Europees avontuur AZ zit erop

Gepubliceerd op 02 augustus 18, 22:34
ALKMAAR- AZ is door FC Kairat uitgeschakeld in de tweede voorronde van de Europa League. Na de 2-0 nederlaag in Kazachstan, kwamen de Alkmaarders donderdag in het AFAS Stadion niet verder dan een 2-1 zege. De wedstrijd werd live uitgezonden via Facebook, een primeur in Nederland.

Teun Koopmeiners was fit genoeg voor de return tegen Kairat, nadat hij een week eerder nog geblesseerd af moest haken. Hij nam de plek van Mats Seuntjens over, die er niet bij was vanwege lichte klachten. Dorin Rotariu maakte zijn basisdebuut.

Gele muur
Gesteund door een sfeervol AFAS Stadion was het AZ dat vanaf minuut één de aanval zocht. Het duurde tot de zestiende minuut eer de Alkmaarders een gaatje in de gele muur uit Kazachstan hadden gevonden. Oussama Idrissi eindigde een knappe solo met een laag schot op de vuisten van Vladimir Plotnikov. Friday werkte de rebound tegen de touwen, maar deed dat in buitenspelpositie.

Strafschop
Terwijl de thuisploeg het beste van het spel had, was het Kairat dat op voorsprong kwam. Pantelis Hatzidiakos kopte de bal te zacht terug, waardoor Marco Bizot het duel met Aderinsola Esoala aan moest gaan. Hoewel er niets aan de hand leek, vond arbiter Dimitar Meckarovski het genoeg voor een strafschop. Dat buitenkansje werd benut door aanvoerder Bauyrzhan Islamkhan.

Til 1-1
Nog voor de rust kwam AZ op gelijke hoogte. Doelman Plotnikov ging onder een hoekschop van Rotariu door, waardoor de bal voor de voeten van Til kwam en hij tikte van dichtbij raak: 1-1.

Reflex
Niet veel later kopte diezelfde Til de Alkmaarders bijna op voorsprong, maar de Kazachse doelman redde met een knappe reflex. Een poeier van Koopmeiners zeilde net naast.

Indirecte vrije trap
Een terugspeelbal van Thomas Ouwejan leverde direct na rust opnieuw een hachelijk moment op. Doordat Bizot de bal in zijn handen pakte, kregen de bezoekers een indirecte vrije trap binnen de zestien. Deze werd vervolgens door de Braziliaan Isael in de muur gepegeld.

Kansen AZ
Aan de andere kant vloog een afstandsschot van Idrissi rakelings over, terwijl de ingevallen Myron Boadu net naast kopte. Ook de kopbal van Fred Friday trof geen doel. In de slotfase was het opnieuw Boadu met een kans, ditmaal sloeg Plotnikov de bal onder zijn lat vandaan.

Koopmeiners
In de blessuretijd kwam AZ nog op voorsprong. Boadu draaide zich knap vrij, maar werd gehaakt: strafschop. Koopmeiners nam plaats achter de bal en schoot de bal hoog in te touwen: 2-1.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - FC Kairat 2-1 (1-1)
2e voorronde Europa League

Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ron Vlaar (57. Myron Boadu), Pantelis Hatzidiakos, Thomas Ouwejan; Fredrik Midtsjø, Guus Til, Teun Koopmeiners; Dorin Rotariu (53. Iliass Bel Hassani), Fred Friday, Oussama Idrissi.
Opstelling FC Kairat: Vladimir Plotnikov; Yan Vorogovskiy, Sheldon Bateau, Siarhei Politevich, Gafurzhan Suyumbayev; Andrey Arshavin (70. Stanislav Lunin), Juan Felipe, Bauyrzhan Islamkhan (61. Ákos Elek), Islambek Kuat, Isael; Alderinsola Eseola (74. Márton Eppel).

Scoreverloop: 28. Islamkhan 0-1 (pen.), 41. Til 1-1, 90+4. Koopmeiners 2-1.
Gele kaarten: Bizot, Ouwejan, Midtsjø (AZ), Plotnikov, Isael, Vorogovskiy (FC Kairat).
Rode kaarten: -
Scheidsrechter:
Dimitar Meckarovski (Mac)
Toeschouwersaantal: 9.437

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl