Evjen: ‘Heb ze gemist’

Evjen: ‘Heb ze gemist’

Gepubliceerd op 13 april 20, 13:36

ALKMAAR- Voor even is hij terug in Noorwegen. Wel zo prettig, erkent Håkon Evjen, om tijdens de coronacrisis bij je familie te zijn. In deel 5 van de interview-serie op AZ.nl relativeert de twintigjarige winteraanwinst de moeilijkheid van het alleen thuiszitten en vertelt hij over zijn langetermijndoelen.

Hoe gaat het met je, Håkon?
“Goed. Ik ben nu in Noorwegen, want ik ga net terug naar mijn familie. De grenzen zijn dicht voor buitenlanders, maar met een Noors paspoort kom je het land gewoon in. De situatie is hier ongeveer hetzelfde als in Nederland, met vergelijkbare voorzorgsmaatregelen rond het coronavirus. Zo moet je ook hier anderhalve à twee meter afstand tot elkaar houden.”

Heb je je familie gemist?
“Het was inmiddels alweer twee maanden geleden dat ik ze voor het laatst zag. Ik heb ze dus wel een beetje gemist en kijk ernaar uit ze weer te zien. Zeker in deze periode, waarin ik toch ook wel een beetje ongerust was. Gelukkig gaat het goed met ze.”

Evjen is momenteel terug in het nog altijd winterse Noorwegen.


De voorbije weken zat je alleen thuis in Nederland. Was het voor jou als nieuwkomer moeilijk om in deze situatie zo ver van je familie af te zitten?
“Het is wel een beetje saai om zoveel thuis te zitten, maar ik heb er niet heel veel moeite mee. Normaal heb ik veel contact met teamgenoten zoals Fredrik Midtsjø en Jonas Svensson. Dat is nu allemaal op afstand, je gaat niet bij elkaar langs. Maar dat is prima, in de huidige situatie is dat makkelijk te accepteren. Daarnaast heb ik ook nog gewoon contact met mijn vrienden, dus ik hoef me niet eenzaam te voelen.”

Wat doe je naast je dagelijkse training om jezelf te vermaken?
“Ik speel wat games op de PlayStation en de pc. Verder ben ik geen grote boekenlezer, maar ik probeer wel hier en daar mijn Nederlands bij te spijkeren. Dat is best lastig, al wordt het waarschijnlijk een stuk makkelijker als ik er meer tijd in steek.”


Er is wel al veel gebeurd in de afgelopen drie maanden, waarin jij onder meer je debuut voor AZ en in de Europa League maakte. Hoe kijk je hierop terug?
“Het is heel mooi dat ik in mijn eerste maanden bij mijn club een plek in het team heb gekregen. Ik kijk al uit naar het moment dat het weer gaat beginnen, of dat nu het huidige seizoen is of het volgende. Op dit moment probeer ik me daarop zo goed mogelijk voor te bereiden door fit te blijven.”

Is het bij gebrek aan duidelijkheid over de nabije toekomst moeilijk je te blijven focussen op het programma dat je nu draait?
“Ik doe af en toe iets met een bal, verder is het vooral hardlopen en krachttraining. Dat is niet zozeer moeilijk vol te houden, maar het begint wel een beetje saai te worden. Ik mis dan vooral het op het veld staan met mijn teamgenoten, want dat is uiteindelijk waarvoor we het doen. Maar hoezeer ik daar ook naar uitkijk: het moet in de eerste plaats veilig zijn om met elkaar weer te gaan voetballen en wedstrijden te spelen. Ik weet niet of het verstandig is om alleen het voetbal weer op te starten en alle andere sporten en de rest van de maatschappij in lockdown te houden. Ik kan me voorstellen dat het een moeilijke keuze is voor de partijen die erover beslissen. Hoe dan ook gaat gezondheid voor alles. Als voetballers kunnen we alleen maar afwachten en ervoor zorgen dat we er klaar voor zijn als het hervat wordt.”

Vroeg of laat zal er uiteraard weer gevoetbald worden. Is jouw voornaamste doelstelling om dan zo snel mogelijk een basisplek te veroveren?
“Nou, in de eerste plaats ga ik keihard mijn best doen om me te laten zien op trainingen. Als ik daar honderd procent van mezelf geef en steeds beter begin te spelen, kan ik gaan mikken op een vaste plek in het team. Niet eerder dan dat.”

"Kunnen er alleen voor zorgen dat we er klaar voor zijn als het weer hervat wordt."


Interviews
Lees hier de eerdere interviews uit deze serie met Marco BizotMyron BoaduOwen Wijndal en Ron Vlaar.

Tekst: AZ Media / Sven Bersee
Foto’s: Ed van de Pol & Håkon Evjen

Paasactie
Bekijk hieronder de speciale paaspakketactie van AZ en Vomar Voordeelmarkt terug.