Eindbalans AZ Jeugd: seizoen zonder climax

Eindbalans AZ Jeugd: seizoen zonder climax

Gepubliceerd op 28 april 20, 14:40

ZAANSTAD- Als laatste ploeg uit de AZ Jeugdopleiding kreeg ook AZ Onder 19 vorige week te horen dat de competitie niet wordt afgemaakt. Daarmee zit het seizoen er definitief op en kan de balans worden opgemaakt. Hoe brachten de negen jeugdteams het er dit seizoen vanaf?

Jong AZ
Jong AZ kwam fris en hoopvol uit de startblokken, maar stond na dertien speelronden op de voorlaatste plaats. De ploeg van trainers Michel Vonk en Koen Stam herstelde zich echter en dat was mede te danken aan een ijzersterke serie voor eigen publiek. De beloften boekten op 18 oktober een 3-2 zege op Jong Ajax en bleven op het AFAS Trainingscomplex tot maandag 24 februari ongeslagen. Twee weken later werd de laatste wedstrijd van het seizoen gespeeld. Met nog negen wedstrijden te spelen stond Jong AZ veertiende en op individueel niveau werden grote stappen gezet. Zo maakten jeugdspelers Justin Baas, Rens van der Wacht, Keyennu Lont, Soulaïman Allouch, Iman Griffith, Robin Lathouwers, Yusuf Barasi en Bram Franken hun profdebuut. Ook maakte Mo Taabouni zijn debuut in AZ 1 en werd in de zomer aanvoerder Peer Koopmeiners tot Speler van de Maand verkozen. 


AZ Onder 19
Als meest scorende ploeg liet AZ Onder 19 zich in de najaarscompetitie al flink gelden. Wel eindigde de ploeg van trainer Robert Franssen ‘slechts’ als vijfde en er moest na de winterstop dus een schepje bovenop om mee te strijden om de landstitel. De spelers spraken deze ambitie zelf uit en dat bleken geen loze woorden. In de acht teams tellende kampioenspoule werd alles gewonnen, alvorens deze stil kwam te liggen. De ploeg opende met zeges op PSV (3-0), Ajax (1-5) en concurrent FC Groningen (5-2) en verraste begin maart met een absurde comeback tegen Feyenoord: in de laatste twintig minuten werd een 1-4 achterstand omgebogen in een 5-4 overwinning. Ook de topscorerslijst van de Onder 19 Eredivisie werd compleet gedomineerd door AZ'ers: Speler van de Maand september Iman Griffith (13 goals), Bram Franken (11) en Soulaïman Allouch (11) vormden de top 3. De ploeg stond ook in de halve finales van de beker en had dus zicht op de dubbel. Die kwam er niet. Wel wacht volgend seizoen de UEFA Youth League.


AZ Onder 17
AZ Onder 17 plaatste zich op de valreep voor de kampioenspoule. Daarin maakte de ploeg van trainer Kenneth Goudmijn echter duidelijk op het hoogste niveau thuis te horen. Na een valse start (0-1 tegen FC Utrecht) werden in de overige zes duels zestien punten gepakt. Zo klom de ploeg op naar plek twee. Opvallend was ook de veerkracht waarover het elftal beschikt. Zo werd tegen Vitesse in het laatste kwartier een 0-2 achterstand weggepoetst, ging AZ als tiental over FC Groningen heen en had met name Ajax last van Alkmaarse onverzettelijkheid. Op De Toekomst vocht de ploeg zich in februari drie keer terug van een achterstand, terwijl in november een 2-0 ruststand werd omgebogen in een 2-4 zege. Door de goede resultaten konden spelers individueel excelleren, zoals Jurre van Aken. De rechtervleugelverdediger werd in februari verkozen tot Speler van de Maand en was de laatste die deze eretitel dit seizoen kreeg.


