Feiten & Cijfers (FC Utrecht - AZ)

Gepubliceerd op 19 oktober 18, 09:51
ALKMAAR- De interlandperiode zit erop en dus gaat de competitie verder met speelronde negen. AZ speelt zaterdag om 20:45 uur het uitduel met FC Utrecht. Wie kan zijn 50e Eredivisie-wedstrijd spelen en wat was de grootste overwinning in de Domstad? Je leest alles in Feiten & Cijfers.

Het is de 38e keer dat FC Utrecht - AZ in de Eredivisie wordt gespeeld. Eén van die duels met de Domstedelingen werd gespeeld in Arnhem, vanwege de sloop van het oude Stadion Galgenwaard.

In de afgelopen tien jaargangen in de Eredivisie wist AZ in negen seizoenen vaker te scoren dan FC Utrecht. In de competitie van 2010-2011 vonden beide clubs precies even vaak het net (55 keer).

Oussama Idrissi maakte vorig seizoen zijn AZ-debuut in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Het duel eindigde in 1-1. Jonas Svensson maakte het doelpunt voor de formatie van John van den Brom.

Van alle dribbels die AZ’ers hebben ingezet, was 63% succesvol. Alleen PSV heeft een hoger percentage: 64% van de Eindhovense dribbels slaagden.

Vorig seizoen was Joris van Overeem één van de drie doelpuntenmakers in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. De middenvelder speelt nu bij de Domstedelingen.

Jong AZ speelde afgelopen weekend nog met 2-2 gelijk tegen Jong FC Utrecht. De AZ-doelpunten kwamen op naam van de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie, Ferdy Druijf.

FC Utrecht maakte samen met Heracles Almelo de minste overtredingen van alle Eredivisie-clubs (82), maar kreeg tóch de meeste rode kaarten (3). Ook Feyenoord en Vitesse ontvingen tot nu toe drie rode prenten.

FC Utrecht schoot in de eerste acht wedstrijden 25 keer op doel, alleen VVV-Venlo heeft een lager aantal (23 schoten op goal).

AZ maakte tot nu toe zeventien doelpunten in de Eredivisie, waarvan méér dan ⅓ in het laatste kwartier (6).

Svensson kan zijn vijfitgste Eredivisie-opwachting maken in de wedstrijd tegen FC Utrecht.

Dick Advocaat is sinds 17 september van dit jaar de trainer van FC Utrecht. De Hagenaar had twee jaargangen de leiding in Alkmaar. Hij was coach van AZ in de seizoenen 2009-2010 en 2013-2014.

Advocaat is de oudste trainer (71) in de Nederlandse competitie en geen enkele Eredivisie-coach had meer clubs onder zijn hoede dan de oud-bondscoach van zes verschillende landen (Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland, Servië en Nederland).

In de laatste 22 wedstrijden die AZ speelde, werd in negentien duels minimaal drie keer gescoord.

FC Utrecht heeft in de laatste twintig thuiswedstrijden achttien keer niet verloren.

Oud-AZ'er Maarten Martens maakte tegen FC Utrecht meer doelpunten dan iedere andere Eredivisie-speler tot nu toe (5).

De grootste thuisnederlaag in de Eredivisie ooit leed FC Utrecht tegen AZ. In de Domstad werd het 1-7 voor AZ. Pier Tol maakte een hattrick en Rick Talan schoot twee keer raak.

AZ maakte dit seizoen in uitwedstrijden gemiddeld meer doelpunten (2.25 per duel) dan in thuiswedstrijden (2.00 per duel) in de Eredivisie.

De wedstrijd tegen FC Utrecht is het eerste Eredivisie-duel van AZ dit seizoen die níet op zondag gespeeld wordt.

In de laatste zes officiële wedstrijden wonnen AZ en FC Utrecht allebei twee keer, speelden twee keer gelijk en wonnen ook beide twee keer. In die zes duels maakten de Alkmaarders twee keer zoveel doelpunten (14) als de Utrechters (7), maar kregen er ook twee keer zoveel tegen (FC Utrecht 6, AZ 12). Vorig seizoen eindigde de ploeg van Van den Brom twee plaatsen hoger (3e) dan de FC Utrecht (5e) en momenteel staan de Alkmaarders twee keer zo hoog (6e) als de ploeg van Advocaat (12e).

Live
FC Utrecht - AZ begint 20 oktober om 20:45 uur in Stadion Galgenwaard, is live te zien op FOX Sports en te volgen via de AZ-Twitter. Meediscussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op de Instagram- en Facebook-pagina van AZ. De samenvatting van deze wedstrijd is zaterdag zoals gebruikelijk te zien op NPO 1 vanaf 22:25 uur.