Feiten & Cijfers AZ - FC Utrecht

Feiten & Cijfers AZ - FC Utrecht

Gepubliceerd op 15 oktober 21, 15:00

ALKMAAR- De interlandperiode zit erop en zondag wordt de Eredivisie hervat. In eigen huis is FC Utrecht de tegenstander. Hoe verliep het de afgelopen jaren tegen de Domstedelingen en welke opvallende statistieken zijn er verder bekend over onderlinge duels? Dat en meer lees je in Feiten & Cijfers.

Zondag om 12:15 uur treffen AZ en FC Utrecht elkaar voor de 81e keer in Eredivisie-verband. Van de vorige ontmoetingen wisten de Alkmaarders er 39 te winnen, 14 keer werd gelijkgespeeld.

FC Utrecht komt voor de 41e keer op bezoek in Alkmaar. Van de voorgaande 40 duels wist AZ er 28 te winnen, 4 duels eindigden onbeslist. Het doelsaldo in deze wedstrijden is in het voordeel van de Alkmaarders, met 87 doelpunten voor en slechts 37 tegen.

De laatste keer dat de Domstedelingen op bezoek kwamen in het AFAS Stadion, werd het 0-1 voor de bezoekers. AZ had meer balbezit en kansen, maar verzuimde die te verzilveren. In de 69e minuut schoot Sander van de Streek de bal snoeihard tegen de touwen, waardoor FC Utrecht met 3 punten van het veld liep.

Een van de meest memorabele edities van AZ - FC Utrecht werd gespeeld in april 2013. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek zegevierde met liefst 6-0. Een hattrick van Jozy Altidore, een merkwaardig eigen doelpunt van Mike van der Hoorn en treffers van Markus Henriksen en Aron Jóhannsson bezorgden de Alkmaarders de zege.


In het seizoen 1977-1978 won AZ’67 met 4-1 van FC Utrecht. Kees Kist nam met een hattrick het grootste deel van de Alkmaarse productie voor zijn rekening. John Metgod maakte de andere treffer.

AZ - FC Utrecht eindigde nog nooit in een doelpuntloos gelijkspel.

Laatste 5 ontmoetingen
2020-2021: AZ - FC Utrecht 0-1
2020-2021: FC Utrecht - AZ 2-2 (Doelpunten: Koopmeiners, Stengs)
2019-2020: FC Utrecht - AZ 0-3 (Doelpunten: Koopmeiners, Boadu, Idrissi)
2018-2019: AZ - FC Utrecht 3-0 (Doelpunten: Van Rhijn, Seuntjens, Stengs)
2018-2019: FC Utrecht - AZ 2-1 (Doelpunten: Johnsen)

De ploeg van René Hake is goed aan het nieuwe seizoen begonnen. Met 17 punten uit 8 wedstrijden staat Utrecht op de 3e plaats in de Eredivisie. In die wedstrijden maakten ze 18 doelpunten en kregen ze er slechts 5 tegen.

Topscorer van FC Utrecht is de 22-jarige Anastasios Douvikas. De aanvaller was in 8 wedstrijden goed voor 4 doelpunten.

Een opvallend feit is dat de selectie van FC Utrecht het hoogste percentage spelers heeft met een baard, snor of sik in de Eredivisie. Liefst 24 van de 27 spelers (88,9%) hebben gezichtsbeharing, daarmee gaan ze aan kop in dit bijzondere klassement. AZ staat zesde.


De selectie van FC Utrecht herbergt een paar AZ-bekenden: Adam Maher en Joris van Overeem. Beide spelers doorliepen de jeugdopleiding in Alkmaar en kwamen gezamenlijk tot 240 officiële wedstrijden in de hoofdmacht. Daarin scoorde Maher 24 keer, Van Overeem maakte er 14.


Verder hebben onder andere de volgende spelers een verleden bij beide clubs: Willem van Hanegem, Reinier Robbemond, Robin Nelisse, Adil Ramzi, Joop Wildbret, Gerard Tervoort, Marc Verroen, Edo Ophof, Peter van der Waart, Hans Visser, Gijs Steinmann, Luc Nijholt, Simon Cziommer, Patrick van Diemen, Michael Lamey, Wim van der Horst, Ferdino Fernandez, Ruud Boymans, Jan Wuytens en Carlos Hasselbaink.

Onder anderen Han Berger, Barry Hughes, Willem van Hanegem, Dick Advocaat en John van den Brom waren trainer van zowel AZ als FC Utrecht. Ronald Spelbos was als speler actief in Alkmaar en als trainer in Utrecht.

FC Utrecht kan zondag geen beroep doen op een aantal spelers. Sylian Monoko, Tommy St. Jago, Christopher Mamengi en Simon Gustafson zijn allemaal geblesseerd. 

De wedstrijd van zondagmiddag staat onder leiding van Kevin Blom. De 47-jarige scheidsrechter wordt in het AFAS Stadion geassisteerd door Erwin Zeinstra en Rogier Honig. Rob Dieperink is de vierde official. Dennis Higler is de Video Assistant Referee (VAR) en wordt geassisteerd door Cristian Dobre.


Live

AZ - FC Utrecht begint zondag om 12:15 uur in het AFAS Stadion. Tickets zijn nog altijd beschikbaar. Toch niet aanwezig in het stadion? Dan kun je de wedstrijd volgen via ESPN of via de AZ-Twitter.

Wedstrijd

5
Eredivisie
AZ - FC Utrecht
zondag 17 okt 2021, 12:15
Bestel nu Wedstrijd informatie
1