegen leden nauwelijks puntverlies en de Rotterdammers gingen door een zege op AZ een tijd alleen aan kop. 

De kentering kwam toen de Alkmaarders in het onderlinge treffen op het AFAS Trainingscomplex aan het langste eind trokken. “Hier hebben we een heel jaar voor gewerkt”, sprak aanvoerder Julian Oerip trots na het pakken van de schaal. “We zijn echt een topteam geworden en hebben ons qua gedrag en in voetballend en verdedigend opzicht super ontwikkeld.” In de voorbereiding maakte AZ Onder 13 overigens al indruk door de toptoernooien van Bierbeek en Zutphen te winnen.


AZ Onder 12
Net als Onder 13 kroonde ook AZ Onder 12 zich tot landskampioen. De ploeg van trainers Dijar Kasim en Dico Blei greep in de voorlaatste speelronde de koppositie door een zege op concurrent Ajax en beklonk de titel een week later. “Dit is de beloning voor een heel seizoen hard werken”, concludeerde Blei. “De jongens hebben een jaar lang initiatief getoond en dat is hoe wij het graag zien bij AZ. Voor hen was dit het laatste Twin Games-duel, want vanaf volgend seizoen spelen ze op groot veld. Ik ben benieuwd hoe zij zich daar verder ontwikkelen.”

AZ Onder 12 vulde de Alkmaarse prijzenkast tijdens het seizoen al door het internationale toernooi van Sleeuwijk en het Old Alkmaar Boardingtoernooi te winnen. Ook werd op Turkse bodem deelgenomen aan de Izmir Cup.


AZ Onder 11
AZ Onder 11 leverde een goede prestatie door de kampioenspoule te halen. Daarin konden de jongelingen zich meten met de beste teams van Nederland en werden wisselende resultaten behaald. Trainer Dennis Zwagerman zag een stijgende lijn in de ontwikkeling van zijn spelers. “Deze jongens zijn duidelijk gegroeid. Als je ziet hoe ze nu op het veld staan tegen ploegen die vaak al een paar jaar meedraaien op dit niveau, dan is dat best knap voor een eerstejaars team. We moeten wel nog een aantal stappen zetten om altijd dominant te kunnen zijn, maar dat is een mooi punt om in de Onder 12 op voort te bouwen.”

Onder 11 zette afgelopen weekend de kroon op het seizoen door in Rotterdam knap de SportChain Cup te winnen, na zeges op onder meer Juventus en Hoffenheim.


Foto Jong AZ: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl
Foto's O19, O17, O16, O14 en O12: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch
Foto O11: Barathi van Elst