Feiten & Cijfers (AZ - NAC Breda)

Gepubliceerd op 10 augustus 18, 12:52
ALKMAAR- De Eredivisie gaat eindelijk weer van start. AZ trapt zondag om 16:45 uur het seizoen 2018-2019 af met een thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Wat weten we van de Bredanaars? En hoe verliepen eerdere ontmoetingen? Je leest het in Feiten & Cijfers.

Het laatste seizoen waarin AZ de Eredivisie in het eigen huis opende tegen NAC Breda, werd er met 1-2 verloren. Matthew Amoah maakte op 31 augustus 2008 beide doelpunten voor de Brabanders. Mounir El Hamdoui maakte het Alkmaarse doelpunt. Uiteindelijk werd AZ dat seizoen kampioen.

De editie AZ - NAC die bij de meeste supporters nog vers in het geheugen ligt, is de 8-1 van 19 augustus 2006. Simon Cziommer was de uitblinker tijdens deze wedstrijd, hij maakte een hattrick. Bekijk hieronder de samenvatting van de allereerste competitiewedstrijd in het AFAS Stadion:

Afgelopen seizoen lukte het geen enkele tegenstander die speelt in het zwart-geel om te winnen van AZ in de Eredivisie. NAC en Vitesse verloren uit en thuis van de Alkmaarders. Roda JC en VVV-Venlo wisten beide één keer gelijk te spelen, maar in de andere wedstrijd was de ploeg van John van den Brom te sterk.

AZ speelde vorig seizoen slechts één keer een thuiswedstrijd om 16:45 uur. Daar tegenover stonden vier uitwedstrijden op dat tijdstip op het programma.

Vorig seizoen won AZ in het AFAS Stadion met 2-1 van NAC. De doelpunten werden gemaakt door basisdebutant Jeremy Helmer en Guus Til. Voor NAC maakte Giovanni Korte het enige doelpunt. Joris van Overeem bereidde beide doelpunten voor. Dat waren de enige assists die de ondertussen naar FC Utrecht vertrokken middenvelder afgelopen seizoen gaf.

Afgelopen jaargang verloor AZ haar eerste duel met 3-2 van PSV, voor Calvin Stengs een horrorwedstrijd. De aanvaller raakte al na acht minuten spelen geblesseerd. De aanvaller is op de weg terug en sluit binnenkort weer aan bij de groepstraining.

De laatste keer dat AZ in eigen huis verloor van de Brabanders dateert uit het seizoen 2012-2013 (0-1). Nemanja Gudelj maakte al na zes minuten het enige doelpunt voor NAC. In de zomertransferperiode die daarop volgde namen de Alkmaarders de Serviër over van de Zuiderlingen.

Eén seizoen na het verlies in eigen huis was Nemanja Gudelj weer de gevierde man tijdens een clash tussen NAC en AZ. Tijdens de uitwedstrijd op 8 november 2014 vloog een bal van de inmiddels AZ-middenvelder vanaf de zijkant van het zestienmetergebied schitterend in het doel.

Samen met Gudelj kwamen deze spelers uit voor beide ploegen: Nordin Boukhari, Danny Mathijssen, David Mendes da Silva, Kees Luijckx, Donny Gorter, Robert van der Weert, Mitchell Te Vrede, Barry van Galen, Julian Jenner, Rogier Molhoek, Milano Koenders, Jan Gaasbeek, Mikhael Rosheuvel en natuurlijk Mats Seuntjens.

Ook Mitchell Te Vrede speelde voor beide clubs. Met hem lees je een interview in digimagazine AZ Speelt door hier te klikken.

Seuntjens speelde van 2010 tot 2016 bij NAC, waarna hij de overstap naar AZ maakte. Voor de club uit Breda scoorde hij negentien keer in 116 wedstrijden. Voor de ploeg van John van den Brom maakte hij in 56 wedstrijden drie doelpunten. Eén van die doelpunten maakte de middenvelder afgelopen seizoen in het 1-3 gewonnen uitduel met de Bredanaars.

