Europa League: Veel vlieguren voor AZ

Gepubliceerd op 06 september 13, 13:27
ALKMAAR- Bij de loting voor de groepsfase van de Europa League in Monaco is AZ aan PAOK Saloniki (Griekenland), Maccabi Haifa (Israël) en Shakhter Karagandy (Kazachstan) gekoppeld. Wat weten we over deze opponenten? Een kennismaking.

“We zijn blij dat we weer een paar keer weg mogen, maar dan meteen wel een heel eind weg…”, zei Gertjan Verbeek na de loting. “Vooral Israël en Kazachstan zijn een eindje vliegen. Met Kazachstan heb je ook nog eens een tijdverschil van drie uur, geloof ik. Maar laten we daar niet over klagen en blij zijn dat we in de groepsfase zitten.”

PAOK Saloniki
AZ heeft in elk geval goede herinneringen aan PAOK Saloniki, tweevoudig Grieks landskampioen (1976 & 1985). De club was in het seizoen 2004-2005 de eerste tegenstander van AZ, dat op weg was naar de halve finale van de UEFA Cup. Toen wonnen de Alkmaarders in de eerste ronde van het toernooi thuis met 2-1 (goals: Buskermolen, Mathijsen) en uit met 2-3 (goals: Van Galen, Landzaat, Meerdink).

De viervoudig Grieks bekerwinnaar PAOK Saloniki had dit seizoen nog even de hoop om te kunnen acteren in de Champions League. Over twee duels moest de ploeg van Huub Stevens echter zijn meerdere erkennen in Schalke 04.

Opvallend detail: Bij PAOK stond halverwege jaren ’90 een voormalig AZ-speler onder contract: Maurice van Ham. Hij debuteerde in het seizoen 1985-1986 bij AZ '67 in het betaald voetbal. Verder kwam hij onder meer uit voor SK Beveren (België), FC Wiltz 71 (Luxemburg) en AFC ’34.

Maccabi Haifa
Maccabi Haifa is één van de succesvolste ploegen in Israël. Vorig seizoen eindigde de club uit havenstad Haifa als tweede in de Israëlische competitie. De grootste rivalen zijn topclub Maccabi Tel Aviv - voorheen werkgever van oud-AZ’er Haris Medunjanin - en het net gedegradeerde Hapoel Haifa.

Hoe goed de ploeg nationaal ook presteert, in Europa is Maccabi Haifa eigenlijk nog nooit tot aansprekende prestaties gekomen. Twee maal bereikten de Israëliërs de groepsfase van de Champions League. Nog nooit wist Maccabi Haifa de groepsfase echter te overleven.

Shakhter Karagandy
Tweevoudig Kazachstaans landskampioen Shakhter Karagandy werd onlangs in één klap bekend toen het bijna Celtic uitschakelde in de Champions League. Pas in de blessuretijd maakte de Schotse grootmacht de winnende goal. Het was voor Karagandy-trainer Viktor Kumykov het sein om een sigaret op te steken, want hij had beloofd om te stoppen met roken als zijn club het grote Celtic zou uitschakelen. Opvallend: het is bij Karagandy gebruikelijk om voor een wedstrijd een schaap te slachten, omdat dit hen geluk zou brengen. De UEFA heeft hier echter bezwaar tegen aangetekend. Er moet ruimte zijn voor heilige rituelen, maar bloed op de middenstip van een stadion ging de voetbalbond te ver.

Speelschema
19 september, 21:05 uur: Maccabi Haifa - AZ
3 oktober, 19:00 uur: AZ - PAOK Saloniki
24 oktober, 18:00 uur: Shakhter Karagandy – AZ
7 november, 21:05 uur: AZ - Shakhter Karagandy
28 november, 19:00 uur: AZ - Maccabi Haifa
12 december, 21:05 uur: PAOK Saloniki - AZ

Waardeer je AZ Seizoenkaart op
Wil jij als AZ Seizoenkaarthouder vanaf je eigen stoel naar de drie Europese groepswedstrijden en het bekerduel met Sparta kijken? Tot en met 9 september kun je jouw seizoenkaart voor € 40 opwaarderen, zodat je bij deze thuiswedstrijden aanwezig bent.

Gratis Europa bij een nieuwe AZ Seizoenkaart
Als je nu een AZ Seizoenkaart neemt, verzeker je zezelf niet alleen van alle resterende thuisduels in de Eredivisie. Je krijgt er vanaf 2 september ook een gratis passe-partout bij voor de thuiswedstrijden in de groepsfase van de Europa League, inclusief het bekerduel met Sparta Rotterdam. Bekijk hier meer informatie.