Feiten & Cijfers (AZ - FC Emmen)

Gepubliceerd op 08 november 19, 14:48

ALKMAAR- AZ trapt zondag om 20:00 uur in het Cars Jeans Stadion af tegen FC Emmen. Hoe eindigden de vorige ontmoetingen met de club uit Drenthe? En welke spelers speelden voor beide clubs? Je leest het in de rubriek Feiten & Cijfers.

AZ en FC Emmen treffen elkaar voor de derde keer in de Eredivisie. Vorig seizoen ontmoetten beide clubs elkaar voor het eerst in deze competitie. De Alkmaarders wonnen het thuis- en uitduel. 

In competitieverband speelden AZ en FC Emmen twintig keer tegen elkaar, waarvan achttien keer in de Eerste Divisie. Elf keer won de ploeg uit Alkmaar en zes keer eindigde het duel in een gelijkspel. Emmen won driemaal het onderlinge treffen.

Vorig seizoen won AZ de thuiswedstrijd tegen FC Emmen met 5-0. De penaltykoning van dit seizoen, Teun Koopmeiners, wist in dat duel twee strafschoppen binnen te schieten. De andere treffers kwamen op naam van Michael de Leeuw (eigen doelpunt), Calvin Stengs en Bjørn Johnsen. 


AZ maakte in de vorige twee duels met FC Emmen negen doelpunten. Tijdens de eerste ontmoeting ooit tussen beide clubs in de Eredivisie won AZ met 1-4. 

De wedstrijd AZ - FC Emmen vindt zondag plaats in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. In dit stadion schreef de ploeg uit Drenthe historie. Op 12 augustus 2018 won de club hier voor het eerst een Eredivisie-duel. Onder leiding van Dick Lukkien wonnen de Emmenaren bij hun debuut van ADO Den Haag (1-2). Glenn Bijl maakte het eerste Eredivisie-doelpunt ooit voor FC Emmen.

Op 13 november 1983, toen Emmen nog als amateurclub uitkwam in de Hoofdklasse, speelden de teams voor het eerst in de historie tegen elkaar. Het AZ '67 van toen won het bekerduel in de Alkmaarder Hout met 6-1. David Loggie (2x), Pier Tol (2x), Roelf-Jan Tiktak en Peter Arntz namen de Alkmaarse treffers voor hun rekening. 

In 2016 trof AZ de Emmenaren in de tweede ronde van de KNVB Beker. Het duel in Alkmaar werd met 1-0 gewonnen. Robert Mühren maakte de enige treffer.


Na de Europa League-wedstrijd tegen FC Astana (0-5) van deze week staat AZ op achttien doelpunten in vier duels. Dat is een gemiddelde van 4,5 goals per wedstrijd. Tevens hield Marco Bizot al vier keer op rij de nul.

Myron Boadu maakte dit seizoen tot nu toe zeven treffers in de Eredivisie. Daarmee staat hij, samen met Steven Berghuis (Feyenoord), op een derde plaats in de topscorersranglijst. Daarnaast is hij de jongste speler ooit die tien Eredivisie-doelpunten maakte voor AZ.

Boadu en Stengs zijn deze week voor het eerst opgeroepen voor de definitieve selectie van Oranje. Verder is ook Wout Weghorst geselecteerd door Ronald Koeman. De spits speelde in het verleden bij zowel AZ als FC Emmen. Weghorst maakte op 20-jarige leeftijd zijn debuut in het betaalde voetbal bij de Emmenaren. Hier speelde hij twee seizoenen en maakte hij in 66 officiële duels twintig doelpunten. Bij AZ groeide hij uit tot topspits en verdiende hij een transfer naar VfL Wolfsburg.

Naast Weghorst speelden onder anderen Silvan Inia, Christy Bonevacia, Jannes Wolters, Dick Kooijman, Tristan Ooms, Robert van Westerop en Edwin Gyasi voor beide clubs.

Ron Vlaar reisde deze week niet met de selectie af naar Kazachstan. De verdediger is voor zondag nog een twijfelgeval. Albert Gudmundsson en Joris Kramer zijn zondag nog niet inzetbaar. 

Laatste vijf ontmoetingen:
2018-2019: AZ - FC Emmen 5-0 (Doelpunten: Koopmeiners 2x, Stengs, Johnsen)
2018-2019: FC Emmen - AZ 1-4 (Doelpunten: Boadu, Ouwejan, Idrissi 2x) (Eredivisie)
2016-2017: AZ - FC Emmen 1-0 (Doelpunt: Mühren) (KNVB Beker)
1997-1998: AZ - FC Emmen 1-1 (Doelpunt: Mutsaers) (Eerste Divisie)
1997-1998: FC Emmen - AZ 1-1 (Doelpunt: Kooijman) (Eerste Divisie)


Scheidsrechter
Siemen Mulder fluit zondag het Eredivisie-duel met FC Emmen. De 35-jarige arbiter wordt langs de zijlijnen geassisteerd door Rens Bluemink en Michael Osseweijer. Martin Pérez is door de KNVB aangewezen als vierde official. Allard Lindhout fungeert vanuit Zeist als Video Assistent Referee (VAR) en wordt hierbij geassisteerd door Djurre Zijlstra.

Live
Voor de wedstrijd AZ - FC Emmen zijn nog tickets beschikbaar. Daarnaast is de wedstrijd live te volgen op FOX Sports en via de AZ Twitter. Met andere supporters discussiëren over de opstelling en het wedstrijdverloop? Dat kan op onze Facebook- en Instagram-pagina.