Feiten & Cijfers (AZ - sc Heerenveen)

Gepubliceerd op 26 oktober 18, 11:13
ALKMAAR- AZ speelt zondag om 16:45 uur de Eredivisie-wedstrijd tegen sc Heerenveen in het AFAS Stadion. Wat weten we over de tegenstander en wat voor resultaten boekten de Friezen als de aftrap op dit tijdstip wordt verricht? Alles wat je wilt weten over het duel lees je in Feiten & Cijfers.

Het is de 22e keer dat AZ de club uit Heerenveen ontvangt in Alkmaar. In de 21 eerdere ontmoetingen won de thuisclub zeven keer, werd het zeven keer gelijk en wonnen de Friezen zeven keer.

Ook qua doelsaldo zijn de teams in onderlinge duels in Alkmaar aan elkaar gewaagd. In die 21 duels maakte AZ 36 doelpunten en sc Heerenveen 35.

De formatie van Van den Brom verloor dit seizoen nog niet in het AFAS Stadion in de Eredivisie.

AZ speelt voor de tweede week op rij tegen de nummer twaalf van de Eredivisie. Door de winst van FC Utrecht en het verlies van sc Heerenveen bij Ajax zakten de Friezen vorig weekend naar de twaalfde plaats.

Jan Olde Riekerink is sinds dit seizoen de trainer van sc Heerenveen. Daarvoor was hij trainer van het Turkse Galatasaray. Met de club uit Istanbul won hij de beker en de supercup.

Alleen FC Emmen (24) en NAC Breda (23) kregen meer doelpunten tegen dan sc Heerenveen (22).

AZ speelde in 2018 nog geen één keer tegen sc Heerenveen. Vorig kalenderjaar stond het onderlinge duel vier keer op het programma. De ploeg van John van den Brom was in alle vier de wedstrijden te sterk voor de Heerenveense selectie.

In 2017 won AZ twee keer met 1-2 in Friesland. De thuiswedstrijden eindigden in 1-0 (in de beker) en 3-1.

De laatste keer dat AZ tegen Heerenveen speelde in de Eredivisie was op 23 december 2017. Tot de tachtigste minuut stond de uitploeg op een 0-1 voorsprong, maar uiteindelijk boog de ploeg van Van den Brom de stand om in 3-1. Hieronder de samenvatting.

AZ verloor voor het laatst van sc Heerenveen in eigen huis op 13 september 2014. Het werd destijds 0-1 door een doelpunt van Daley Sinkgraven.

Serdar Gözübüyük fluit het duel tussen AZ en sc Heerenveen. De scheidsrechter floot ook AZ - Vitesse, dat eindigde in 0-0.

Het is al de vierde keer dat AZ dit seizoen op zondag om 16:45 uur een wedstrijd speelt. In het hele vorige seizoen trapte de club vijf keer om 16:45 uur af.

De assistenten van Jan Olde Riekerink heten Johnny Jansen en Michel Jansen, de enige twee assistent-trainers met dezelfde achternaam bij dezelfde club.

sc Heerenveen wist al twee jaar niet te winnen als hun wedstrijd zondag om 16:45 uur begon.

Arber Zeneli gaf de meeste assists (zes) van alle spelers in de Eredivisie tot nu toe. Voor AZ was Thomas Ouwejan het vaakst de aangever (drie keer).

Gemiddeld percentage balbezit in de Eredivisie:
1. Ajax (59,8%)
2. Feyenoord (57,1%)
3. AZ (55,4%)
4. PSV (54,2%)
5. Willem II (51,1%)

De vorige uitwedstrijd speelde sc Heerenveen tegen De Graafschap en won met 0-5. Het was de eerste uitoverwinning van de club dit seizoen.

Albert Gudmundsson tekende in juli 2013 een contract in Heerenveen. Twee jaar later vertrok hij op 18-jarige leeftijd naar PSV en sinds deze zomer speelt de IJslander bij AZ.

