Feiten & Cijfers (ADO Den Haag - AZ)

Feiten & Cijfers (ADO Den Haag - AZ)

Gepubliceerd op 09 november 18, 13:10

ALKMAAR- AZ neemt het zondag om 14:30 uur op tegen ADO Den Haag, de huidige nummer twaalf in de Eredivisie. Hoe presteerde de Alkmaarse club in eerdere seizoenen in de twaalfde speelronde van Eredivisie? Dat en meer lees je in Feiten & Cijfers.

Sinds de oprichting in 1967 speelde AZ zeventig competitiewedstrijden tegen ADO Den Haag. In de helft van die duels stapte de Alkmaarse ploeg als winnaar van het veld. Zestien keer eindigde een onderling treffen in een gelijkspel.

Tot 1 juli 1996 heette de tegenstander van zondag nog FC Den Haag. Na de fusie van de oude moedervereniging HSV ADO en de stichting FC Den Haag werd de naam veranderd naar ADO Den Haag.

Alfons Groenendijk is de trainer van ADO Den Haag. De Leidenaar won als hoofdcoach nog nooit een officieel duel van AZ. Hij probeerde dat met vier verschillende clubs: Willem II, FC Den Bosch, Excelsior en ADO.

ADO Den Haag speelt haar thuiswedstrijden in het Cars Jeans Stadion, dat plaats biedt aan 15.000 toeschouwers.

De laatste wedstrijd van het seizoen 1976-1977 speelde AZ tegen FC Den Haag. Na een 1-2 overwinning plaatste de Alkmaarse formatie zich voor het eerst voor Europees voetbal.

In 1998 stelde AZ het kampioenschap in de TOTO Divisie veilig in de uitwedstrijd tegen de club uit de Hofstad. Een 1-1 gelijkspel bleek genoeg te zijn. De enige Alkmaarse goal werd gemaakt door Hamisi Amani-Dove.

Vorig seizoen won AZ de uitwedstrijd in Den Haag met 0-3 na doelpunten van Oussama Idrissi, Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst.

AZ is de laatste tien jaar erg sterk in de twaalfde speelronde van de Eredivisie. De Alkmaarders wonnen acht keer en twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel (2-2 tegen zowel Ajax als ADO Den Haag).

In die tien jaar won AZ één keer van Feyenoord (2-1) en één keer van Ajax (2-0) in de twaalfde speelrondes van de Eredivisie. Drie keer trof de club ADO, waarvan twee keer werd gewonnen en één wedstrijd eindigde in een gelijkspel.

De laatste vier edities van ADO - AZ eindigden in een overwinning voor de Alkmaarse bezoekers. Op 27 april 2014 won ADO voor het laatst in eigen huis, het werd toen 2-1.

Als Fredrik Midtsjø zondag minuten maakt tegen ADO, dan betekent dat hij zijn vijftigste officiële duel speelt voor AZ.

Adam Maher kan zijn honderdste officiële duel spelen voor AZ als hij minuten maakt tegen ADO Den Haag.

AZ staat op de derde plaats als het gaat om geloste schoten in het algemeen (136), maar ook als het gaat om het aantal schoten op doel (73). Alleen Ajax en PSV schoten vaker op doel.

Oussama Idrissi voltooide negen dribbels tegen De Graafschap, het hoogste aantal voor een speler in een Eredivisie-wedstrijd dit seizoen.

Voor Bjørn Johnsen is de wedstrijd van zondag een bijzondere. Hij kwam afgelopen zomer over van ADO Den Haag, waarvoor hij in het seizoen 2017-2018 negentien doelpunten maakte in de competitie.

Donny Gorter en Erik Falkenburg maken deel uit van de selectie van ADO. Beiden speelde in het verleden voor AZ.

Indy Groothuizen is geboren in Alkmaar en miste nog geen minuut in de Eredivisie dit seizoen. De keeper zal zondag zijn plek moeten afstaan aan Robert Zwinkels, nadat hij in de fout ging in de wedstrijd tegen FC Utrecht.

John van den Brom was in het seizoen 2010-2011 de trainer van ADO en haalde met die club op krankzinnige wijze Europees voetbal. Na een 5-1 ovewinning in eigen huis tegen FC Groningen in de finale van de play-off's, verloor de Haagse ploeg in de uitwedstrijd met 5-1. Na een penaltyserie trok de ploeg van Van den Brom alsnog aan het langste eind.

ADO Den Haag kreeg tot nu toe de meeste gele kaarten van alle Eredivisie-teams, namelijk 28.

