Feiten & Cijfers (AZ - PEC Zwolle)

Gepubliceerd op 28 september 18, 12:11
ALKMAAR- AZ ontvangt zondag om 14:30 uur PEC Zwolle in het AFAS Stadion. Hoe lang zijn de Alkmaarders al ongeslagen tegen de Zwollenaren en waarom is deze wedstrijd een bijzondere voor John van den Brom? Je leest alle antwoorden in Feiten & Cijfers.

Het wordt de 31e keer dat PEC een bezoek brengt aan Alkmaar. Van de voorgaande 30 duels won AZ er zeventien en eindigde het zes keer in een gelijkspel.

AZ is al negen thuiswedstrijden ongeslagen tegen PEC Zwolle. In 1986 wonnen de Zwollenaren voor het laatst. Het werd toen 1-3.

John van ´t Schip, hoofdtrainer van PEC, is geboren in Fort Saint John (Canada) en speelt zondag tegen John van den Brom. Drie keer John is Schipsrecht.

Van 't Schip is getrouwd met Daniëlle Oonk en daarmee een schoonzoon van zangeres Willeke Alberti.

Maher maakte tegen FC Groningen zijn eerste doelpunt voor AZ sinds 5 mei 2013 (toen tegen PEC). Het was tevens zijn eerste doelpunt voor de Alkmaarders als invaller.

De wedstrijd tegen PEC Zwolle is het 182e officiële duel voor John van den Brom als hoofdtrainer van AZ. Hiermee zat hij de meeste wedstrijden als coach op de bank van de Alkmaarders.

1. Van den Brom (182 wedstrijden, na AZ - PEC)
2. Louis van Gaal (181 wedstrijden)
3. Georg Kessler (177 wedstrijden)

AZ - PEC was de laatste wedstrijd van het vorige seizoen. Het duel werd met 6-0 gewonnen. Alireza Jahanbakhsh verzekerde zichzelf met een hattrick van de topscorerstitel.

De selectie uit Zwolle maakte na Heracles Almelo (96) de meeste overtredingen (89) van alle Eredivisieclubs in de eerste zes wedstrijden van dit seizoen.

AZ maakte tot nu toe vijftien doelpunten in de Eredivisie, drie keer zo veel als PEC (vijf).

De formatie van John van den Brom schoot na PSV (52) het vaakst op doel van alle Eredivisieclubs, namelijk 45 keer.

AZ creëerde in de eerste zes duels de meeste kansen van alle teams in de Eredivisie:
1.AZ 86
2.Feyenoord 84
3.Ajax 78
4.PSV 68
5.Vitesse 66

Ook was AZ in de passing het meest nauwkeurig in de Eredivisie, 79% van alle passes kwamen aan.

Vorig seizoen speelde AZ twee keer in eigen huis tegen PEC. In de kwartfinale van de KNVB Beker werd het 4-1 in het AFAS Stadion. Wout Weghorst scoorde twee keer. De andere doelpunten kwamen op naam van Guus Til en Oussama Idrissi.

Max Huiberts begon zijn profvoetbalcarrière bij FC Zwolle, het vroegere PEC Zwolle.

Teun Koopmeiners had in de eerste zes Eredivisiewedstrijden precies 600 balcontacten en gaf 450 passes, voor beide feiten is dit het hoogste aantal van alle spelers in de competitie.

Arne Slot, assistent-trainer van Van den Brom, promoveerde als speler in het seizoen 2011-2012 naar de Eredivisie met FC Zwolle. Na de promotie veranderde de clubnaam in PEC Zwolle.

Vincent Janssen eiste de hoofdrol op tijdens AZ - PEC in het seizoen 2015-2016. De spits maakte vier doelpunten en gaf één assist. Het werd uiteindelijk 5-1.

Tijjani Reijnders maakte vorig seizoen minuten voor zowel PEC Zwolle als AZ. Zijn debuut voor de formatie van John van den Brom maakte hij uitgerekend tegen de Zwollenaren tijdens de 6-0 overwinning van afgelopen seizoen.

Thomas Lam, centraal verdediger van de Blauwvingers, speelde negen wedstrijden voor AZ. De Fin scoorde in zijn enige Europese duel voor de Alkmaarders. Hij opende de score in het Europa League-treffen met het Griekse PAOK in het seizoen 2013-2014. Uiteindelijk werd het 2-2 in Thessaloniki.

Er zijn meer spelers die bij beide clubs minuten hebben gemaakt. Dat zijn onder anderen: Ben Rienstra, Denni Avdic, Henk Timmer, Etiënne Reijnen, Niklas Moisander, Bernard Ayree, Rini van Roon, Michel Doesburg, Jeroen Ketting, Peter van der Waart, Werner Kooistra, Edwin Post, Jan Verheijen, Peter van der Hengst, Terell Ondaan (AZ jeugd) en Sieme Zijm.

Trainers die beide clubs trainden, zijn onder anderen Wim Blokland en Co Adriaanse. Piet Schrijvers speelde onder meer voor PEC Zwolle en was na zijn voetbalcarrière trainer van AZ.

Scheidsrechter
Jochem Kamphuis fluit zondag de wedstrijd tussen AZ en PEC Zwolle. Zijn assistenten zijn Jan de Vries en Rob van de Ven. Luca Cantineau fungeert als vierde man en Richard Martens is aangesteld als VAR.

Blessuregevallen AZ
Van den Brom kan in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle niet beschikken over Myron Boadu (enkel) Rody de Boer (schouder), Ondrej Mihálik (kruisband), Stijn Wuytens (lies/buikspier), Jeremy Helmer (hamstrings) en Calvin Stengs (kruisband). De laatste twee in dit rijtje hebben hun rentree op het trainingsveld gemaakt.

Blessuregevallen PEC Zwolle
Bij PEC Zwolle zijn Diederik Boer en Stanley Elbers niet inzetbaar. Oud-AZ'er Thomas Lam is een twijfelgeval voor de wedstrijd in het AFAS Stadion.

Laatste vijf ontmoetingen in het AFAS Stadion:
2017-2018 AZ - PEC Zwolle 6-0 (Doelpunten: Jahanbakhsh 3x, Midtsjø, Weghorst 2x)
2017-2018 AZ - PEC Zwolle 4-1 (Doelpunten: Weghorst 2x,Til, Idrissi)
2016-2017 AZ - PEC Zwolle 1-1 (Doelpunten: Friday)
2015-2016 AZ - PEC Zwolle 5-1 (Doelpunten: Janssen 4x, Dos Santos)
2014-2015 AZ - PEC Zwolle 1-0 (Doelpunten: Henriksen)

Laatste vijf ontmoetingen
2017-2018 AZ - PEC Zwolle 6-0 (Doelpunten: Jahanbakhsh 3x, Midtsjø, Weghorst 2x)
2017-2018 AZ - PEC Zwolle 4-1 (Doelpunten: Weghorst 2x, Til, Idrissi)
2017-2018 PEC Zwolle - AZ 1-1 (Doelpunten: Jahanbakhsh)
2016-2017 AZ - PEC Zwolle 1-1 (Doelpunten: Friday)
2016-2017 PEC Zwolle - AZ 0-2 (Doelpunten: Weghorst, Til)

Live
AZ - PEC Zwolle begint 30 september om 14:30 uur in het AFAS Stadion, is live te zien op FOX Sports en te volgen via de AZ-Twitter en AZ Radio. Meediscussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op de Instagram- en Facebook-pagina van AZ. De samenvatting van deze wedstrijd is zondag zoals gebruikelijk te zien op NPO 1 vanaf 19:00 uur.

Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ), OptaJohan, Eredivisie.nl