Energieke Regio in Noord-Holland gelanceerd

Gepubliceerd op 05 februari 16, 13:38
ALKMAAR- Het verduurzamingsproject 'Energieke Regio' in Noord-Holland is woensdag 27 januari tijdens een AZ GreenTeam-bijeenkomst gelanceerd. Zo'n 200 aanwezigen luisterden in het AFAS Stadion naar presentaties over energiebesparing en het zelf opwekken van duurzame energie.

Energieke Regio is een local-for-local project. Lokale adviseurs adviseren over energiebesparing, het zelf opwekken van duurzame energie en verbetering van het binnencomfort. Daarnaast creëert het project een positief gevoel rond het thema verduurzaming. De deelnemers aan het project krijgen samen met de organisatoren een podium om hun maatschappelijke betrokkenheid aan de regio te tonen.

Bestaande bouw
Een ieder heeft zo zijn eigen motivatie om energie te willen besparen. De een doet het vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen, de ander om geld te besparen of om een bijdrage aan een beter milieu te leveren. Vooral in de bestaande bouw is nog heel veel te winnen. De meeste gebouweigenaren weten echter niet waar te beginnen en zijn niet op de hoogte van de financiële voordelen van verduurzamen.

Voorbeeldrol
"AZ heeft een voorbeeldrol in de regio", sprak Jeroen Morsch, Marketing Manager van AZ, tijdens de bijeenkomst. "We willen dienen als verbindende factor op het gebied van duurzaamheid. We hebben de ambitie om het AFAS Stadion gefaseerd te verduurzamen. Met het gebruik van restwarmte van de Huisvuilcentrale voor de warmtevoorziening is hiermee de eerste stap gezet. Daarnaast wordt op dit moment het dak van ons stadion voorzien van 1.750 zonnepanelen. Daarmee hebben we al een van de duurzaamste stadions van Nederland."

AZ TV
AZ TV sprak met Directeur Algemene Zaken Robert Eenhoorn over het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het AFAS Stadion. Bekijk hier het interview:

GreenTeam
Netwerken, kennisdelen en zaken doen rond het thema energie en duurzaamheid staan centraal binnen het AZ GreenTeam. Interactieve themabijeenkomsten gekoppeld aan de thuiswedstrijden van AZ verbinden MKB'ers, overheden, woningcoörporaties, multinationals en kennisinstellingen.

Themabijeenkomsten
Eerder dit seizoen vond voorafgaand aan AZ - Roda JC (30 augustus) de themabijeenkomst 'Beste tulpen en schoonwater' plaats. Zaterdag zal voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Vitesse het thema 'Afval - waardeloos of waardevol?' centraal staan. Voorafgaand aan het treffen met PEC Zwolle (16 april) staat de themabijeenkomst over duurzame voeding op het programma.

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers van Energieke Regio in Noord-Holland zijn de gemeente Alkmaar, Rabobank Alkmaar e.o. en Rabobank Westfriesland, met medewerking van Energie Platform Alkmaar, stichting Duurzaam Ondernemen in Noord-West Holland en AZ. De initiatiefnemers hebben allen een aandeel in het simuleren van duurzaam ondernemen in de regio en onderstrepen dat met dit project.

Meer bijeenkomsten
In 2016 zullen in Noord-Holland nog diverse informatieve Energieke Regio bijeenkomsten georganiseerd worden voor eigenaren en/of beheerders van bedrijfsgebouwen en maatschappelijk vastgoed die hun gebouwen willen verduurzamen.

Foto's: Paoline Kruijssen/AZ Media