De Hagenaars incasseerden in tien van de elf wedstrijden tot nu toe minimaal één tegendoelpunt. Alleen hekkensluiter FC Groningen lukte het niet om te scoren in het duel met de Hofstedelingen. 

Tom Beugelsdijk kreeg de meeste gele kaarten van alle Eredivisie-spelers: 7. Daarmee evenaart hij nu al zijn aantal van het seizoen 2017-2018. De centrale verdediger maakte twaalf overtredingen, maar in meer dan de helft van die gevallen kreeg hij dus een gele prent.

De absolute uitblinker dit seizoen bij ADO Den Haag is Abdenasser El Khayati. De aanvaller scoorde tot nu toe acht keer en staat daarmee op de gedeelde tweede plaats op de topscorerslijst. Alleen Luuk de Jong maakte meer doelpunten (9).

Spelers die voor zowel AZ als ADO Den Haag uitkwamen zijn onder anderen: Jos Jonker, Boy Waterman, Dennis den Turk, Gill Swerts, Peter Jager, Jan Nederburgh, Kees Luijckx, Emiel van Eijkeren, René Stam, Santi Hulst, Roland Alberg, Donny Gorter, Erik Falkenburg, Bjørn Johnsen en Gino Coutinho.

Naast John van den Brom hebben Piet de Visser, Hans Kraaij Sr., Co Adriaanse en Lex Schoenmaker deel uitgemaakt van de technische staf van beide clubs.

Op scherp
Jonas Svensson staat op scherp tegen ADO Den Haag. Hij heeft dit seizoen drie gele kaarten gekregen en ontving er ook een tijdens het één na laatste duel van de vorige jaargang: Ajax - AZ. Bij een volgende gele kaart is de rechtsback dus voor één duel geschorst. Bij ADO Den Haag staat Aron Meijers op scherp.

Scheidsrechter
Dennis Higler fluit zondag de wedstrijd tussen ADO Den Haag en AZ. Zijn assistenten zijn Joost van Zuilen en Terry Hoekstra. Laurens Gerrets is door de KNVB aangesteld als vierde official. Stan Teuben fungeert als Video Assistent Referee (VAR).

Blessuregevallen ADO Den Haag:
Groenendijk kan tijdens de wedstrijd van zaterdag niet beschikken over Ricardo Kishna en Trevor David.

Blessuregevallen AZ:
Van den Brom kan in de uitwedstrijd tegen ADO niet beschikken over Myron Boadu (enkel), Rody de Boer (schouder), Stijn Wuytens (lies/buikspier), Jeremy Helmer (hamstrings) en Ondrej Mihálik (kruisband). De laatste drie spelers in dit rijtje trainen weer mee met de selectie. Calvin Stengs reist niet mee naar Den Haag. Het kunstgras in het Cars Jeans Stadion vormt nog een te groot risico. Daarom speelt de aanvaller vrijdagavond met Jong AZ tegen TOP Oss. Marko Vejinovic raakte deze week geblesseerd en zal zondag ook niet inzetbaar zijn.

Laatste vijf ontmoetingen in Den Haag:
2017-2018 ADO Den Haag - AZ 0-3 (Doelpunten: Weghorst, Jahanbakhsh, Idrissi)
2016-2017 ADO Den Haag - AZ 0-1 (Doelpunt: Mühren)
2015-2016 ADO Den Haag - AZ 1-2 (Doelpunten: Dos Santos, Henriksen)
2014-2015 ADO Den Haag - AZ 2-3 (Doelpunten: Poulsen, Johansson, Gudelj)
2013-2014 ADO Den Haag - AZ 2-1 (Doelpunt: Henriksen)

Laatste vijf ontmoetingen:
2017-2018 ADO Den Haag - AZ 0-3 (Doelpunten: Weghorst, Jahanbakhsh, Idrissi)
2017-2018 AZ - ADO Den Haag 2-0 (Doelpunten: Weghorst, Til)
2016-2017 AZ- ADO Den Haag 4-0 (Doelpunten: Dos Santos 2x, Van Overeem. Friday)
2016-2017 ADO Den Haag - AZ 0-1 (Doelpunt: Mühren)
2015-2016 ADO Den Haag - AZ 1-2 (Doelpunten: Dos Santos, Henriksen)

Live 
ADO Den Haag - AZ begint zondag 11 november om 14:30 uur in het Cars Jeans Stadion, is live te zien op FOX Sports en te volgen via de AZ-Twitter. Meediscussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op de Instagram- en Facebook-pagina van AZ. De samenvatting van deze wedstrijd is zondag zoals gebruikelijk te zien op NPO 1 vanaf 19:00 uur.

Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ), OptaJohan, Eredivisie.nl