AZ Onder 16
Verdedigend had AZ Onder 16 de zaakjes goed voor elkaar, maar aanvankelijk lag de productiviteit te laag. Door het missen van vele kansen kwam plaatsing voor de kampioenspoule zelfs nog bijna in het geding. Na de winterstop kwam ook het scorend vermogen steeds meer los, wat er onder meer in resulteerde dat de laatste vier wedstrijden voor de winterstop werden gewonnen. Zo mengde de ploeg van trainer Gijs Luirink zich steeds nadrukkelijker in de titelstrijd. Ook in het Onder 17-bekertoernooi werden hoge ogen gegooid. Door zeges op de Onder 17-teams van FC Volendam, VVV en ADO werden de halve finales bereikt, waarin AZ de laatst overgebleven Onder 16-ploeg was. Aanvoerder Daniël Beukers kreeg in november de eretitel van Speler van de Maand toebedeeld.


AZ Onder 15
Als enige ploeg van de club legde AZ Onder 15 beslag op een officiële prijs. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld trok eind augustus in de strijd om de Supercup aan het langste eind in een duel met Vitesse. De ploeg plaatste zich ook probleemloos voor de kampioenspoule, al was daarin nog niet de vorm gevonden van voor de winterstop. Wel was er nog volop zicht op een tweede prijs, want AZ Onder 15 stond net als Onder 19 en Onder 16 in de halve finales van het bekertoernooi. Individuele onderscheidingen waren er voor Teun Gijselhart en Enoch Mastoras, die werden uitgeroepen tot Speler van de Maand in oktober en december. Gijselhart maakte ook zijn debuut als jeugdinternational, net als keeper Tristan Kuijsten.


AZ Onder 14
In de Onder 14 wordt van spelers gevraagd meer om zich heen te kijken. Dat vergt aanpassingsvermogen en gaat vanzelfsprekend met vallen en opstaan. AZ Onder 14 was daar dit seizoen geen uitzondering op, al werden met name voor de winterstop goede resultaten geboekt. De ploeg eindigde als tweede in de najaarscompetitie. In de kampioenspoule ging het met zes punten uit vier duels stroever. Belangrijker in de ogen van trainer Bram Berkhout was echter de zichtbare progressie op het trainingsveld. Zowel gedragsmatig als qua algeheel niveau werd het steeds beter.


AZ Onder 13
AZ Onder 13 is misschien wel het beste voorbeeld van hoe een ploeg zich gaandeweg het seizoen aantoonbaar kan ontwikkelen. De ploeg van Sander Veraart verloor de eerste vier competitieduels, maar ging steeds beter voetballen en herpakte zich sterk. De ploeg eindigde in de top vier, waarmee plaatsing voor de kampioenspoule werd gerealiseerd. Daarin deden de jongelingen volop mee om de landstitel. Ook werd in januari op het AFAS Trainingscomplex de eerste editie van het AZ Indoorboarding Toernooi gewonnen. Onder 13-spits Iain de Jongh was dit seizoen de topscorer van de AZ Jeugdopleiding. Met achttien doelpunten troefde de Speler van de Maand januari Ernest Poku (16), Iman Griffith (14) en Bayron Strijdonck (14) af.


AZ Onder 12 & AZ Onder 11
In de leeftijdscategorieën Onder 12 en Onder 11 worden door de KNVB geen competitiestanden bijgehouden, maar de jongste AZ-teams vochten uiteraard wel vele wedstrijden met de top van Nederland en Europa uit. Daarbij was duidelijke progressie te zien, onder meer in het bewustzijn van wat er nodig is om jezelf maximaal te ontwikkelen. Bij AZ Onder 12 resulteerde dat bijvoorbeeld al in de winst van het International Soccer Tournament in Sleeuwijk, terwijl Onder 11 na de winterstop een Duits toptoernooi op de naam schreef. In Sleeuwijk werd door Jay Lunes ook de merkwaardigste goal van het seizoen gemaakt. Hij schoot een penalty op de bovenkant van de lat, maar de bal stuiterde alsnog in het doel.


Foto's: Jarrik Bijsterbosch, Ed van de Pol en Herbert Dekkers