Feiten & Cijfers (AZ - FC Astana)

Gepubliceerd op 24 oktober 19, 09:07

ALKMAAR- AZ speelt donderdag het Europa League-duel met FC Astana. Welke AZ'ers verloren nog nooit in Europees verband? En tegen welke Kazachse tegenstanders speelden de Alkmaarders in het verleden? Dat en meer lees je in de rubriek Feiten & Cijfers.

AZ treft voor het eerst in haar historie FC Astana in een officieel duel. Hiermee ontmoeten de Alkmaarders voor de vierde keer een Kazachse tegenstander. Voor Astana is het de eerste wedstrijd tegen een Nederlandse club. 

De ploeg van Arne Slot is dit seizoen in Europees verband nog steeds ongeslagen. De Alkmaarders wonnen drie duels en speelden vijf keer gelijk. Tevens is Arne Slot in zijn eerste acht Europese duels als trainer van AZ ongeslagen. Hij evenaart hiermee het clubrecord van Dick Advocaat.


Calvin Stengs maakte tot nu toe de meeste doelpunten in Europees verband dit seizoen, namelijk vier. 

AZ staat op dit moment derde in de poule. De wedstrijden tegen Partizan en Manchester United eindigden beide in een gelijkspel. Mochten de Alkmaarders donderdag winnen, kunnen zij afhankelijk van het andere resultaat stijgen naar de eerste of tweede plek. 

De vorige Europese wedstrijd, tegen Manchester United, eindigde in 0-0. De Alkmaarders incasseerden tegen United nul schoten op doel. Het team trad zo in de voetsporen van FC Barcelona, het enige andere team dat de Engelsen geen schot op doel toestond dit decennium.

Astana wist in de groepsfase nog geen punten te pakken. De club verloor het eerste duel met United (1-0) en op eigen bodem van Partizan (1-2). IJslander Rúnar Már Sigurjónsson maakte tot nu toe het enige doelpunt in de poule voor de club.

Astana werd vorig seizoen landskampioen van Kazachstan, met maar liefst vijftien punten verschil op de nummer twee FC Kairat. Het team won 24 van de 33 wedstrijden.

De club uit Kazachstan werd door Cluj uitgeschakeld in de eerste voorronde van de Champions League en plaatste zich via Santa Coloma, Valletta en BATE Borisov voor de Europa League.

Teun Koopmeiners (9 duels), Calvin Stengs (8 duels), Owen Wijndal (8 duels) en Dani de Wit (8 duels) verloren nog nooit in Europees verband namens een Nederlandse club. Alleen Barry Maguire (FC Utrecht, 9 duels) en Przemyslaw Tyton (PSV, 8 duels) evenaarden dit.

Marin Tomasov scoorde dit seizoen zeven keer tijdens de voorrondes van de Europa League. Alleen Alfredo Morelos, spits van Rangers FC, maakte meer doelpunten (acht). Daarnaast maakte hij vijftien treffers in 27 competitiewedstrijden. Verder heeft de 32-jarige aanvaller van Astana veertien assists op zijn naam staan in de Kazachse Premier League. 

Dorin Rotariu heeft een verleden bij AZ. De buitenspeler maakte vorig seizoen een halfjaar deel uit van de selectie van AZ. De Alkmaarders huurde hem van Club Brugge. De Roemeen vertrok vervolgens naar Astana. In zijn tijd bij AZ trof hij de Kazachse tegenstander Kairat. In Alkmaar kwam Rotariu tot tien officiële duels in de hoofdmacht. Hij kwam tot één doelpunt in de bekerwedstrijd tegen Alcides.


Aleksandr Mokin en Sergei Khizhnichenko speelden in het seizoen 2013-2014 in het shirt van Shakhter Karagandy tegen AZ. In Kazachstan eindigde het duel in 1-1. In de returnwedstrijd wist AZ met 1-0 te winnen van de huidige Astana-spelers.

AZ won op eigen bodem tot nu toe alle officiële wedstrijden tegen een Kazachse tegenstander. In totaal wonnen de Alkmaarders drie keer van clubs uit Kazachstan. Er werd één keer gelijk gespeeld.

Laatste officiële wedstrijden tegen Kazachse tegenstanders:
2018-2019: AZ - FC Kairat 2-1 (Doelpunten: Til, Koopmeiners)
2018-2019: FC Kairat - AZ 2-0
2013-2014: AZ - Shakhter Karagandy 1-0 (Doelpunt: Ortiz)
2013-2014: Shakhter Karagandy - AZ 1-1 (Doelpunt: Gudmundsson)
2010-2011: FC Aktobe - AZ 2-1 (Doelpunt: Wernbloom)
2010-2011: AZ - FC Aktobe 2-0 (Doelpunten: Holman, Wernbloom)

Scheidsrechter
Enea Jorgji fluit donderdag het duel met Astana. De 35-jarige arbiter uit Albanië wordt geassisteerd door zijn landgenoten Ridiger Çokaj en Denis Rexha. Kridens Meta is door de UEFA aangesteld als vierde official.

Live
AZ - Astana begint donderdag om 18:55 uur. Bekijk hier de kaartverkoop. Niet in het stadion aanwezig? Dit duel is ook live te volgen via Twitter, Insta Story en Snap. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop doe je op Facebook en Instagram.

Wedstrijd

6
Europa League
AZ - FC Astana
donderdag 24 okt 2019, 18:55
Wedstrijd informatie
0