Op 13 oktober 2000 versloeg AZ NAC met 3-1. De Alkmaarse goals kwamen destijds op naam van Robin Nelisse, Barry van Galen en Dries Boussatta. De zege in De Alkmaarder Hout kwam zo tot stand:

Dit seizoen kan John van den Brom de langstzittende trainer in de historie van AZ worden. Op 29 september is de leidsman precies vier jaar aan het roer bij de Alkmaarders. De enige twee trainers die ook zo lang hoofdtrainer van het eerste elftal waren, zijn Louis van Gaal en Georg Kessler.

Langstzittende trainers AZ:
Louis van gaal (181 wedstrijden)
Georg Kessler (177 wedstrijden)
John van den Brom (172 wedstrijden)

NAC heeft geen fijne voorbereiding op het seizoen. De laatste vier oefenwedstrijden werden verloren.

NAC-topscorer van vorige seizoen was Manchester City-huurling Thierry Ambrose. Hij maakte veertien doelpunten. Komend seizoen speelt de spits bij RSC Lens in de Franse Ligue 1. Topschutter van AZ afgelopen jaargang was Alireza Jahanbakhsh. Hij maakte 21 doelpunten en is momenteel speler van het Engelse Brighton & Hove Albion.

Danny Makkelie fluit zondag het duel tussen AZ en NAC. De 35-jarige arbiter wordt geassisteerd door Mario Diks en Rogier Honig. Ingmar Oostrom is door de KNVB aangesteld als vierde official, Jeroen Manschot fungeert bij dit duel als Video Assistant Referee (VAR).

In de laatste drie edities van AZ - NAC vielen er telkens minimaal drie doelpunten en bleven de drie punten driemaal in Alkmaar.

Blessuregevallen AZ:
John van den Brom kan in de wedstrijd tegen NAC nog niet beschikken over Calvin Stengs (kruisband), Ondrej Mihálik (kruisband), Stijn Wuytens (lies/buikspier), Jeremy Helmer (hamstrings) en Marko Vejinovic (kruisband). De laatste in dit rijtje heeft zijn rentree op het trainingsveld gemaakt.

Blessuregevallen NAC:
De van Manchester City gehuurde doelman Aro Muric is nog een twijfelfeval. Vrijdag kon de in Zwitserland geboren Montenegrijn slechts deels meedoen met de training. Aanwinst Pelé van Anholt is langdurig uitgeschakeld met een spierblessure. Ook Lucas Schoofs en Olivier Rommens zijn niet wedstrijdfit.

Laatste vijf ontmoetingen in Alkmaar:
2016-2017: AZ - NAC Breda 2 - 1 (Doelpunten: Helmer, Til)
2014-2015: AZ - NAC Breda 3 - 2 (Doelpunten: Berghuis, Mühren, Jóhansson)
2013-2014: AZ - NAC Breda 3 - 0 (Berghuis 2x, Jóhansson)
2012-2013: AZ - NAC Breda 0 - 1
2011-2012: AZ - NAC Breda 0 - 0

Laatste vijf ontmoetingen:
2016-2017: NAC Breda - AZ 1-3 (Doelpunten: Jahanbakhsh, Til, Seuntjens)
2016-2017: AZ - NAC Breda 2-1 (Doelpunten: Helmer, Til)
2014-2015 AZ - NAC Breda 3-2 (Doelpunten: Berghuis, Mühren, Jóhannsson)
2014-2015: NAC Breda - AZ 0-1 (Doelpunt: Gudelj)
2013-2014: AZ - NAC Breda 3-0 (Doelpunten: Berghuis 2x, Jóhannsson)

AZ Speelt
Lees hier interviews en bekijk video's over AZ - NAC Breda.

Live
AZ - NAC Breda begint 12 augustus om 16:45 uur in het AFAS Stadion en is live te zien op FOX Sports en te volgen via de AZ-Twitter. Meediscussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op de Instagram- en Facebook-pagina van AZ. De samenvatting van deze wedstrijd is zondag zoals gebruikelijk te zien op NPO 1 vanaf 19:00 uur.

Bron: André Liefaard (Statisticus AZ), BN De Stem