Spelers met een verleden bij beide clubs zijn onder anderen: Pieter Keur, Ype Anema, Oussama Assaidi (AZ-jeugd), Cor Blaauw, Michel Doesburg, Ali Elkhattabi, Richard Goulooze, Danny Hesp, Kees Kist, Luciano Narsingh (AZ-jeugd), Viktor Elm, Roy Beerens, Arnold Oosterveer, Rini van Roon, Khalid Sinouh, Enrico Small, Erik Tammer, Henk Timmer, Ole Tobiasen, Hans Visser, Jan de Visser, Boy Waterman, Henk Zoetendaal, Jeffrey Gouweleeuw, Mitchell Te Vrede (AZ-jeugd), Jizz Hornkamp (AZ-jeugd), Ben Rienstra en Stijn Schaars.

De wedstrijden van sc Heerenveen bleken tot nu toe het meest doelpuntrijk. In de negen Eredivisie-duels van de Friezen vielen namelijk 42 doelpunten (20 voor, 22 tegen). Ook bij Heracles vielen 42 goals.

Trainers die bij beide clubs actief waren zijn onder anderen: Alex Pastoor, Gertjan Verbeek en Marco van Basten.

AZ werd dit seizoen het vaakst teruggefloten wegens buitenspel, namelijk zeventien keer. sc Heerenveen-spelers stonden, na spelers van NAC (vijf keer), het minst vaak buitenspel. Namelijk acht keer.

Jizz Hornkamp speelde in de jeugd van AZ en is nu speler van sc Heerenveen. Ben Rienstra verruilde de Alkmaarders afgelopen zomer voor de club uit Friesland.

Op scherp
Jonas Svensson staat op scherp tegen Heerenveen. Hij heeft dit seizoen drie gele kaarten gekregen en ontving er ook een tijdens het één na laatste duel van het vorige seizoen: Ajax - AZ. Bij een volgende gele kaart is de rechtsback dus voor één duel geschorst.

Bij sc Heerenveen staat Daniel Høegh op scherp.

Scheidsrechter
Gözübüyük fluit zondag de wedstrijd tussen AZ en sc Heerenveen. Zijn assistenten zijn Bas van Dongen en Dave Goossens. Sander van der Eijk aangesteld als vierde official. Stan Teuben fungeert bij dit duel als VAR.

Blessuregevallen AZ:
Van den Brom kan in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen niet beschikken over Myron Boadu (enkel), Rody de Boer (schouder), Stijn Wuytens (lies/buikspier), Jeremy Helmer (hamstrings) en Ondrej Mihálik (kruisband). De laatste speler in dit rijtje traint weer mee met de selectie.

Blessuregevallen sc Heerenveen.
Jan Olde Riekerink kan tijdens de wedstrijd van zondag niet beschikken over Doke Schmidt, Jordy Bruijn en Stijn Schaars.

Laatste vijf ontmoetingen in het Alkmaar:
2017-2018 AZ - sc Heerenveen 3-1 (Doelpunten: Friday 2x, Dumfries (e.d.))
2016-2017 AZ - sc Heerenveen 1-0 (Doelpunt: Luckassen) (Beker)
2016-2017 AZ - sc Heerenveen 2-2 (Doelpunten: Dos Santos, Janssen)
2015-2016 AZ - sc Heerenveen 3-1 (Doelpunten: Janssen 2x, El Hamdaoui)
2014-2015 AZ - sc Heerenveen 0-1

Laatste vijf ontmoetingen:
2017-2018: AZ - sc Heerenveen 3-1 (Doelpunten: Friday 2x, Dumfries (e.d.))
2017-2018: sc Heerenveen - AZ 1-2 (Doelpunten: Til 2x)
2016-2017: sc Heerenveen - AZ 1-2 (Doelpunten: Bel Hassani, Tankovic)
2016-2017: AZ - sc Heerenveen 1-0 (Doelpunt: Luckassen) (Beker)
2016-2017: AZ - sc Heerenveen 2-2 (Doelpunten: Henriksen, Weghorst)

Live
AZ - sc Heerenveen begint 28 oktober om 16:45 uur in het AFAS Stadion, is live te zien op FOX Sports en te volgen via de AZ-Twitter en AZ Radio. Meediscussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op de Instagram- en Facebook-pagina van AZ. De samenvatting van deze wedstrijd is zondag zoals gebruikelijk te zien op NPO 1 vanaf 19.00 uur.

Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ), OptaJohan, Eredivisie.nl